• Passief inkomen genereren 2020 – Een handleiding met bewezen passief inkomen methodes

  Een passief inkomen genereren hebben is fijn maar bovendien ook erg belangrijk om te hebben. Maar waarom is het dan belangrijk om een passief inkomen te hebben? En wat is een passief inkomen precies? Een passief inkomen genereren, hoe doe je dat? Dit zijn allerlei vragen die in dit artikel worden behandeld. Dit artikel is met als doel beschreven om jullie te inspireren en te helpen bij het genereren en opbouwen van een passief inkomen. In dit artikel staan bewezen methodes om een passief inkomen te genereren. En het fijne is, dat deze methodes door iedereen toepasbaar zijn. Dit artikel vormt dan dan ook een handleiding om een passief inkomen te genereren en staat bovendien vol met tips en tricks. Veel lees plezier en bovendien veel succes met het opzetten en genereren van een passief inkomen.

  Wat is een passief inkomen?

  Om een passief inkomen te genereren, moet je natuurlijk eerst weten wat een passief inkomen is.

  Simpel gezegd heeft een passief inkomen geen directe relatie met tijd.

  Wanneer je bijvoorbeeld werkt voor een baas, dan krijg je per uur betaald. Bij passief inkomen is dit dus niet het geval. Bij passief inkomen is het zo, dat je eerst ergens energie in stopt (zaaien) en later krijg je daar als het goed is voor betaald (oogsten).

  Er zijn ontelbare manieren hoe een passief inkomen kan worden opgebouwd. Sommige manieren kosten weinig investeringstijd (zaaien), waardoor je snel een inkomen kunt genereren (oogsten). In dit artikel staan een aantal bewezen methodes beschreven, over hoe jij een passief inkomen kan genereren. Als je creatief bent, kan je er later vast meer verzinnen. Het fijne van een passief inkomen is, dat je het kan realiseren vanaf je laptop.

  Je zult als het goed is hebben opgemerkt dat ik de woorden oogsten en zaaien gebruik. Het is namelijk goed om te weten, dat met een passief inkomen eerst moet worden gezaaid, voordat men kan oogsten.

  Het is overigens niet altijd zeker, dat er kan worden geoost. Het kan zo zijn, dat je ergens energie in stopt maar wat helaas geen inkomsten gaat opleveren. En zo werkt het natuurlijk vaak ook met investeren. Wanneer je bijvoorbeeld aandelen koopt, is het niet zeker dat de aandelen over 10 jaar het zelfde waard zijn als nu.

  Ik hoop dat je door het lezen van de bovenstaande tekst, nu weet wat een passief inkomen is.

  Passief inkomen draait om zaaien en oosten

  Is een passief inkomen belangrijk?

  Als je deze vraag aan mij zult vragen, dan is mijn antwoord hier op een hele dikke JA.

  Stel je hebt één inkomen, namelijk vanuit je werk. Dat kan natuurlijk prima zijn. Tot dat je wordt ontslagen. Of je hebt het niet naar je zin op je werk, maar je kan geen ontslag ontnemen omdat je dan geen inkomen hebt. Ofwel je zit dan gevangen in je eigen werk. Hoe fijn zou het dan zijn om een nog een inkomen naast je baan te hebben, zodat je wel ontslag kan nemen wanneer je het niet naar je zin hebt. Met een extra inkomen ben je dus veel meer financieel vrij.

  Het liefst wil je natuurlijk dat het extra inkomen een passief inkomen is. Een extra inkomen door nog een 2e baan te nemen is natuurlijk niet fijn. Dat resulteert namelijk in minder vrije tijd. We leven allemaal maar één keer en dit willen we natuurlijk niet alleen spenderen aan werken.

  Om financieel vrijer te kunnen leven is een passief inkomen dus belangrijk. Ik zelf ben altijd opzoek naar verschillende manieren om een passief inkomen te genereren. Dit is dan ook het thema van dit blog.

  Kost een passief inkomen opbouwen veel tijd?

  Het antwoord op deze vraag is ja en nee. Het ligt namelijk aan de manier hoe een passief inkomen wordt gegenereerd. Er zijn methodes die veel of weinig tijd kosten. Hou dit dus ook in gedachten. Wanneer je een druk leven hebt, dan is wellicht verstandig om te kiezen voor een methode die weinig tijd kosten. Het moet natuurlijk wel leuk blijven :).

  Wanneer je eenmaal meer financiële vrijheid hebt door een passief inkomen, kan je er bijvoorbeeld er voor kiezen om minder voor je baas te gaan werken. De tijd die je dan overhoudt kan je aan onzinnige dingen besteden of aan het opbouwen van een nieuwe passief inkomen stroom. Mijngeldboom kiest natuurlijk voor het laatste.

  Het opbouwen van een passief inkomen kan jaren duren, voordat het éénmaal een inkomen gaat genereren. Dit kan in het beginsel wellicht frustreren. Mijn tip is, kijk naar het grote plaatje. Wat is het doel wat je wilt bereiken? Maak vervolgens sub doelstellingen. Zo blijft het behapbaar.

  Heb ik een kantoor of werkplaats nodig om een passief inkomen te genereren?

  Om antwoord te kunnen gegeven op deze vraag, moeten we kijken naar de methode die wordt toegepast om passief inkomen te genereren. In de meeste gevallen, zoals het antwoord op deze vraag een nee zijn. Wanneer je een werkplaats nodig hebt, dan ben je in feite actief bezig om geld te verdienen. Terwijl het bij een passief inkomen draait om op een niet actieve wijze geld te verdienen.

  Een kantoor hebben is waarschijnlijk ook niet nodig. Het fijne van een passief inkomen is, dat je dit meestal kan opbouwen vanaf je laptop. Dit kan je overal te wereld dus doen. Dus lekker vanaf de bank of vanaf een strandbedje in Ibiza. Ik kies voor het laatste :).

  Passief inkomen genereren - werken vanaf je laptop

  Kan je met een passief inkomen slapend geld verdienen?

  Met een passief inkomen kan je slapend geld verdienen. Dit is natuurlijk geen zekerheid, maar dit zou wel het doel moeten zijn in mijn ogen.

  Een betekende uitspraak van de wereldberoemde belegger Warren Buffet luidt

  “If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die.”

  Een passief inkomen kost in het begin tijd om op te bouwen. Maar later zal het weinig tijd meer moeten kosten. Wanneer het namelijk altijd tijd kost, dan is het een actief inkomen in plaats van een passief inkomen.

  Word ik snel rijk van een passief inkomen?

  Als je geniaal, creatief en goed in marketing bent, kan je waarschijnlijk vast iets verzinnen om snel rijk mee te worden.

  Maar een passief inkomen is geen garantie om snel rijk te worden. Misschien helpt wel de gedachten, dat de gemiddelde miljonair meerdere inkomsten stromen heeft. En verder heeft een miljonair, net als jij ook 24 uur in een dag zitten.

  Helaas ben ik zelf niet zo geniaal, creatief en goed in marketing. Wat ik doe, is veel lezen en bewezen passief inkomen concepten kopiëren en toepassen. Waarom zou je tenslotte het wiel opnieuw uitvinden?

  Na het lezen van de bovenstaande hoofdstukken, hoop ik dat je nu weet wat een passief inkomen is.

  Een passief inkomen opbouwen – Waar moet ik aan denken?

  Voordat je begint, kan je nadenken over de volgende vragen:

  • Wil ik passief inkomen voor nu of voor later?
  • Hoeveel tijd kan ik dagelijks spenderen aan het genereren van een passief inkomen?
  • Heb ik geld om te investeren in het opbouwen van een passief inkomen?

  Mijn antwoorden op de bovenstaande vragen zijn:

  • Ja ik wil een passief inkomen voor, maar ook voor later. Ik wil nu financiële vrijheid realiseren, maar ook zorgen voor financiële zekerheid voor later.
  • Ik wil dagelijks 30 minuten spenderen aan de realisatie van een passief inkomen
  • Ik kan maandelijks geld investeren

  Passief inkomen fouten die veel mensen maken

  Van fouten maken kan je leren zeggen ze. Maar als je fouten kan voorkomen, dan heb je direct een voorsprong bij het genereren van een passief inkomen. Daarom heb ik een aantal fouten beschreven die ik vaak zie terugkomen. Doe je voordeel en maak deze fouten niet:

  Het uitstellen van het opbouwen van een passief inkomen

  Als je inmiddels weet wat een passief inkomen is, waarom start je dan nog niet met genereren ervan. Ofwel mensen zien de voordelen van een passief inkomen, maar zijn nog niet bereid om een passief inkomen op te bouwen. Je kan beter vandaar starten dan morgen. In dit artikel staan veel voorbeelden hoe je een passief inkomen kan opbouwen. Je hoeft geen diploma hiervoor te volgen, dus start vandaag!

  Teveel passief inkomen projecten tegelijk uitvoeren

  Sommige mensen gaan heel enthousiast te werk en starten meerdere passief inkomen projecten op. Als je teveel projecten tegelijk uitvoert verlies je focus. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van jouw passief inkomsten stroom. Je kan hierdoor dus geld verliezen. Een tip is dus. Focus op één passief inkomen project. Start pas een tweede passief inkomen project op, als de eerste gereed is.

  Mindset verandering

  Een juiste mindset is belangrijk bij het opbouwen van een passief inkomen. Je zult zeker in het begin tijd en energie moet stoppen in het genereren van een passief inkomen. Ben je bereid om dit te doen? Dan gaat het jou zeker lukken om een passief inkomen te genereren.

  Een lijst met methodes voor een passief inkomen

  Onderstaand heb ik een lijst voor jullie gemaakt, met verschillende bewezen methodes. Ik heb de lijst opgedeeld in:

  • Methodes op basis van investeren
  • Methodes op basis van creëren

  Passief inkomen genereren op basis van investeren

  Het voordeel van deze methode is, dat het weinig tijd kost. Een nadeel van deze methode, is dat het niet direct een passief inkomen oplevert. Je investeert namelijk vooral voor een passief inkomen voor later (bijvoorbeeld eerder met pensioen kunnen gaan).

  1.Start met beleggen

  Wanneer je gaat beleggen in aandelen, ontvang je meestal dividend. Dividend inkomsten, zijn passieve inkomsten. Je ontvangt namelijk geld, zonder er iets voor te hoeven te doen.

  Wanneer je deze methode toepast, realiseer je vooral een passief inkomen voor later. Daarnaast moet je maandelijks (kan ook anders) geld investeren.

  Op dit blog heb ik een artikel geschreven, hoe je kunt starten (klik) met beleggen.

  2. Start met investeren in leningen en ontvang hoge rente

  Deze methode pas ik zelf toe. Ik investeer via het platform Mintos in verschillende leningen.

  Mintos heeft als voordeel, dat je zelf geautomatiseerde investeer regels kunt opstellen. Hierdoor ben je geen tijd kwijt, in het selecteren van leningen. Je stelt één keer de investeer regels in en vervolgens ben je klaar.

  Ik ontvang jaarlijks +/- 12 rente op mijn investeringen. Mijn investeringen zijn gedekt door een buy back garantie. Hier door loop ik geen risico op mijn investeringen.

  Lees mijn uitgebreide Mintos review en lees hoe ik simpel 12% rendement behaal.

  3. Investeer in vastgoed

  Een bekende methode om een passief inkomen te genereren, is het investeren in vastgoed. Dit doet je natuurlijk niet om er zelf in te gaan wonen, maar wel om te gaan verhuren. Het idee, is dat je één keer veel geld investeert in een woning om deze vervolgens te gaan verhuren. Een passief inkomen wordt dan gegenereerd door de maandelijkse huurinkomsten.

  Voor investeerders met een klein budget, kan het bijvoorbeeld een idee zijn om te investeren in kleiner vastgoedobjecten. Hierbij kan gedacht worden aan een garagebox.

  Zelf heb ik tot op heden ook nog een klein budget, maar investeer ik wel in vastgoed. Ik investeer namelijk via Reinvest24 (platform) in vastgoedobjecten, waar ik voor een gedeelte mede eigenaar wordt. Een leuk concept, waarbij ik maandelijkse huurinkomsten ontvang en ook profiteer van waardestijging van het vastgoedobject.

