Beleggingsportefeuille beschermen tegen koersdalingen

In dit artikel wordt gekeken naar de mogelijkheden, om een beleggingsportefeuille te beschermen tegen koersdalingen. Er wordt rekening gehouden met verschillende beleggingsportefeuilles, zoals:
• Een mix tussen aandelen of ETF’s
• Alleen ETF’s
• Alleen aandelen

In dit artikel worden beleggingen in obligaties en grondstoffen buiten beschouwing gelaten. Simpelweg omdat Mr Geldboom er zelf niet in investeert.

Een note vooraf: Mr Geldboom is zelf geen financieel expert. Wel is Mr Geldboom opzoek naar mogelijkheden tot het behalen van meer rendement. Dit artikel bevat dan ook geen adviezen richting de lezers, maar wel het resultaat van mijn onderzoek naar mogelijkheden tot het behalen van meer rendement met mijn beleggingsportefeuille.

 

Bescherming beleggingsportefeuille wat is dat eigenlijk?

Wanneer posities binnen jouw beleggingsportefeuille dalen, dan maak je verlies (duhh). Tegen dit verlies kan een beleggingsportefeuille worden beschermd. Door rendement te behalen kan bij dalende koersen, kan dit bijvoorbeeld worden gedaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om een beleggingsportefeuille te beschermen tegen dalende koersen. Welke opties er zijn, lees je verder in dit artikel.

Bescherming beleggingsportefeuille, waarom is dat nodig?

Laten we als eerst voorop stellen, dat bescherming helemaal niet noodzakelijk is. Het is aan jou om te kiezen voor bescherming.

Een feit is dat we momenteel in de langste bull market ooit zitten en dat markten altijd op en neer bewegen. Hetgeen betekend dat er ooit een einde komt aan de huidige bull market. Wanneer het einde van de bull market is, kunnen weinigen voorspellen. Het kijken naar mogelijkheden om een beleggingsportefeuille te beschermen, kan wel alvast worden gedaan.

Wat doet Mr geldboom momenteel zelf?

Ik heb ING sprinters Short op de AEX markt, met een hoog stop loss niveau van 583,70. Alleen weet Mr Geldboom niet, of dit een juiste manier is om mijn portefeuille te beschermen tegen dalingen. Omdat ik twijfel aan mijn keuze, heb ik gekeken naar de mogelijkheden om mijn beleggingsportefeuille te beschermen tegen dalingen.

Welke opties zijn er om een beleggingsportefeuille te beschermen?

De volgende opties heb ik gevonden bij het bestuderen van online materiaal en mijn boeken:
• Het kopen van de Turbo’s of Sprinters short op bepaalde markten (ETF’s) of aandelen
• Het kopen van opties

De onderstaande opties zijn vrij van vanzelfsprekend, maar worden in dit artikel toch even kort benoemd.
• Breng spreiding aan in jouw beleggingsportefeuille
• Risico beheersing ten opzichte van beleggingshorizon
• Periodiek beleggen
• Positie(s) verkopen binnen de beleggingsportefeuille

Bescherming met Turbo of Sprinter

Sprinters of ook wel Turbo’s, zijn producten die door verschillende financiële dienstverleners worden uitgegeven. Bij de meeste dienstverleners heten deze producten Turbo’s, alleen bij de ING heten deze financiële producten Sprinters. In dit artikel wordt verder gesproken over Turbo’s.

Wat is een turbo?

Een Turbo is ontwikkeld om met een kleine investering, te kunnen profiteren van koersstijging of daling. De Turbo is gebaseerd op een onderliggende waarde, zoals een aandeel of een index. Bij een Turbo investeert de belegger, maar in een klein gedeelte van de onderliggende waarde. De uitgever van de Turbo investeert in de rest van de waarde. Dit wordt ook wel financieringsniveau genoemd. Over dit gedeelte wordt een klein rentepercentage betaald. Het rente percentage is zichtbaar, wanneer de Turbo of Sprinter wordt gekocht via de uitgever.