  Lees hier (klik) mijn uitgebreide Reinvest24.

  Passief inkomen genereren op basis van creatie

  Dit is de meeste creatieve methode. Wanneer je deze methode toepast, ga je met creatie waarde realiseren. Dit artikel wat ik voor jullie heb geschreven, is ook een creatie van mij en bevat waarde voor jullie. Wanneer je deze methode toepast, kan je meestal op een korte termijn een passieve inkomen realiseren.

  Het leuke van deze methode, is dat je het vaak kan toepassen op basis van jouw kennis of bijvoorbeeld hobby.

  1.Start met verkopen op Bol.com

  Dit is een methode die steeds vaker en vaker wordt toegepast, namelijk het verkopen op bol.com.

  Het verkopen op bol.com biedt voordelen ten opzichte van het opzetten van een eigen webshop. Je profiteert namelijk van de naamsbekendheid en marketingscampagnes van bol.com.

  In relatie met passief inkomen, biedt bol.com nog een voordeel. Bol.com biedt namelijk de optie, om ook het voorraadbeheer en verzend/retour processen op zich te nemen. Het enigste wat je dus hoeft te doen als verkoper, is je voorraad versturen naar het magazijn van bol.com en prijs te bepalen. De rest wordt geregeld door bol.com

  Er is een super goed boek (klik), wat stap voor stap uitgelegd hoe je kan starten met het verkopen op bol.com. Ik heb het boek zelf ook gelezen en ga in januari 2020 zelf ook verkopen via bol.com.

  2. Maak een cursus

  Als je veel kennis of een bepaald specialisme hebt, kan je dit natuurlijk omzetten in een cursus.

  Dit is een perfecte toepassing voor het genereren van een passief inkomen. Je steekt namelijk tijd in het maken van een cursus (zaaien). Wanneer de cursus af is ga je het verkopen (oogsten) en hoef je in principe niks meer te doen. Het enigste wat je hoeft te doen, is maandelijks kijken hoeveel cursussen je hebt verkocht :).

  Wanneer je een cursus hebt gemaakt, kan je deze natuurlijk publiceren op je eigen website. Alleen wordt dan de cursus waarschijnlijk niet gevonden. Er zijn bekende sites (bijvoorbeeld Udemy.com), waar je cursus kan publiceren.

  Passief inkomen genereren - Maak een online cursus

  Ik zie op internet dat veel mensen succesvol zijn met het opzetten van een online cursus. Ze groeien snel uit dat guru’s in een bepaalde niche. Wanneer je dus specialistisch kennis in iets bezit, is het heel verstandig om dit om te zetten in een training of cursus.

  Wanneer je een cursus hebt gemaakt, kan je hier ook coaching bij aanbieden. Je kan bijvoorbeeld aanbieden, dat mensen 500 euro per maand betalen voor 2 uur coaching. Dit is dan geen passief inkomen, maar dit zorgt wel voor een constante cash flow.

  3. Maak een affiliatie website

  Een andere bewezen methode voor het opbouwen van passieve inkomsten, is het bouwen van affiliaties website.

  Je zult wellicht afvragen, wat affiliatie is? Wanneer je affiliatie toepast op je blog, maak je in principe reclame voor een product. Wanneer iemand via jou link het product besteld, dan ontvang jij een kleine commissie.

  Als je het leuk vindt om te bloggen om een reviews te schrijven, dan kan je affiliatie toepassen om een passief inkomen te genereren. Je steekt namelijk tijd in het schrijven van een artikel (zaaien). Wanneer het artikel klaar is kan je inkomsten verdienen, wanneer iemand klikt op jouw affiliatie link (oogsten).

  4. Maak video’s op Youtube en verdien een passief inkomen

  Dit is een slimme en simpele manier om een passief inkomen te verdienen. Wanneer je deze methode toepast, maak je waardevolle video’s op youtube. In de beschrijving van de Youtube video plaats je affiliatie links. Wanneer mensen op deze affiliatie links, klikken en een product bestellen verdien je geld.

  Een voorbeeld van deze methode is bijvoorbeeld een review video. Stel je hebt nette een nieuwe stofzuiger gekocht. Je kan een review video maken over de stofzuiger. In deze video leg je uit, hoe de stofzuiger werkt en wat de voor en nadelen zijn. In de beschrijving van de video plaats je een link, waar mensen de stofzuiger kunnen bestellen. Wanneer mensen vervolgens de stofzuiger bestellen, dan ontvang jij affiliatie inkomsten.

  Dit is dus een hele simpele methode om passief inkomen te genereren. Je maakt één video en dat is alles. Hoe weinig energie kost dat?

  5. Passief inkomen genereren door middel van een licentie of abonnement model

  Je kan veel passief inkomen generen door een licentie model toe te passen. Wat is dan precies een licentie of abonnement model?

  Wanneer iets creëert, dan kan je ervoor kiezen om het product of dienst in één te verkopen. Of je kan er voor kiezen om het te verkopen op basis van een licentie of abonnementsvorm. Wanneer je hiervoor kiest ontvang je elke periode (bijvoorbeeld elke maand) geld van jouw afnemers. Dit is een ideale vorm van passief inkomen. Een ander voordeel van deze methode is, dat afnemers niet in één keer een groot bedrag dienen te betalen voor jouw product of dienst. Hierdoor zullen mensen sneller geneigd zijn om jouw product te kopen. De conversie ratio zal dus stijgen.

  6. Affiliaties inzetten om meer producten/ diensten te verkopen

  In hoofdstuk 3 heb ik beschreven dat je door middel van affiliatie links geld kunt verdienen, wanneer mensen via jouw link een product of dienst kopen. Je bent dan een publisher.

  Wanneer je een product of dienst hebt, dan kan je affiliatie publishers ook inzetten om jouw product of dienst te promoten. Je genereert zo meer sales en dus meer passief inkomen. Dit is hele slimme methode die helaas nog weinig wordt toegepast, maar die wel echt werkt.

  Heb je dus een e-boek of cursus geschreven, denk er dan vooral over na om affiliatie publushers in te zetten. Je zult echt zien, dat je meer sales gaat maken.

  Wat doen bij een succesvolle passief inkomen stroom?

  Als eerst gefeliciteerd. Het opzetten van een succesvolle passief inkomen stroom mag best gevierd worden. Dit zal bovendien een bevestiging geven, dat het werk en dat moet een enorm fijn gevoel en een boost geven. Wanneer je succesvol passief inkomen bent gaan genereren, heb je als het ware de succesformule ontdekt. Wanneer je de formule kent, kan je er voor gaan kiezen om de formule opnieuw te gaan toepassen, zodat je nog een inkomsten stroom met passief inkomen kan opzetten. Hoe meer inkomsten stromen des te beter. Want zoals eerder gezegd, wanneer één inkomsten stroom weg valt, kan je terugvallen op de overige inkomsten stromen.

  Passief inkomen genereren in 2020

  Inmiddels zitten we in het jaar 2020. Ook in 2020 kan je natuurlijk een passief inkomen genereren en opbouwen. De methodes die staan beschreven in dit artikel zijn nog steeds actueel en door iedereen toepasbaar.

  E-commerce is in 2020 nog steeds booming, waardoor je gemakkelijk vanaf je laptop geld kunt verdienen met online verkopen. Bij sommige methodes zoals, producten verkopen via Bol.com komt er wel steeds meer concurrentie. Maar daar kan je natuurlijk ook van profiteren. Zie het dus als een kans. Kopieer bijvoorbeeld je concurrent na, maar doe het vervolgens net een beetje beter.

  Verder is Amazon in 2020 naar Nederland gekomen. Op dit platform kan je op de zelfde manier gaan verkopen als via Bol.com. Het voordeel hiervan is, dat er waarschijnlijk nog weinig Nederlandse verkopers zijn aangesloten bij Amazon.

  Wanneer er nieuwe passief inkomen methodes zijn, dan worden deze uiteraard toegevoegd aan dit artikel.

  Boeken over een passief inkomen

  Ik hoop dat je genoeg bent geïnspireerd door het lezen van dit artikel. Wil je meer lezen, dan zijn er twee uitstekende boeken die jou kunnen ondersteunen bij het genereren van een passief inkomen.

  Het boek “Een werkweek van 4 uur (klik), laat zien welke mogelijkheden het internet biedt om een passief inkomen te genereren.

  Het boek “Road to Freedom (klik)” laat zien, hoe iemand het 4 uur week principe toepast. Erg leuk om te lezen!

  En hoe nu verder? Een plan van aanpak tot het genereren van een passief inkomen.

  Door het lezen van dit artikel weet je nu:

  • Wat een passief inkomen is
  • Waar je op moeten bij het genereren van een passief inkomen
  • Wat bewezen passief inkomen methodes zijn die iedereen kan toepassen

  Oké hoe nu verder?

  • Bepaal hoeveel tijd je kan spenderen aan het opzetten van een passief inkomen.
  • Bepaal welke passief inkomsten methode bij jouw past
  • Start vervolgens met het opzetten van een passief inkomen. Het is handig om hierbij ook doelen voor je zelf op te stellen. Begin eerst met kleine doelen. Zoals bijvoorbeeld elke maand 10 euro aan passief inkomen genereren. Door kleine doelen haalbare doelen te stellen, hou je makkelijker de focus vast.
 • Dividend toppers – Overzicht NL aandelen met +5% div rendement

  De Corona angst heeft deze week opnieuw toegeslagen op de beurs. Koersen dalen door de angst, waardoor de potentiële dividend rendementen stijgen. Hierdoor ontstaan koopkansen. Bij het bekijken van koopkansen dient wel rekening te worden gehouden met het feit, of de bedrijven momenteel instaat zijn om dividend uit te keren.

  Onderstaand heb ik een overzicht gemaakt met Nederlandse aandelen die momenteel op minimaal 5% dividend rendement staan.

  var bol_sitebar={“id”:”bol_1583577240666″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000125167001″,”familyId”:”9200000125167001″,”site_id”:”1006204″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”link_name”:”Blondjes%20Beleggen%20Beter%2C%20Janneke%20Willemse”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};
  NaamSymboolLaatsteDividendDiv rendement
  PostNLPTNL1,2480,2116,83%
  WereldhaveWEHA14,162,3316,45%
  VEONVON1,7150,2615,16%
  Eurocommercial PropertiesSIPFc18,842,1811,57%
  ABN AMROABNd11,21,2811,43%
  AegonAEGN2,730,3111,36%
  WFD Unibail RodamcoURW98,8210,810,93%
  RandstadRAND41,434,3210,43%
  Volta FinanceVTA6,180,6310,19%
  Royal Dutch Shell ARDSa18,511,719,24%
  ING GroepINGA7,550,699,14%
  Vastned RetailVASN23,12,058,87%
  Atrium European Real Estate LtdATRS3,290,278,21%
  Eurocastle InvestmentECT7,320,68,20%
  Van LanschotVLAN18,31,457,92%
  NN Group NVNN29,562,167,31%
  AperamAPAM24,491,757,15%
  TetragonTFG11,20,746,61%
  SligroSLIGR22,21,46,31%
  Stern GroepARTN14,40,855,90%
  Koninklijke KPNKPN2,2060,135,89%
  Amsterdam CommoditiesARBN19,481,15,65%
  ASR NederlandASRNL27,231,525,58%
  SignifyLIGHT24,191,355,58%
  Porceleyne FlesPRCF90,55,56%
  BAMBAMN2,2080,125,43%
  Arcona PropertyARCPF60,35,00%
 • Heftig weekje op beurs biedt koopkansen

  De AEX sloot deze week op -12,6%. Het Coronavirus slaat om zich heen en heeft een steeds grotere impact op de wereldeconomie. Zo is er in de Rotterdamse haven 20% minder afvaart van uit China. De Chinese inkoopmanagersindex is naar beneden gekelderd.

  Kortom paniek paniek en nog eens paniek op de beurs.

  Een bekende beurs uitspraak is: “koop wanneer de bloed door de straten loopt”. Zelf hanteer ik de volgende uitspraak.

  Je maakt pas verlies als je verkoopt.

  Ofwel laat je niet gek maken. Relativeer en bepaal wat er nu echt aan de hand is. Hou vast aan je eigen beleggingsstrategie. En koop wanneer er zich een kans voordoet.

  Om te kunnen kopen heb je natuurlijk een cash buffer nodig. Wat ik veel zie is dat mensen periodiek (bijv. elke maand) bij kopen, maar niet elke maand wat extra cash opzij leggen en zo dus niet werken aan een cash buffer. Periodiek investeren is zoals de meeste inmiddels wel weten verstandig, maar zorg dus ook voor een cash buffer om te kunnen toeslaan als het bloed door de straten loopt.

  Om het beurssentiment te bepalen, kijk ik met regelmaat naar de Fear & Greed in Index. Een leuke graadmeter om paniek op te speuren.

  De Fear & Greed index staat momenteel op ‘Extreme Fear’. Ofwel het bloed loopt door de straten…..

  Wat heb ik zelf gedaan?

  • Vasthouden aan mijn eigen beleggingsstrategie. Ofwel ik heb mij niet laten gek maken, door de koersschommelingen in mijn beleggingsportefeuille.
  • Ik heb naar koopkansen gekeken.

  In de zoektocht naar koopkansen kwam ik uit bij Shell.

  In de afgelopen periode is Shell van 27,37 gezakt naar 19,21. Ofwel een daling van bijna 30%. Shell is een groot stabiel bedrijf, wat niet zomaar zal omvallen. In slechte tijden blijft de dividend uitkering overeind. Shell kan namelijk in slechte tijden dividend blijven uitkeren door assets te verkopen.

  Met een huidige dividend rendement van 8,8%, vind ik Shell koopwaardig. Verder ga ik ervan uit dat het Coronavirus wel een keertje stopt en dat we weer massaal gaan vliegen en dus de brandstof consumptie weer toeneemt. Wat dus weer goed is voor Shell. De afgelopen weken heb ik mijn positie in Shell dan ook vergroot.

  TuinTuin

 • Financiële doelen en verwachtingen 2020

  Inmiddels zitten we al in de tweede maand van het jaar. In dit jaar ben nog niet aan bloggen toegekomen. Ten eerste omdat mijn vriendin en ik binnenkort een kleine man verwachten. De afgelopen maanden zijn we vooral bezig geweest met het op orde maken van de babykamer en het kopen van alle benodigdheden. Dat hebben we nu wel een beetje kunnen afronden. Ten tweede is het financieel ook een beetje rustig, zoals je hieronder verder kan lezen.

  Onrust in de P2P markt

  Er is de afgelopen tijd veel onrust op de P2P markt. Twee platformen ‘Kuetzal’ en ‘Envestio’ zijn omgevallen. Veel mensen hebben hierdoor helaas veel geld verloren. Bij investeren hoort het risico dat je geld kunt verliezen. Ik volg dan ook vaak mijn onderbuik gevoel en doe daarnaast veel onderzoek, voordat ik ergens in ga investeren. Wat ik in de P2P markt terug zie, is dat er in de afgelopen jaren veel P2P platformen zijn ontstaan. Vaak Oost-Europese bedrijven. Waarbij ik qua onderbuik gevoel al twijfels heb over regelgeving en toezicht. Veel van deze platformen beloven naar mijn mening vaak onrealistische rendementen, om zoveel mogelijk nieuwe investeerders te trekken. Dit vraagt natuurlijk om problemen.

  In 2020 zal ik dan ook niet gaan investeren in een nieuw P2P platform. Nu heb ik investeringen in Mintos en Bondora. In beide platformen heb ik vertrouwen. Ze bestaan beide al enige tijd en zijn ook marktleider. Deze twee platformen kunnen natuurlijk ook omvallen. En bij een nieuwe financiële crisis is het maar de vraag hoe beide hiermee kunnen omgaan. Ik ben dan ook niet van plan, om een groot deel van mijn vermogen te investeren in beide.

  Verwachtingen in relatie tot beurs

  De beurs bungelt al een tijdje tussen de 590 en 630. Economisch gezien draait de wereldeconomie top. De groei lijkt er echter een beetje uit te zijn. Een handelsdeal tussen Amerika en China zou eventueel de markten nog hoger kunnen zetten. We hebben sinds kort wel te maken met het Corina virus. De impact ervan lijkt steeds groter te worden op de wereldeconomie. Doordat fabrieken in China stil liggen, komen hele supply chain ketens stil te liggen. Er kan helaas niet worden geteerd op productie voorraden, omdat veel supply chain ketens werken met ‘just in time’ (JIT) leveringen. Dit zal resulteren, dat sommige bedrijven geen producten meer kunnen maken en dus ook niet kunnen verkopen. Ik verwacht dan ook, dat we op de beurs eerder een stap terug gaan zetten dan omhoog gaan maken.

  Qua investeren op de beurs blijf ik wel vasthouden aan mijn strategie.

  Mijn financiële doelen

  Mijn doelen voor dit jaar zijn niet zo spannend. Ik wil vooral sparen. Dit omdat we ons huurhuis graag een keer willen gaan omruilen voor een koophuis. En verder weet ik eerlijk gezegd niet, waar ik mijn geld dit jaar in moet investeren. Ik zie weinig potentiële kansen voorbij komen.

  • Mintos mijn investeringen verhogen tot +/- 2000 euro (Afgerond in feb)
  • Doorgaan met mijn beleggingsstrategie
  • Zoveel mogelijk sparen

  Verder…..

  Als ik tijd over heb, ga ik verder werken aan een nieuw vorm van een passief inkomen. Ik ga hier niet veel waarde aan hechten, want in dit jaar wil ik ook vooral gaan genieten van onze toekomstige kleinen.

 • Geld terugkrijgen bij shoppen – Slim shoppen met cashback

  Vele mensen doen tegenwoordig hun aankopen online bij verschillende webshops. Alleen weten veel mensen niet, dat ze geld terug kunnen krijgen als ze een online aankoop verrichten. Dit heet ook wel cashback. Eerlijk gezegd had ik tot een half jaar geleden ook nog nooit van cashback. Nu ik toepas, krijg ik vaak ongeveer 1 tot 6% terug van het aankoop bedrag. Dat is nou eens slim shoppen!

  Wat is cashback shoppen precies?

  Cashback shoppen is heel simpel en iedereen kan het toepassen. Het is geen handige truck wat je moet toepassen.

  Met cashback shoppen, krijg je geld terug als je een online aankoop hebt verricht. Wanneer een webshop 5% cashback biedt. Dan krijg je bij een bijstelling van 100 euro, dus 5 euro cashback terug.

  Het cashback bedrag krijg je na enkele werkdagen of weken gestort op je cashback account. Vanaf je cashback account, kan je het bedrag vervolgens overboeken naar je bankrekening.

  Heel simpel dus.

  Hoe werkt cashback?

  Via de cashback site, zoek je de webshop op waar je iets wilt bestellen. Bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl

  Vervolgens klik je op de link van Thuisbezorgd.nl en je besteld daar je eten, zoals het normaal ook altijd werkt.

  Nadat je in dit geval het eten hebt besteld bij Thuisbezorgd.nl, krijg je van de cashback site een mailtje, dat er een cashback aankoop is registreert.

  Welke webshops bieden cashback?

  Er zijn vele bekende webshops die cashback bieden. Een klein greepje uit het aanbod: Thuisbezorgd.nl, Hema, Mediamarkt, Albert Heijn, Fonq, etc etc etc.

  Cashback sites

  Mijn favoriete site is cashback.nl. Deze site biedt veel cashbacks van vele bekende webshops. Ik zou zeggen, meld je aan via de onderstaande knop en neem eens een kijkje.

 • Hoeveel ben je waard? – Bereken je netto en markt waarde

  Hoeveel ben ik waard? Deze vraag kun je op verschillende manieren beantwoorden. Om dit in kaart te brengen, kan er worden gekeken naar verschillende aspecten. Zo kan je kijken naar je netto waarde maar ook naar jouw marktwaarde. In dit artikel ga ik in op de vraag, hoeveel ben ik waard?. Aan de hand van dit artikel kunnen jullie zelf bereken hoeveel je waard bent. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder.

  Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel je waard bent?

  Tjah waarom zou je willen weten hoeveel je waard bent? Persoonlijk vind ik het wel interessant om te weten. Het is namelijk een gegeven, wat mij helpt bij:

  • Om te bepalen of ik qua waarde groei.
  • Het helpt mij bij het bepalen hoe ik mijn waarde kan laten groeien
  • Of ik recht heb op loonopslag

  Hoeveel ben ik waard – De verschillende methodes

  Om te bepalen hoeveel je waard bent, kun je verschillende methodes toepassen. Zelf pas ik twee methodes toe. Met de eerste methode bereken ik mijn netto waarde. Met de twee methode bereken ik mijn marktwaarde.

  De twee methodes worden hier onder verder behandeld. Wanneer je geïnteresseerd bent in het bepalen hoeveel je waard bent, kun je de onderstaande methodes toepassen.

  Methode 1: Het bereken van jouw netto waarde

  Met deze methode bereken je, jouw netto waarde uit. Het is slim om dit periodiek te doen, om zo een netto waarde stijging of daling te kunnen vaststellen. Het zou mooi zijn, als dit een waarde stijging zou zijn:). Zelf bereken ik mijn netto waarde, maandelijks uit. Ik ben nou eenmaal dol op cijfertjes en Excel sheets.

  Om de netto waarde te kunnen berekenen heb je de volgende gegevens nodig.

  Bezittingen:

  • Waarde spaarrekening
  • Waarde beleggingsrekening
  • Waarde auto
  • Waarde huis
  • Waarde sieraden

  Schulden:

  • Restant hypotheek
  • Restant studieschuld
  • Lening auto

  Formule netto waarde berekening

  Netto waarde = Bezittingen – schulden

  Wanneer je echt wilt weten hoeveel je waard bent, dan is het nogmaals goed om dit periodiek te berekenen. Het bijhouden en uitrekenen kan makkelijk in Excel.

  Methode 2: Het bereken van jouw markt waarde

  Deze methode wordt helaas te weinig toegepast en dat is zonde. Het is namelijk belangrijk om te weten wat jouw markt waarde is. Stel je verdiend per maand 4000 euro bruto. Alleen jouw collega’s verdienen 5000 euro bruto. Hierdoor loop je per jaar 12.000 euro bruto aan inkomsten mis. Dit echt een enorm bedrag.

  Wat ik met het bovenbenoemde voorbeeld wil aangeven is, dat het belangrijk is om jouw markt waarde te weten. Het helpt namelijk bij

  • Het bepalen of je in aanmerking komt voor loonopslag
  • Of je misschien een cursus/opleiding moet gaan volgen om jouw marktwaarde te vergroten (indien je hier behoefte aan hebt natuurlijk)

  Om jouw marktwaarde te berekenen, kan je onderstaande methode toepassen.

  Via deze website kan je jouw C.V. uploaden. De website bekijkt vervolgens naar jouw ervaring en opleidingen. Aan de hand van deze gegevens, wordt jouw marktwaarde berekend.

  Wil je jouw kennis verhogen en daarmee je marktwaarde? Dan kan je eens kijken op de website van NTI om een thuis cursus te gaan volgen. NTI biedt nu gratis proeflessen aan.

 • Bondora review en ervaringen – Investeren in leningen met bizarre rentes

  Bondora review, ervaringen en tips. Zoals jullie wellicht hebben gelezen investeer ik mijn geld in verschillende platforms. Dit doe ik o.a. om diversificatie aan te brengen in mijn investeringsportefeuille. Maar ook om ervaringen op te doen met verschillende platformen en deze met jullie te delen. De afgelopen 4 maanden heb ik ervaringen opgedaan met het P2P platform Bondora. In deze periode heb ik de verschillende investeer opties in Bondora uitgeprobeerd en gekeken wat werkt. Deze ervaringen heb ik verwerkt in de onderstaande review.

  Veel lees plezier!