Voorbeeld financieringsniveau:

  • Aandeel A noteert 20 euro.
  • De Turbo kost 2 euro.

Het financieringsniveau is dan 20 – 2 = 18 euro.

Wanneer er dividend wordt uitgekeerd, dan wordt dit ten gunste van de belegger verwerkt in het financieringsniveau.

De Turbo bezit een hefboom effect. Voor elk onderliggende waarde (aandeel of index), zijn er verschillende sprinters te koop met ook verschillende hefboomeffecten. Hoe hoger de hefboom (hoe hoger het risico), hoe hoger het rendement of verlies.

Voorbeeld hefboom effect:
Stel er wordt gekozen voor een Turbo met een hefboom 10.
De onderliggende waarde, bijvoorbeeld van aandeel A stijgt met 10%.
Dan stijgt de waarde van aandeel A met hefboom 10 * 10% koersstijging = 100%

Alle Turbo’s hebben een stop loss niveau. Als het stop loss niveau wordt bereikt, dan komt de Turbo te vervallen en ontvangt de investeerder eventueel een restwaarde. De restwaarde kan nooit lager liggen, dan 0 euro. Hetgeen betekend dat er nooit meer verlies kan worden geleden dan de oorspronkelijk inleg. Het risico op een groot verlies wordt hiermee dus voorkomen.

Beleggingsportefeuille beschermen met een Turbo of Sprinter

Door een Turbo of Sprinter short te kopen, kan met een relatief klein bedrag de positie binnen een portefeuille worden ingedekt tegen een koersdaling. Wanneer de onderliggende waarde van de Turbo daalt, dan stijgt de waarde van de Turbo. Bij een koers stijging daalt de waarde Turbo. Echter de waarde daalt nooit meer dan de oorspronkelijke inleg in de Turbo. Het investeringsbedrag dat wordt betaald voor een Turbo of Sprinter, kan dus ook worden als een verzekeringspremie dit wordt betaald voor de bescherming.

Bescherming met Opties

Een Optie is het recht of de plicht om een belegging te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. De prijs wordt ook wel uitoefen prijs genoemd. De Optie kent verder een doorlooptijd. Er zijn verschillende strategieën die kunnen worden toegepast met Opties. Waaronder een strategie ter bescherming van de beleggingsportefeuille. Er zijn 2 soorten Opties, namelijk Call en Put opties.

  • Call optie = Kooprecht
  • Put optie = Verkooprecht

De schrijver van een Optie ontvangt een premie voor het risico dat hij de aandelen moeten leveren of verkopen. Bij een ongunstige waarde, maakt de Optie schrijver namelijk verlies. De Optie kan als het ware worden gezien als een contract. Onderliggend bestaat dit contract vaak uit een pakket van 100 aandelen. Waardoor het al snel om serieuze geldbedragen kunt gaan.

Vanwege de benodigde kennis, hoog risico en benodigd geld (onderpand contract 100 aandelen), zie ik voor nu dat dit voor mij geen geschikte optie is. Daarom wordt een Optie strategie als bescherming tegen koersdalingen, in dit artikel niet verder behandeld.

Beleggen met Opties is enorm risicovol. Het is daarom alleen geschikt voor de ervaren belegger. Wie meer wilt weten over Opties, raad ik aan om meer te lezen op de website van VEB.

Bescherming door te spreiding aan te brengen

Door spreiding aan te brengen, verspreid je het risico in je beleggingsportefeuille. Als je bijvoorbeeld alleen investeert in aandeel A en dit bedrijf gaat failliet. Dan ben je in principe je gehele investering kwijt.
Koop je 10 verschillende aandelen en er gaat 1 bedrijf failliet, dan ben je niet je gehele investering kwijt.
Veel beleggers investeren daarom in een ETF met een wereldwijde spreiding. Een ETF kan je bijvoorbeeld bestaan uit 300 bedrijven. Dit zorgt voor veel spreiding en hierdoor kan je dus je portefeuille beschermen tegen dalingen van individuele bedrijven.