  Wat is Bondora?

  Als eerst wat is Bondora? Bondora is een Peer to Peer (P2P) platform wat is gevestigd in Estland. Na Mintos is het één van de grootste P2P platformen in Europa.Op het platform kan je als investeerder, investeren in leningen. Het bedrijf is in 2009 opgericht en bestaat dus al vrij lang voor fintech bedrijf.

  Op de website van Bondora staat, dat er momenteel 86.060 investeerders zijn die gezamenlijk voor 301 miljoen euro hebben geïnvesteerd en 34 miljoen euro aan rente hebben ontvangen. Dat is op zich een indrukwekkend aantal.

  Wat voor leningen zijn er?

  In Bondora investeer je in persoonlijke leningen. Wat het doel van iemand is om een lening aan te gaan, is echter niet bekend. Hiermee bedoel ik dat het niet duidelijk voor de investeerder is om wat voor type lening het gaat (bijvoorbeeld een hypotheek of in een lening voor een auto).

  Leningen in Bondora hebben een rating van A tot en met HR. Hiermee wordt het risico van een lening aangeduid. Leningen met een A rating, zijn op papier het meest veiligst.

  Verder kan je alleen investeren in leningen uit Spanje, Finland en Estland.

  Beschikbaarheid van achtergrond informatie lener

  Zoals hierboven staat beschreven, kan je alleen investeren in persoonlijke leningen. Om een juiste keuze te kunnen maken of je wil investeren in een lening is het handig om wat achtergrond informatie te weten van de lener. Als je bijvoorbeeld aanklopt bij de bank voor een lening, wil de bank ook het één en ander van je weten. Zoals bijvoorbeeld je inkomen en schulden.

  Bondora helpt investeerders bij het maken van de keuze om wel of niet te investeren in een lening, door achtergrond informatie van een lener te publiceren. Zo worden de volgende gegevens gedeeld.

  • Geslacht, leeftijd en woonplaats van de lener
  • Opleidingsniveau
  • Of de lener een huis bezit
  • Wat het inkomen is
  • Wat de schulden zijn
  • En wat de geregistreerde betalingsproblemen zijn
  Bondora - achtergrond informatie lener

  Wat zijn de rente percentages van leningen in Bondora?

  De rente percentages op leningen lopen sterk uit één. Er zijn leningen beschikbaar met bizarre rentes. Gemiddeld lopen de rentes uit één van 7 tot wel 90%.

  Bondora hoge rente

  Je kan je natuurlijk wel afvragen of het veilig is om te investeren in leningen met hoge rente percentages. Ik kan mij goed indenken, dat een lener al snel in de betalingsproblemen komt met zulke hoge rentes.

  Investeer opties in Bondora

  Het Bondora P2P platform biedt verschillende investeer mogelijkheden. De opties worden één voor één toegelicht.

  Bondora Go & Grow

  De Go & Grow is de meeste simpele en veilige investeer mogelijkheid op het platform. Deze optie kun je zien als een spaarrekening. Je zet er namelijk geld op en je ontvangt rente. Je investeert dus niet direct in leningen. Een ander voordeel is, dat je direct kan uitstappen. Je hoeft dus niet eerst leningen te verkopen.

  Wanneer je kiest voor deze veilige optie, dan ontvang je 6,76% rente. In vergelijking met een spaarrekening is dit zeker niet verkeerd.

  Portfolio manager

  De Portfolio manager is een andere investeer optie binnen Bondora. Wanneer je van deze optie gebruik maakt investeer je geautomatiseerd in leningen. Het enigste wat je moet doen, is het risicoprofiel selecteren.

  Bondora Portfolio manager

  Wanneer je dus kiest voor het ‘Ultra conservatief’ profiel, dan wordt er alleen geïnvesteerd in lage risico leningen. Deze investeer optie is dus ideaal voor investeerders die niet veel tijd kwijt willen zijn aan het zoeken naar geschikte leningen.

  Portfolio Pro

  Wanneer kiest voor de Portfolio Pro optie, dan kan je ook geautomatiseerd investeren in leningen. Ten opzichte van de Portfolio Manager, heb je met deze optie wel meer instel mogelijkheden.

  Secundaire Markt

  Op de secundaire markt kan je handmatig investeren in leningen die te koop staan. Het voordeel hiervan is, dat je vaak leningen kan kopen met een korting. Wanneer je dus een lening koopt met een korting, resulteert dit in extra rendement.

  Buy Back garantie

  In tegenstelling tot Mintos, hebben leningen in Bondora geen buy back garantie. Dit is op zich een gemiste kans voor het platform. Echter hierdoor zijn er waarschijnlijk wel leningen beschikbaar met hoge rentes.

  Leningen verkopen

  Wanneer je wil stoppen met investeren in leningen, dan kun je leningen verkopen op de secundaire markt. Wanneer een lening geen betalingsachterstand heeft, dan lukt het vaak om een lening binnen een paar minuten te verkopen. Wanneer er wel een betalingsachterstand is, is het helaas moeilijk om een lening te verkopen.

  Mijn ervaringen met Bondora

  Zoals gezegd heb ik de afgelopen 4 maanden gebruik gemaakt van Bondora. Ik heb alle investeer opties uitgeprobeerd. Ik ben begonnen met Go & Grow en dit werkte fantastisch. Zoals hiervoor staat beschreven, werkt Go & Grow als een spaarrekening met als voordeel dat je ten alle tijden direct kan stoppen.

  Daarna ben ik de andere investeer opties gaan uitproberen. Het geautomatiseerd investeren in leningen werkt super. Wanneer ik had geïnvesteerd in een lening, controleerde ik altijd de achtergrond informatie van een lener. Zo controleerde ik op de volgende punten:

  • Ik verkocht direct de lening, wanneer de lener in het verleden betalingsproblemen heeft gehad
  • Ik verkocht direct de lening, wanneer de lener ouder was dan 60 jaar (ivm met gezondheidsrisico’s etc)
  • Ik verkocht direct de lening, wanneer iemand met zijn inkomen – schulden weinig geld per maand overhield.

  De bovenbenoemde aanpak werkte op zich prima.

  Alleen merkte ik, dat ik toch elke dag ging inloggen op mijn account en de aangekochte leningen ging controleerde. Dit past niet helemaal binnen mijn doel en plaatje van het generen van een passief inkomen. Ik ben daarom weer terug gegaan naar de Go & Grow investeer optie. Met deze optie hoef ik in principe nooit in te loggen op mijn account. En dat ik ten alle tijden kan stoppen met Bondora voelt voor mij goed.

  Conclusie

  Je kan met Bondora twee kanten uit.

  • Je kan met Go & Grow voor de veilige weg gaan
  • Je kan hoge rendementen behalen door te investeren in leningen met hoge rentes (resulteert wel in een hoger risico op verlies)

  Wanneer je kiest voor veel risico, dan zul je actief de achtergrond van een lener moeten controleren, wil je geen geld verliezen. Gelukkig biedt Bondora hier enige hulp bij.

  Tijdelijk kan je via de onderstaande link  profiteren van een leuke actie. Je ontvangt namelijk 5 euro bonus als je aanmeld via deze link. Dus meld je nu aan om te profiteren en ontvang 5 euro.

 • Besparing van 670 euro per maand – Tot ziens leaseauto
  In dit artikel ga ik in op een persoonlijk moeilijke beslissing, wat gelukkig wel resulteert in een flinke besparing. Het resultaat van deze besparing is enorm. Maar wat ik er voor moeten inleveren doet pijn en gaat (voorlopig) ten koste van mijn vrijheid.  

  Mijn huidige situatie

  Ik woon zelf in de randstad en voor mijn werk (opdracht) zit ik nu in het midden van het land. Elke dag zit ik ongeveer 3 tot 4 uur in de auto, genieten van alle stilstaande auto’s om mijn heen (file). Verder wonen veel familieleden en vrienden in Zeeland. Dus om deze mensen te bezoeken heb ik wel een auto nodig. Ik heb momenteel een leaseauto via mijn werk. Het contract loopt het einde van deze maand af. Het gaat om een Volvo V40. Een klassieker onder de leaseauto’s, want met de 14% bijtellingsregeling was het naar mijn mening toch de beste auto die men kon lease in de 14% bijtellingsperiode.  Het is echt een top auto. Eerlijk gezegd ben ik best gehecht aan de auto. De auto rijd echt top en het geluid uit de speakers is echt wauw. Het afscheid, gaat dan ook best pijn doen. Verder ben ik via mijn werk ook in het bezit van een NS Business Card. Met het OV de reis ongeveer 1,5 uur, dus per dag 3 uur in totaal. Hiervan zit ik ongeveer 30 minuten in de tram. De resterende tijd zit ik in de trein. Het voordeel van de trein, is dat ik er in kan werken. Maar als ik eerlijk ben, heb ik wel een enorme hekel aan het treinleven. Sorry trein lezers :(. De trein is vaak te vol. En verder kom ik er best veel gekkies tegen. Ik kan hier een beetje slecht tegen.

  De cijfertjes

  Mensen denk vaak. Haaa een leaserijder. Die moeten niet zo klagen, met hun auto van de zaak. Maar leaserijders zitten voor hun werk, wel vaak erg lang in de auto. Ze rijden zo’n 30.000 a 40.000 KM per jaar. En ook het rijden van een leaseauto kost geld. Dit wordt allemaal nog wel eens vergeten… Onderstaand wat cijfertjes.
  • Fiscale waarde auto: 32.464 euro
  • Bijtelling: 278,75 euro (bruto)
  • Mobiliteitsbudget 750 euro
  • Netto eigen bijdrage voor privé gebruik: 100 euro
  Wanneer ik geen gebruik zou maken van een leaseauto, dan krijg ik het mobiliteitsbudget als salaris uitgekeerd. Dus in feite betaal ik het volgende voor mijn lease auto per maand.
  • Bijtelling netto: 106,3 euro (netto)
  • Eigen bijdrage: 100 euro (netto)
  • Mobiliteitsbudget: 464,25 (loop ik netto mis)
  Wanneer ik niet zou kiezen voor een lease auto, dan krijg ik maandelijks 670,55 euro netto extra uitbetaald.

  De keuzes waar ik voorsta

  Mijn leaseauto lever ik op 31 oktober in en dan heb ik de volgende 3 mobiliteit keuzes:
  1. Ik kies voor een nieuwe lease auto
  2. Ik neem geen auto en ga reizen met het openbaar vervoer
  3. Ik koop zelf een auto

  Keuze 1: Ik kies voor een nieuwe lease auto

  Mijn auto hart gaat sneller kloppen van deze keuze. Want eerlijk is eerlijk, het is echt super leuk om een nieuwe auto te mogen uit kiezen. En ik moet ook eerlijk bekennen, dat ik heel wat uurtjes op auto’s sites heb doorgebracht om mijzelf helemaal lekker te maken. Maar toen kwam gelukkig mijn verstand en die zei, kies nou niet voor een nieuwe lease auto. Wees verstandig jonge man. Naast dat een leaseauto best veel geld kost, heb ik namelijk ook nog te maken met een boeteregeling van mijn werkgever. Als ik namelijk wegga bij mijn werkgever en ik heb een leaseauto. Dan moet ik voor elke resterende maanden van het leasecontract een boete betalen. De boete kan dus flink oplopen. Hierdoor zit ik in feite een soort van vastgebonden aan mijn werkgever. En dat voelt niet fijn. Deze keuze valt dus af. AutoAuto  

  Keuze 2: Ik neem geen auto en ga reizen met het openbaar vervoer

  Via mijn werkgever heb ik een NS Business Card, die ik gratis mag gebruiken voor mijn werk. Mijn huidige opdracht zit naast een treinstation. Dus eigenlijk heb ik voor mijn werk momenteel geen auto nodig. Daarnaast mag ik ook werken in de trein. Waardoor ik minder tijd op kantoor hoef te zijn. Daarnaast is de reistijd korter, omdat ik niet in de file hoef te staan. Kortom kiezen voor het openbaar voer is voor mijn werk een slimme keuze. Echter zoals ik eerder heb beschreven, woont mijn familie en vrienden in Zeeland. Het openbaar voer is Zeeland is echt dramatisch. Ik zal een auto echt gaan missen, wanneer ik mijn familie en vrienden wil bezoeken. Bij deze keuze lever ik verder heel veel vrijheid in die ik met een auto heb. En dit vind ik toch heel vervelend.  

  Keuze 3: Ik koop zelf een auto

  Ik kan natuurlijk ook gewoon zelf een auto kopen. Dat moet best lukken met de 670 euro die ik per maand ontvang, wanneer ik geen leaseauto neem. Wanneer ik voor deze optie kies, dan behouw ik mijn vrijheid en ben ik niet afhankelijk van het openbaar voer. Het enigste wat ik ervaar is dat ik het niet leuk vind, om mijn spaargeld te moeten gebruiken om een auto te kopen.  

  Wat is mijn keuze geworden

  De komende maand ga ik gebruik maken van het openbaar vervoer. Ik zie dit echt als een test voor mij zelf. Zo kan ik ervaren waar ik tegen aan ga lopen en hoe erg ik mijn vrijheid ga missen. Mijn vriendin heeft een auto, die ik hopelijk wel een paar keer  kan gebruiken. Alleen is het wel zo, dat mijn vriendin vaak in de weekenden moet werken en dus de auto nodig heeft. Verder heb ik mijn familie en vrienden ingelicht, dat ik voorlopig geen auto heb. Ik ga dus proberen om zo lang mogelijk zonder auto te leven. In de tussentijd ga ik langzaam wel opzoek naar een nieuwe auto. Dit heeft geen haast. Ik denk dat het een auto van 4/5 jaar oud gaat worden, die net uit de lease komt. Het onderhoud van een leaseauto wordt meestal goed uitgevoerd. In mijn toekomstige auto wil ik ongeveer 6 jaar gaan rijden (als er hopelijk niks kapot gaat). Mijn budget is 15.000 euro. In mei is de verwachting, dat er een kleine geldboom (baby) ter aarde komt :). Dus mijn toekomstige auto moet veilig zijn, maar ook voldoende ruimte bieden voor onze toekomstige familie trips. AutoAuto
 • Besparen – Hoe slim geld besparen met een reclamefolder App
  Reclamefolders wel of niet meer ontvangen. Veel mensen hebben er voor gekozen om geen reclamefolders meer te ontvangen. Ze denken dat het beter is voor het milieu maar lopen wel de kans mis, om producten in de aanbieding te kopen en zo te besparen op uitgaven, zoals boodschappen. Ik behoorde ook tot deze groep. Op zich vond ik het vroeger wel leuk om door de folders heen te bladeren, maar er zaten ook een hoop folders bij die direct in de oud papier bak belanden. We hebben er toen maar voor gekozen, om een “Nee – Nee” sticker op de brievenbus te plakken, om zo geen reclame meer ontvangen. Helaas lopen we zo veel aanbiedingen missen. En als je geld wilt besparen op uitgaven, dan is het toch wel slim om de aanbiedingen in de gaten te houden. In dit artikel wordt ingegaan op het slim omgaan met reclame folders, om zo wel te kunnen profiteren van aanbiedingen.

  Waarom papieren reclamefolders slecht zijn

  Het ontvangen van papieren folders door de brievenbus is, naar mijn mening slecht vanwege de onderstaande redenen.
  • Je komt gemakkelijk in de verleiding, door naar andere aanbiedingen te kijken
  • Het is slechter voor het milieu
  • Je hebt zelf geen keuze in het bepalen van, welke folders jij wilt ontvangen
  Als eerst de verleiding. Je komt naar mijn mening snel in verleiding, door te kijken naar reclame folders waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Stel dat je bijvoorbeeld een aanbieding ziet van een wasmachine. Je weet je dat je wasmachine oud is, maar doet het voor de rest nog prima. Waarom zou je dan een nieuwe wasmachine kopen? Door de aanbieding in de reclamefolder, kom je toch wel in de verleiding om misschien toch maar een nieuwe wasmachine te kopen. Want stel je voor dat je de aanbieding mis loopt. Papieren reclamefolders zijn ook slecht voor het milieu. De meeste reclamefolders worden niet gelezen en belanden zo in de afvalbak. Totaal nutteloos. Verder heb je ook geen inspraak op de folders die je wil ontvangen. Toen ik nog in Zeeland woonde, kreeg ik zelfs reclamefolders van een woonwinkel in Limburg. Echt iets waar ik toen op zat te wachten NOTT. Hoe fijn, zou het dus zijn als je zelf kunt aangeven, welke reclamefolders je wil ontvangen.  

  Geld besparen door slim om te gaan met reclamefolders met een App

  Je kan natuurlijk wel je voordeel doen met reclamefolders. Dit kan met behulp van een App! Wat natuurlijk super fijn is aan reclamefolders, is dat je bijvoorbeeld de aanbiedingen in de gaten kunt houden van jouw supermarkt. Als ik weet dat de koffie bijna op is en ik zie in de App dat mijn favoriete koffie in de aanbieding is. Dan is het natuurlijk slim, dat ik de koffie in de aanbieding koop. Dat levert mij namelijk een directe besparing op op mijn uitgaven. Thuis hebben we laatst een nieuwe vaatwasser gekocht. Ik wist dat ik een vaatwasser nodig had en wou er dus één kopen. Alleen hoefde ik de vaatwasser niet direct te kopen. Ik kon dus mooi de aanbiedingen in te gaten houden. Uit eindelijk heb ik een vaatwasser kunnen kopen met 100 euro korting. Besparen met reclamefolder App Met een reclame folder App, kan je dus wel slim omgaan met reclamefolders. Met de reclame folder App kan het volgende worden gedaan:
  • Precies aangeven welke folders je wil ontvangen. Heb ik een nieuwe wasmachine nodig. Dan abonneer ik mijzelf op de reclamefolders van bijvoorbeeld de Mediamarkt en BCC.
  • Het is veel beter voor het milieu. Geen papieren folders meer die in de afvalbak belanden.
  • Je komt veel minder snel in de verleiding, door alleen op folders te abonneren die jou echt interesseren.

  Hoe bespaar je geld met de reclame folder App?

  1. Installeer de App via de onderstaande groente knop of link (Android Play Store en Apple App Store)
  2. Selecteer de winkels, waarvan je een reclame folder wilt ontvangen
  3. Hou de aanbiedingen in de gaten die voor jou relevant zijn
  4. Maak via de App verder gebruik van kortingscodes van bekende winkels zoals Bol.com, Zalando, Hema en H&M
  Reclamefolder, alle aanbiedingen in 1 app

  Klik hier om de app te installeren (Play Store & Apps Store)   Reclamefolder app

 • Q3 2019 update resultaten
  Inmiddels zitten we in oktober en is het tijd om de resultaten van Q3 te publiceren. We zijn net terug van een heerlijke vakantie in Griekenland. Het was heerlijk en we hebben volop genoten. Tijdens mijn vakantie heb ik mijn notitieblokjes volgeschreven en heb ik veel plannen voor de toekomst uitgewerkt vanaf mijn strandbedje. Dit zal ik snel aan jullie publiceren. In Nederland is het nu lekker grauw en regenachtig weer. Ideaal weer om mijn excel documenten met resultaten te bekijken en met jullie te delen.

  Persoonlijke situatie

  Aantal punten die meespelen in mijn financiële resultaten:
  • Ik ben nog herstellende van mijn ziekte en krijg daardoor nog niet volledig betaald. Hopelijk zit ik volgende maand weer op de volledige 40 uur. Het salaris wat ik nu misloop, kan ik dan gebruiken om te sparen of te investeren
  • Huur is helaas weer eens flink gestegen naar 913 euro. We willen graan verhuizen naar een koopwoning, alleen is dit vrij lastig vanwege de actuele oververhitte woningmarkt. Doordat we willen gaan verhuizen, spaar ik momenteel meer dan ik normaal zou doen. Investeringen staan daarom op een lager pitje.
   

  Beleggingen

  Resultaten eind Q3
  • Beleggingsresultaat YTD 2019 = 25,91%
  • Dividend inkomen YTD 2019 = 180,67 euro
  Lees Mijn beleggingsstrategie. Concreet ben ik zeer tevreden met het beleggingsresultaat van 25,91%. Helaas blijf ik wel klappen oplopen door mijn beleggingen in het aandeel Beter Bed. Verkopen heeft weinig zin, omdat het weinig waard is. Beter Bed is van plan om het verliesgevende onderdeel Matratzen Concord te verkopen aan het einde van dit jaar. De verwachting is, dat de verkoop een positief effect heeft op de koers van het aandeel. Afwachten dus maar. Net als de meeste financiële instellingen, kreeg het aandeel ABN AMRO ook rake klappen. In januari stond de koers nog op 22,30 euro. Inmiddels is het aandeel gezakt richting de 15 euro. Dit heeft helaas ook zijn effect op mijn beleggingsresultaat. Gelukkig zijn er ook positieve zaken te melden. Zo is mijn belegging in BESI gestegen met een koersstijging van 21,56 in januari tot 28,16 eind september. Voor de rest doen mijn verschillende beleggingen in ETF’s stabiel.  

  Mintos

  Maandelijkse behaalde rendementen:
  • Juli – 1,36%
  • Aug – 1,12%
  • Sep – 1,18%
  Lees hier mijn Mintos Review. Over mijn behaalde rendementen van Mintos ben ik zeer tevreden. Ik vind het superleuk om als een soort van bank te spelen en te  investeren in verschillende leningen. Met buy back garantie zijn mijn leningen gedekt en loop ik minimaal risico op mijn investeringen (tenzij de leen organisator omvalt, maar dit zal niet snel gebeuren). Eind deze maand hoop ik nog eens 400 euro te kunnen investeren. Waardoor mijn totale investering op 1000 euro komt. Ik verwacht op jaarbasis een rendement van +/-12% te kunnen behalen. Klik op deze LINK om je aan te melden bij Mintos en krijg 1% bonus op je investering.  Start nu met Mintos    

  Reinvest24

  Lees mijn Reinvest24 review. In september heb ik mijn eerste investering gedaan op het platform. Het project is op dit moment nog niet helemaal vol. Dus ik wacht nog op mijn eerste terugbetalingen.

  Bondora

  Momenteel ben ik nog een beetje aan het spelen op dit platform. In tegenstelling tot Mintos zijn leningen niet gedekt met een Buy Back garantie, waardoor ik een stuk voorzichtiger ben met investeren. Momenteel heb ik voor 95 euro geïnvesteerd. Doordat leningen niet zijn gedekt met buy back, bekijk in elke lening. Als ik er niet veel vertrouwen ik heb, verkoop ik direct de lening. Maandelijkse behaalde rendementen:
  • Aug – 0,78%
  • Sep – 1,66%
   

  EstateGuru

  Ik heb momenteel geïnvesteerd in één project. Ik wacht nog op de eerste terugbetaling.  

  Saving rate

  Doel 30%
  • Juli – 25,86%
  • Aug – 21,98%
  • Sep – 34,20 %
  In juli heb ik het eigen risico van mijn zorgverzekering moeten betalen, hierdoor viel mijn saving rate lager uit. Augustus was een duurdere maand dan normaal. Ik heb wat extra geld uitgegeven aan cadeaus voor anderen en uit eten gaan. In september heb ik gelukkig mijn doel behaald. Ik ga ervan uit, dat wanneer ik weer volledig en ook betaald krijg, mijn doel van 30% haalbaar is in elke maand.  