Bescherming door risico beheersing ten opzichte van beleggingshorizon

Stel je bent 60 jaar en je bent een buy and hold belegger. Wanneer je wilt stoppen op je 65ste is je beleggingshorizon dus nog meer 5 jaar. Wanneer er een daling van een markt of een individueel bedrijf wordt verwacht, kan het raadzaam zijn om een gedeelte van de posities in je beleggingsportefeuille te verkopen. Dit vanwege het feit, dat bij een koersdaling er nog maar weinig tijd over is om het verlies weer goed te maken.
Kortom kijk bij het beschermen van je beleggingsportefeuille dus ook altijd naar je beleggingshorizon.

Bescherming door perodiek te beleggen

Een beleggingsportefeuille kan worden beschermd door periodiek te investeren. Het is namelijk gebleken dat geen enkele belegger te wereld goed is met het voorspellen van koersdalingen of stijgingen. Het is dus lastig om te voorspellen wanneer de volgende markt stijging of daling is. Om dit tegen te gaan, is perodiek investeren een goede manier om je portefeuille te beschermen tegen koersdalingen.

Bescherming door positie(s) verkopen binnen de beleggingsportefeuille

Wanneer een daling wordt verwacht, is de meeste simpele methode van bescherming het verkopen van posities. Het klinkt wellicht stom, maar het kan zeker wanneer het einde van de beleggingshorizon nadert geen verkeerde keuze zijn.

Al het geld kan je dan bijvoorbeeld veilig stoppen in een spaarrekening. Lees op deze website, waar je de hoogste spaarrente kunt krijgen en geld kunt verdienen door over te stappen.

Conclusie en vervolgstappen

Na het bestuderen van de mogelijkheden ben ik tot de volgende conclusie gekomen. Ik heb nog een beleggingshorizon van 35 jaar, waardoor ik geen posities hoeft te verkopen in mijn portefeuille. Ik heb namelijk genoeg tijd om eventuele verliezen goed te maken in mijn beleggingsportefeuille.

In mijn portefeuille zorg ik al voor spreiding, door dat ik in investeer in verschillende bedrijven, sectoren en markten. Verder investeer ik ook periodiek. Wat volgens mijn onderzoek dus ook zorgt voor bescherming.

Het investeren in Opties vind ik voor nu te risicovol. Ik mis namelijk Optie kennis en de bedragen die er in om gaan zijn niet in de verhouding tot mijn beleggingsportefeuille ( +/- 7.000 euro).

Het investeren in Turbo’s of Sprinter klinkt wel als een geschikte optie om mijn beleggingsportefeuille te beschermen tegen dalingen. De risico’s zijn namelijk redelijk beperkt en de benodigde kennis is iets wat ik mij goed eigen kan maken. En verder heb ik al ervaring met het investeren in Sprinters!

Op korte termijn, zal ik het investeren in Turbo’s en Sprinters verder uitzoeken en ga ik het ook waarschijnlijk (verder) toepassen binnen mijn portefeuille. Jullie kunnen dus binnenkort een nieuw artikel van verwachten :). In dit artikel zal ik verder ingaan op Turbo’s en Sprinters en hoe ik het toepas als bescherming tegen koersdalingen.

Beleggen met Opties is wel iets wat mij enorm interesseert. Ik wil mij hier in verder gaan verdiepen, maar ik ga dit op korte termijn niet toepassen.

Bedankt voor het lezen!

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Goed verhaal hoor en ik vind het erg belangrijk om na te denken over het beschermen van je portefeuille. Ik heb zelf veel ervaring opgedaan met opties en dat is prima gereedschap om een portefeuille te beschermen. Zo heb je bijvoorbeeld ook AEX opties met een multiplier van 10. Dat betekent dat deze ongeveer een waarde hebben van 5500 euro en dus ook geschikt kunnen zijn voor kleinere portefeuilles.

    Mocht je meer over opties willen weten, neem dan contact op dan kan ik je met eea op weg helpen.

Geef een reactie