  Studieschuld

  Stand begin dit jaar – 10.657 euro Stand eind sep – 9.449 euro Ik los in een verhoogd tempo af. Dit voelt voor mij goed, ook al is de rente laag. Wellicht dat ik het aflossingsbedrag volgend jaar nog verder verhoog. Ik kan niet wachten om van die … lening af te zijn :).   Bedankt voor het lezen!
 • Tweedehands boeken verkopen – Mijn ervaring, tips en resultaten

  In dit artikel ga ik in op het verkopen van tweedehands boeken via internet. Persoonlijk lees ik heel graag boeken, net als jullie vermoed ik. Op vakanties lees ik vaak meer dan 5 boeken. Vaak zijn dit biografisch boeken. Eenmaal thuis belanden de uitgelezen boeken vaak weer in de kast. Nou staat een kast vol boeken wel leuk en interessant. Maar dan heb ik liever dat de kast is gevuld met theoretische en praktische boeken, waar ik altijd wat aan heb. Dus ik dacht bij mijzelf, waarom zou ik boeken die ik niet meer gebruik, gewoon niet verkopen? Ik ging op onderzoek uit, hoe ik tweedehands boeken kan verkopen via internet. Mijn ervaring met het verkopen van tweedehands boeken via het internet en mijn resultaten heb ik beschreven in dit artikel. En ik moet zeggen de verkoopresultaten verassen mij enorm en het levert een leuk extra centje op!

  Tweedehands boeken verkopen via internet, de opties

  In mijn onderzoek naar het verkopen van tweedehands boeken, kwam ik de onderstaande opties tegen die mij geschikt leken. De opties zijn:

  • Boeken verkopen via Boekenbalie.nl
  • Boeken verkopen via Bol.com

  Ervaring met het verkopen van tweedehands boeken via Boekenbalie.nl

  Via Boekenbalie kan je tweedehands boeken verkopen. Boekenbalie heeft een app, daarmee scan je de boeken in die je wilt verkopen. Vervolgens krijg je direct de prijs te zien die je ontvangt voor het verkopen van tweedehands boeken aan Boekenbalie. Wanneer je akkoord gaat met de prijs, stuurt Boekenbalie een doos naar je toe. Hierin stop je de boeken die wilt verkopen en vervolgens stuur je de boeken op naar Boekenbalie. Erg handig als je snel van boeken af wil zijn en niet elk boek apart wil verkopen. Wat mij alleen erg tegenviel was de prijs die ik voor de boeken kreeg. Voor sommige boeken kreeg ik zelfs helemaal geel geld. Voor mij was dit geen geschikte optie. Ik geef dan liever mijn boeken weg aan familie en vrienden.

  Conclusie:

  Wanneer je snel je boeken wil verkopen, dan is boekenbalie.nl een geschikte optie om tweedehands boeken te verkopen. Alleen je zult dat genoegen moeten nemen met een lage verkoopprijs.

  Boeken

  Ervaring met het verkopen van tweedehandsboeken via Bol.com

  Via Bol.com kan je dus ook tweedehands boeken verkopen. Ideaal want je maakt dus gebruik van het platform van Bol.com wat een een enorm groot bereik heeft!

  Ten opzichte van boekenbalie.nl, kan je als verkoper van boeken zelf de prijs bepalen. Om de juiste prijs te bepalen, kan je bij bol.com andere prijzen zien van tweedehandsboeken verkopers vergelijken. Zo kan je een ideale verkoopprijs voor jouw boeken bepalen. Wil je snel van boeken af zijn? Hanteer dan bijvoorbeeld een lage verkoopprijs. Staan de boeken thuis niet in de weg, maar je wil er wel van afzijn? Hanteer dan een hogere verkoopprijs.

  Als je tweedehands boeken wil verkopen via bol.com, dan heb ik hiervoor een korte stappenplan beschreven.

  Stappenplan verkopen tweedehands boeken via bol.com:

  1. Maak een verkoop account aan bij bij Bol.com
  2. Voer per boek het ISBN nummer is. Bol.com zoekt vervolgens de informatie van het boek op
  3. Per boek, dien je de huidige staat aan te geven. Bijvoorbeeld het boek is als nieuw, of heeft gebruikerssporen
  4. Tenslotte dien je een verkoopprijs te bepalen. Bol.com helpt je bij het kiezen van een juiste verkoopprijs.

  Nadat het boek te koop is gezet, begint het wachten! In de eerste 2 weken had ik al 7 boeken verkocht. Dat verbaasde mij enorm, in positieve zin.

  Als je een boek hebt verkocht, krijg je een mail van Bol.com. Dan is het tijd om in actie te komen.

  1. Je logt in met met jouw verkoopaccount
  2. Vervolgens ga je akkoord met de verkoop
  3. Selecteer de vervolgens verzendwijze. Via Bol.com kan je met korting verzendlabels van PostNL kopen (tip!)
  4. Vervolgens print je de pakbon en het verzendlabel
  5. Maak het pakketje gereed en plak daar de verzendlabel op
  6. Tenslotte verstuur het pakket bij een PostNL punt in de buurt!

  Heel simpel dus.

  Conclusie:

  Wil je een hoge verkoopprijs voor je tweedehands boek. Verkoop dan via bol.com. Je zult alleen wel genoegen moeten nemen, met het feit dat je niet direct al je boeken kunt verkopen.

  Mijn verkoopresultaten tot nu toe!

  Tot nu toe heb ik 10 boeken verkocht voor 37,57 euro. Ik ben erg tevreden met het resultaat! En daarnaast heb ik ook weer wat meer ruimte gekregen in mijn kast.

  Update

  29-7-2019: Inmiddels heb ik voor 53 euro aan boeken verkocht!

  4-9-2019: Inmiddels heb ik voor 73 euro aan tweedehands boeken verkocht!

  Mijn tip aan jullie voor het verkopen van tweedehands boeken.

  Koop zelf ook tweedehands boeken en verkoop deze nadat je het boek hebt uitgelezen. Zo lees je een boek voor maar een paar euro!

  Lees hoe je passief geld kunt verdienen op bol.com

  Boeken

  Boeken

 • Mintos ervaringen, review en handleiding (update oktober)

  De afgelopen periode heb ik veel ervaring opgedaan met Mintos. Tijd voor een artikel over mijn ervaringen met Mintos. In dit artikel wordt behandeld wat Mintos voor P2P platform is. Verder lees je de meer over de verschillende investeer opties. Daarnaast is er ook een Mintos handleiding, die je kunt gebruiken als je wilt gaan beginnen met investeren. Wil je net als ik, ook 12% rendement op een veilige manier behalen? Lees dan mijn review met mijn Mintos ervaringen.

  Wat is Mintos?

  Mintos is een online platform voor leningen. Op het platform zijn leen partijen aangesloten (loan organisators), die verschillende soorten leningen aanbieden. Mintos speelt dus een faciliterende rol tussen investeerders en aanbieders van leningen. Het platform is op gebied van Peer 2 Peer leningen de Europese leider. In 2018 is het bedrijf van 43.457 naar bijna 100.000 investeerders gegroeid. Mintos groeit dus erg hard! Aan het einde van 2018 is er voor 1,5 biljoen geïnvesteerd in leningen, wat erg indrukwekkend is.

  Het platform blijft goed in ontwikkeling. Er worden constant updates uitgevoerd om de user expierence te verhogen. Gebruikers worden goed up to date houden met alle nieuwe ontwikkelingen en functionaliteiten.

  Verder blijft het platform ook flink groeien, doordat er nieuwe leen partijen aansluitingen op het Mintos platform. Vrijwel elke maand is er een nieuwe leenpartij die zich aansluit. Dit is natuurlijk positief en goed nieuws. Zeker omdat het aantal investeerders toeneemt op Mintos en er dus genoeg leningen beschikbaar moeten zijn om aan de vraag te kunnen voldoen.

  Leningen en mogelijke rendementen

  Zoals hierboven staat beschreven, kan je via Mintos investeren in verschillende soorten leningen bij verschillende loan organisators. Grofweg zijn de leningen te onderscheiden in:

  • Risico rating (A+ tot en met D)
  • Soort lening (Persoonlijk, Business, Agrarisch, Auto lening etc)
  • Valuta (EUR, GBP etc)
  • Land
  • Met Buy back garantie

  Zoals je kunt lezen in deze Mintos review, kan de investeerder kiezen uit verschillende leningen. Dit heeft als groot voordeel, dat de investeerder een gespreide portefeuille kan opbouwen en zo het risico kan verlagen.

  Het rente percentage van leningen verschild. De meeste leningen hebben een rente percentage tussen de 10 en 12%.

  Je kunt investeren in leningen tot wel 20% rente

  Wat is Buy Back garantie en het grote voordeel ervan?

  De meeste leningen op Mintos hebben een Buy Back garantie. Je zult je wellicht afvragen wat dit betekend.

  Wanneer een lening een buy back garantie heeft, betaald de leen organisator de lening en de misgelopen rente terug, wanneer de lener zijn betaalverplichtingen niet nakomt.

  Dit is echt super, want hierdoor loopt de investeerder weinig risico op zijn of haar investering.

  Investeren in leningen – De verschillende opties

  Met Mintos kan je dus investeren in verschillende leningen. In deze Mintos review beschrijven we de verschillende investeringsopties.

  Binnen Mintos zijn er twee verschillende marktplaatsen met leningen, waarin je kunt investeren.

  • Primaire marktplaats
  • Secundaire marktplaats

  Op de Primaire marktplaats, kan je investeren in nieuwe leningen.

  Leningen verkopen en investeren in te koop staande leningen, kan op de Secundaire marktplaats.

  Het voordeel van de secundaire marktplaats, is dat je kunt investeren in leningen met een korting. Dit resulteert in een extra hoog rendement.

  Er zijn verschillende investeringsopties binnen Mintos. Dit zijn:

  1. Handmatig investeren
  2. Auto invest
  3. Invest & Accesses

  Lees in deze review verder, hoe deze opties werken en wat mijn ervaringen ermee zijn.

  Optie 1 : Handmatig investeren

  Zoals hiervoor staat beschreven, kan je investeren in leningen in de primaire en secundaire marktplaats. In beiden marktplaatsen zijn er verschillende selectie criteria, waarop je leningen kunt filteren. Zo kun je filteren op:

  • Rente
  • Duur lening (aantal maandelijkse termijnen)
  • Valuta
  • Lening type
  • Land
  • Mintos rating (risico)
  • Buyback garantie

  Het voordeel van handmatig investeren is, dat je volledig in controle bent. Zo kan je zelf bepalen hoeveel geld je investeert. Een nadeel is, dat het tijd kost om leningen te selecteren.

  Mijn ervaringen met Handmatig investeren in Mintos, zijn overigens wel positief. Zelf pas ik het wel eens toe, om te kijken of er “bepaalde” koopjes zijn qua leningen.

  Optie 2: Auto invest

  Met Auto Invest kan je geautomatiseerd investeren in leningen op basis van ingestelde selectie criteria.

  Deze optie is ideaal als je niet veel omkijken wilt hebben. In principe stel je de regels één keer in en vervolgens heb je er weinig omkijken meer naar. Wanneer je opzoek bent naar een manier om op een Passief Inkomen te generen, dan is dit een geschikte methode.

  Wanneer je een Auto Invest regel wil instellen, dan heb je bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden.

  • Leningen met A en B rating
  • Alleen investeren in leningen in de landen Zweden, Letland, Denemarken, Finland, Spanje
  • Leningen gedekt met Buyback garantie
  • Minimale rente 9 % en max rente 12%
  • Looptijd maximaal 12 maanden
  • Minimaal 15 euro investeringen en maximaal 50 euro

  Het voornaamste voordeel van Auto Invest is, dat het investeren weinig tijd meer kost. Je stelt het 1 keer in en dan ben je in principe klaar. Je kan bij wijze van spreken na het instellen van de regels, 1x per jaar inloggen om te kijken hoeveel rendement je hebt behaald.

  Een ander voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Wil je bijvoorbeeld alleen investeren in kort lopende leningen, omdat je dan snel kunt uitstappen, dan is dit gemakkelijk in te stellen.

  Auto invest Mintos
  Voorbeeld van Auto Invest instellingen in Mintos

  In de bovenstaande afbeelding, zie je een voorbeeld van mijn ingestelde Auto Invest regels. De prioriteit geeft de volgorde aan.Als er dus geld vrij is om te investeren, dan wordt als eerst de eerste regel toegepast. Wanneer er geen leningen beschikbaar zijn, die voldoen aan de eerste regel, dan wordt de tweede regel toegepast.

  Mijn ervaringen met deze investeer optie in Mintos zijn zeer positief.

  Optie 3: Invest & Access

  In juni 2019 introduceerde Mintos “Invest & Access”. Invest & Access is een nieuw auto invest functionaliteit.

  Met Invest & Access kan de gebruiker net als met “Auto Invest” op een geautomatiseerde manier investeren. In principe is het zo, dat je als gebruiker Invest & Acccess aanzet en je er verder geen omkijken meer naar hebt. Alleen ten opzichte van “Auto Invest” hoeft de gebruiker geen selectie criteria op te stellen. Een andere eigenschap is, dat je ten alle tijden kan uitstappen (cash out). Ofwel als de gebruiker zijn geld nodig heeft, dan kan hij direct uitstappen en krijgt vervolgens de beschikking over zijn geld. Dit is een grote wijziging binnen Mintos. Bij de andere investeer opties, moet je namelijk al je leningen eerst zien te verkopen, wanneer je de beschikking over je geld wilt hebben. De vraag is wel of deze “cash out” functionaliteit gaat werken, als veel gebruikers ineens willen stoppen. Maar goed, niemand kan in de toekomst kijken.

  Mintos Invest & Access Overview - Infographic
  Infographic Invest & Access Mintos

  Verder is er ook een pauze functionaliteit ingebouwd. Ofwel de investeerder kan zijn “Invest & Access” portfolio tijdelijk op pauze zetten. Het geïnvesteerde deel blijft dan wel rente ontvangen. Maar de ontvangen rente en terugbetalingen worden dan niet opnieuw geïnvesteerd.

  Voordelen:

  • Invest & Access zorgt voor diversificatie in je portfolio, omdat er wordt geïnvesteerd in verschillende leningen.
  • Invest & Access investeert ook met kleine bedrage. Auto invest (andere manier van investeren) investeert pas vanaf 10 euro in leningen. Met Invest & Access blijven kleine bedragen dus niet lang op de plank liggen.
  • Je kan snel uitstappen (cash out).
  • De investeerder kan zijn of haar investeringen tijdelijk pauzeren.
  • Mintos geeft aan dat het gemiddelde rendement 12,09% bedraagt.

  Nadelen:

  • Het minimale portfolio limiet is pas vanaf 500 euro instelbaar. Ik had het fijner gevonden, als ik vrij was geweest in deze keuze.

  Echter Mintos heeft het volgende aangegeven:

  In the upcoming period, the minimum investment amount for Invest & Access will be changed. Instead of EUR 500, the minimum starting amount for investment with Invest & Access will be EUR 10.

  Zoals je hier boven kunt lezen zijn er naar mijn meningen meer voor als nadelen. Ik gebruik Invest & Access na alle tevredenheid en zal het ook blijven gebruiken, naast mijn Auto Invest regels.

  Hoe stel je Invest & Access in?

  Het is heel simpel om Invest & Access in te stellen. Het enigste wat je moet doen is het “portfolio target” instellen.

  Portfolio target instellen Mintos

  Bonus tip

  In deze Mintos review heb ik een een tip voor jullie wat resulteert in een hoger rendement met invest & access. Deze werkwijze kost wel iets meer tijd. Maar goed rendement komt niet altijd van zelf aanwaaien. .

  Ik pas de volgende werkwijze toe voor een hoger rendement.

  1. Ik controleer om de paar dagen, in welke leningen er is geïnvesteerd met Invest & Access.
  2. Heeft de lening een lagere rente dan 10%?
   1. Zo ja verkoop de lening
   2. Zo nee, niks doen

  Handleiding om te investeren via Mintos

  Wil je ook beginnen met investeren? Dan kan je de onderstaande stappen volgen in deze Mintos review:

  Wanneer je een bankrekening wilt open, dan heb een ID kaart of Paspoort nodig. Ook bij Mintos heb je dit nodig. Zorg dat je een ID kaart of Paspoort bij de hand hebt.

  1. Maak een account aan (via deze LINK profiteer jij van 1% extra rendement op het bedrag dat je overmaakt naar Mintos)
   1. Volg aan de aanmeld procedure. Bij dit proces heb je jouw ID kaart of Paspoort nodig
  2. Maak vervolgens geld over met IDEAL
  3. Vervolgens kan je gaan investeren in leningen

  Nadat jouw account is aangemaakt, begint je weg naar rendement :).

  Mintos aanmelden

  Stap 1: Het openen van een account

  Voordat je kan beginnen met investeren, dien je een account aan te maken. Dit gaat erg gemakkelijk en snel. Net als bij elke andere bank of investeringsplatform, moet je een kopie maken van je ID. Dit is namelijk nodig voor persoonsverificatie. Mintos heeft hier een super handig stukje software voor gebouwd, waardoor dit proces soepel en snel verloopt.

  Stap 2: Geld storten

  Je kan op verschillende manieren geld storten. Ik heb ervoor gekozen om geld te storten met IDEAL. Mijn ervaring hiermee is positief. Het overgemaakte geld staat binnen 24 uur op je account. Verder zijn er nog andere opties om geld over te maken. Maar die zijn voor de meeste Nederlanders niet zo interessant :).

  Mintos geld overmaken

  Stap 3: Investeren in leningen

  Nadat je account is aangemaakt bij Mintos kan je investeren in leningen. Lees in de volgende hoofdstukken, welke investeer mogelijkheden er zijn.

  Mintos overzicht leningen

  Mijn ervaringen met Mintos tot nu toe

  Mijn ervaringen met Mintos zijn zeer positief. Het platform oogt heel modern en professioneel. In het begin heb ik wat gespeeld met auto invest investeer optie en heb ik geïnvesteerd in minder risicovolle leningen. Na een tijdje heb ik gekozen om meer risico te nemen. Dit vanwege het feit dat ik veel vertrouwen heb en alleen investeer in leningen met een buy back garantie. Mocht de lener zijn betalingen dan niet nakomen, dan krijg ik met buy back garantie, mijn investering plus achterstallige rente inkomsten terugbetaald. In principe loop ik zo dus geen risico met investeringen in risicovolle leningen.

  Tot op heden zijn mijn Mintos ervaringen zeer positief en gaat alles geweldig, zoals je hebt kunnen lezen in deze Mintos review. Zie mijn behaald rendement.

  Rendement bij Mintos

  Mijn huidige Mintos instellingen

  Dit hoofdstukje zal ik met regelmaat update. Ik vind het namelijk leuk om te spelen met met verschillende instellingen. Zo doe ik verschillende ervaringen op en probeer ik een zo goed mogelijk rendement te behalen.

  Update 27-10-2019:

  De rentes op leningen lopen momenteel een beetje terug. Ik heb er nu voor gekozen om 2 Auto Invest regels toe te passen.

  Mintos review – Conclusie

  Ben je ook opzoek naar meer rendement? Dan is Mintos een ideaal platform. Door geautomatiseerde investeer opties zoals “Auto Invest” en “Invest en Access” ben je weinig tijd kwijt als investeerder. Verder loop je als investeerder weinig risico, omdat veel leningen zijn gedekt met een buy back garantie. Ook als je dus opzoekt bent, naar een methode om een Passief Inkomen te genereren, dan is Mintos een ideaal wijze om dit te realiseren.

  Een jaarlijks rendement van 12% is makkelijk te behalen. En dit is meer dan een gemiddeld rendement van  7% op aandelen.

  Tot op heden heeft Mijngeldboom geen negatieve ervaringen met Mintos. Daarom geeft Mijngeldboom Mintos een dikke voldoende!

  Wil je ook profiteren van een hoog rendement?

  Klik hier en profiteer nu van 1% bonus

  Mijngeldboom geeft Mintos een waardering van
  5/5

 • Boek review – Miljonair met een gewone baan
  Het boek “Miljonair met een gewone baan”, heb ik nu voor de tweede keer met veel plezier gelezen. Daarom is het tijd voor een boek review!

  Review

  Zoals de titel van het boek al doet vermoeden, gaat het boek over een man (Oeds Jan Postma) met een normale baan. De schrijver van het boek is miljonair, zonder dat veel mensen in zijn omgeving het weten. Qua normale baan valt het overigens wel mee, want de schrijver verteld in de inleiding, dat hij twee keer modaal verdient. Maar dit is verder niet zo belangrijk want het boek toont aan, dat iedereen miljonair kan worden met een normale baan. De aanpak om miljonair te worden, wordt op een holistische en simpele wijze uitgelegd en dit resulteert in een prettig boek om te lezen. Het boek begint met een persoonlijk verhaal en vormt de basis en vertrekpunt voor de rest van het boek. In hoofdstuk 2 wordt er gekeken naar de gemiddelde miljonair. Hier wordt duidelijk dat de gemiddelde miljonair niet op grote voet leeft, maar vooral verstandig met zijn geld omgaat. Het verstandige zit vooral in de spreiding qua vermogen en levensstijl. Met een geschat vermogen van 86 miljard dollar leeft de wereldberoemde belegger Warren Buffer, nog in zijn eerste normale huis en rijdt rond in een 2e hands auto. Dit toont aan dat de meeste miljonairs een normaal leven leiden en verstandig met geld om gaan door o.a. te investeren. In hoofdstuk 3, 4 en 5 wordt er gekeken naar het onderwerp geldbewustzijn. Wat is het verschil tussen een uitgaven en een investering? Waarom komen we vaak in de verleiding om iets te kopen? Door hier bewust van te zijn, kom je minder snel in de verleiding om geld uit te geven aan niet belangrijke zaken. Je leert dus om verstandiger om te gaan met geld! In de verschillende hoofdstukken worden een aantal praktische voorbeelden gegeven, die voor de meeste herkenbaar zijn. Boeken algemeen Hoe laat je geld voor jou werken? Dit onderwerp wordt behandeld in hoofdstuk 6 en 7. Zo wordt duidelijk dat wanneer je maandelijks een klein bedrag investeert, dit over 30 jaar kan resulteren in een enorm bedrag. Wanneer je hier bewust van bent, dan begrijp je hoe geld voor je kunt laten werken. Achter dit concept, zit een formule. De formule bestaat uit verschillende variabelen, waaraan je kunt sleutelen om vermogensgroei te realiseren. Hoofdstuk 8, 9, 10, 11 en 12 gaat dieper in op het onderwerp geldbewustzijn. Qua leesbaarheid was het wellicht beter, om dit te laten aansluiten op hoofdstuk 5. Er wordt o.a. gekeken naar geld besparen. Waar kan je nou in het dagelijks leven geld op besparen? Is dat op boodschappen of bijvoorbeeld de auto. De verschillende hoofdstukken tonen aan, dan je niet als een zuinige gier hoeft te leven om miljonair te worden. En dat is prettig! Om vermogen op te bouwen, dien je ook te investeren in de vorm van beleggen. Het boek beschrijft hoe je kunt investeren in ETF’s en obligaties. Ook wordt er gekeken wat een ETF precies is en waar je op moet letten. Er wordt beschreven, hoe je een beleggingsportefeuille opbouwt, met zoveel mogelijk spreiding om het risico op verlies te verkleinen. Ook wordt er gekeken of het zinvol is om extra af te lossen op een hypotheek. Erg praktisch allemaal. Dit wordt allemaal behandeld in de laatste hoofdstukken van het boek.  

  Voor wie is het boek geschikt?

  Het boek is buitengewoon geschikt, voor een ieder die verstandig met geld wilt omgaan en opzoek is naar vermogensopbouw. Dus kortom:
  • Wil je verstandiger met geld omgaan?
  • Wil je leren hoe je kan werken aan vermogensopbouw?
  • Wil je financieel vrijer kunnen leveren?
  Herken je zelf terug in de bovenstaande vragen? Dan is het boek echt iets voor jou! var bol_sitebar={“id”:”bol_1570884173361″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000082794386″,”familyId”:”9200000082794386″,”site_id”:”1006204″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”link_name”:”Miljonair%20met%20een%20gewone%20baan%2C%20Oeds-Jan%20Postma”,”link_subid”:””,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”};
 • Vakantie en vakantiebudget
  Zoooooo, eindelijk heb ik ook vakantie. Vier weken om precies te zijn. Niet verkeerd al zeg ik het zelf. Het is voor het eerst sinds mijn studentenleven dat ik zo lang achterelkaar vrij ben. Op mijn opdracht is inmiddels iedereen weer terug van vakantie en is de werk hectiek al weer begonnen. Daarom vind ik het zelf altijd lekker om in mei en in eind september op vakantie te gaan. Al hoewel dat waarschijnlijk ooit gaat veranderen als er kleine geldboompjes hier in huis rondlopen, want dan zijn we gebonden aan schoolvakanties. Volgende week vliegen we naar Griekenland voor 15 dagen. Lekker elke dag uit eten met een goed glas wijn en na afloop nog ergens een cocktail drinken. Dus ik kan weer lekker gaan werken aan mijn bourgondisch skills. Op vakantie neem ik het er altijd van en let ik niet op mijn uitgaven. Dit blogartikel gaat over mijn verwachte vakantie uitgaven en het budget wat ik dit jaar hebt opgesteld.

  Verwachte vakantie kosten

  De onderstaande kosten zijn berekend op basis van één persoon. Gemaakte kosten:
  • Accommodatie 15 dagen en vliegticket = 650 euro
  Verwachte kosten:
  • Uit eten (14 dagen * 30 euro per maaltijd) = 420
  • Cocktails ( ga ik waarschijnlijk niet elke dag drinken) (10 dagen * 2 stuks * 5 euro per cocktail = 100 euro
  • Ontbijt (halen we elke dag zelf) (14 * 5 euro per dag) = 70 euro
  • Lunch (halen we elke dag zelf) (14 * 5 euro per dag) = 70 euro
  • Bootje huren 2 dagen ( 2 * 80 euro) = 160 euro / 2personen = 80 euro
  • Strandbedjes 9 dagen (9 * 5 euro per bed) = 45 euro
  • Excursie = 60 euro
  • Overige zaken = 150 euro
  Totale kosten De totale kosten zijn 1645 euro Dat is 110 euro per dag. Ongetwijfeld kan het allemaal goedkoper. Maar ik leef tijdens mijn vakantie dan ook als een god in Frankrijk.

  Vakantie budgetteren

  Hoe pak ik mijn vakantie budget aan? Ik heb een spaarpotje voor vakantie. Hier maar ik elke maand 150 euro naar over. Voor de snelle rekenaars is dat 1800 euro in totaal per jaar. Als ik uitga van mijn verwachte kosten, dan hou ik dit jaar ongeveer 150 euro over. Dat kan mooi mee naar de spaarpot voor volgend jaar. Gezien ik niet echt op mijn geld let op vakantie, is het wel interessant om bij thuiskomt mijn werkelijke uitgaven te vergelijken met mijn verwachte uitgaven. Op basis van deze uitkomst kan in mijn budget voor volgend jaar verhogen of verlagen. Of ik kan natuurlijk iets minder als een god gaan leven op vakantie. Maarja, daar heb ik eerlijk gezegd geen trek in. We leven tenslotte maar één keer.    
 • Ochtendroutine
  Hallo lezers! Dit keer ga ik in op mijn ochtendroutine. Wellicht een raar onderwerp op een financieel blog. Ik weet ook niet in welke categorie ik dit moet plaatsen. Misschien moet ik een nieuwe categorie aanmaken. Zoiets ‘lifestyle’ of ‘gezondheid’. Daar ga ik nog eens een ander keertje over nadenken. Waarom een artikel over ochtendroutine? Dat vraag je wellicht af. Goed, nou ik heb het afgelopen jaar met succes mijn ochtend routine aangepast. En dit levert mij positieve voordelen op. Wat dit met het financieel thema van dit blog te maken heeft? Nou in directe zin niks. Indirecte zin wel!  

  Hoe was mijn ochtend routine?

  Normaal gesproken stond ik vroeg op, met als doel om de files voor te zijn. Kansloze missie…. tegenwoordig. Goed mijn wekker gaat. 2x snooze een hup uit bed. Direct pak ik een douche. Vervolgens eten. Terug naar de badkamer, om mijn tanden te poetsen en mijn haar te doen. Snel mijn overhemd strijken. Kleren aan doen en snel de deur uit. Zoals je kunt lezen begon ik vrij gehaast aan de dag. Geen lekker begin van de dag dus. Gezondheid algemeen

  Time for change

  Ik begon dus niet lekker aan de dag. Op mijn werk dronk ik een paar bakken koffie in de hoop dat ik wakker zou worden. Maar dit resulteerde vaak  in een onrustige buik dan in wakker worden. Ik kreeg steeds meer de behoefte om mijn ochtend routine anders aan te pakken.

  Mijn huidige ochtendroutine

  Tegenwoordig begin ik mijn dag anders.
  1. Ik ga direct uit bed als mijn wekker gaat.
  2. Vervolgens ga ik mijn lichaam hydrateren. Ik drink 0,7L water.
  3. Daarna spring ik onder de douche. Ik begin met een lauwe douche en eindig koud. Dit levert diverse gezondheidsvoordelen op en je bespaart ook op stook kosten :). Je wordt er ook wakker van.
  4. Daarna ga ik op mijn gemakje eten
  5. Kleding doe ik nog steeds in ochtend strijken (stom)
  Ik ga meestal pas na 9:00 de deur uit. Dan is de ergste drukte op de weg al voorbij en ik kom rond 10 uur aan op mijn werk. Ik voel mij zo veel minder gehaast en begin veel relaxter aan de dag. Doordat ik mij ontspannen voel en qua geest ook scherp en wakker, kan ik veel beter beginnen aan mijn dag. Gedurende dag kan ik beter werken en keuzes maken (dus ook financieel gezien). Het levert daarnaast ook meer een vrij gevoel op. Wat ik zelf erg kan waarderen.

  Zijn er nog dingen die ik wil veranderen in mijn ochtendroutine?

  Jazeker. Ik wil eigenlijk ook beginnen met sporten in de ochtend. Thuis heb ik een hometrainer staan. Hier wil ik ‘s ochtends 20 minuten op fietsen. Daarnaast is het stom dat ik elke ochtend mijn overhemden sta te strijken. Dit kan ik natuurlijk veel slimmer aanpakken, door deze één keer per week te strijken.  

  Wat is jullie ochtendroutine?

  Ik ben benieuwd wat jullie ochtendroutine is. Laat een reactie achter!
 • Starten met beleggen – Hoe begin je met beleggen?
  In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt starten met beleggen. We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt en niet weet hoe je kunt beginnen met beleggen. Of wellicht ben je erg bang en twijfel je of het wel het juiste moment is om te beleggen. Na het lezen van dit artikel, kan je zelf bepalen of beleggen iets voor jou is. En verder weet je hoe je kunt beginnen met beleggen.

  Wel of niet starten met beleggen?

  Voordat je gaat starten met beleggen, dien je aan je zelf een aantal vragen te stellen.
  • Kan je het geld missen?
  • Wat is je beleggingsdoel?
  • Kun je het geld voor een lange tijd missen?
  • Kan je in moeilijke tijden rust bewaren?
  Kan je het geld missen? Ga niet beleggen als je het geld niet kunt missen. Leen ook geen geld om te kunnen beleggen. Dit is niet slim, want menige zijn hierdoor zwaar in de problemen gekomen. Ga dus alleen beleggen als je het geld kunt missen. Heb je veel geld nodig om te starten met beleggen. Nee, je kunt al beginnen met beleggen als je elke maand bijvoorbeeld 20 euro overhoudt. Dus simpel gezegd, kan je het geld missen? En antwoord op deze vraag is Ja. Ga dan door naar de volgende vraag. Wat is je beleggingsdoel? Is je doel om volgend jaar een leuke auto te kunnen kopen. Stop dan maar met lezen. Beleggen heeft dan voor jou weinig zin. Je kan dan beter naar het casino. Beleggen doe je namelijk in de meeste gevallen voor de lange termijn. Veel winst maken op korte termijn is mogelijk, maar dan moet je een specialist zijn in beleggen. Als beginner ben je dit dus niet. Beleg je dus voor de lange termijn. Dan mag je door naar de volgende vraag. Kan je het geld voor een lange tijd missen? Beleggen doe je dus voor de lange termijn. Het geld moet je dan ook een lange tijd missen. Kan je dat niet? Dan is beleggen niks voor jou. Kan je het geld voor een lange tijd missen? Dan mag je door naar de laatste vraag. Kan je in moeilijke tijden rust bewaren? Wanneer je gaat beleggen, zul je helaas gaan ervaren dat het soms minder goed gaat op de beurs. Het kan voorkomen dat je beleggingsportefeuille zwaar in de min staat. Je zult dan de rust moeten bewaren en vooral niet in paniek alles gaan verkopen. Kun je dus in moeilijke tijden de rust bewaren. Dan is beleggen wellicht iets voor jou. Alle vragen met ‘JA’ beantwoord? Dan is beleggen wellicht iets voor jou. Lees het artikel verder hoe je kunt starten met beleggen    

  Is het op dit moment het juiste moment om te starten met beleggen?

  Je zult wellicht wel eens een reclame hebben gezien, waarin wordt aangeraden om nu te starten met beleggen. Of je zult wel eens in het nieuws hebben gehoord dat het niet goed gaat op de beurs. Wanneer het juiste moment is om te starten met beleggen, dat weet niemand. Geen enkel persoon kan de toekomst voorspellen of de markt timen. Wat wel een feit is:
  Het beste moment om te starten met beleggen, was 25 jaar geleden. Het één na beste moment is vandaag!
  Beleggen draait om de lange termijn. Het kan voorkomen, dat als je vandaag begint met beleggen, het komend jaar op verlies staat. De markt timen kan niemand. Er is wel een beleggingsstrategie die omgaat met markt bewegingen. Deze strategie lees je verder in dit artikel.

  Ik wil starten met beleggen – Waar begin ik?

  Goed je wilt starten met beleggen. Je zult wellicht afvragen, waar moet ik beginnen? Om te kunnen starten, hebben we een aantal hulp vragen geformuleerd die je op weg helpen.
  • Hoelang is mijn beleggingshorizon?
  • Hoeveel geld kan ik per maand missen?
  • Hoeveel tijd kan ik wekelijks spenderen aan beleggen?
  Hoelang is mijn beleggingshorizon? De duur van je beleggingshorizon, is namelijk van invloed op het risico wat je kunt nemen. Stel je bent 55 en je wilt extra rendement maken voor je pensioen. Dan heb je een beleggingshorizon van 10 jaar (65-55 jaar). Iemand van 20 die extra rendement wilt maken voor zijn pensioen heeft een beleggingshorizon van 45 jaar. Wanneer je een korte beleggingshorizon hebt, wil je zo min mogelijk risico lopen op verlies. Iemand met een lange beleggingshorizon heeft veel meer jaar de tijd om verlies om te zetten in winst. Hoe kan je minder risico lopen met beleggen? Door bijvoorbeeld meer in obligaties te zitten dan in aandelen. Obligaties hebben normaal gesproken een lager risico profiel dan een aandeel. Een voorbeeld. Stel je hebt een beleggingshorizon van 30 jaar. Dan heb je alle tijd om verliezen op de beurs goed te maken. Je kunt dan voor 100% in aandelen zitten. Wanneer je een beleggingshorizon van 15 jaar hebt, kan je er voor kiezen om voor 50% in aandelen en voor 50% in obligaties te gaan beleggen. Hoeveel geld kan je per maand missen? Hoeveel geld je per maand kunt beleggen, hangt natuurlijk af wat je kunt missen en dus van je financiële situatie. Onder missen verstaan we geld dat je voor een langere tijd niet nodig hebt. Mr Geldboom legt zelf 100 euro per maand op zij om te beleggen. Hoeveel tijd kan je spenderen aan beleggen? Het is belangrijk om stil te staan bij het feit hoeveel tijd je spenderen aan beleggen. Heb je weinig tijd, investeer dan bijvoorbeeld alleen in ETF’s. Een ETF is een beleggingsproduct, waarbij je als het ware een mandje vol verschillende aandelen koopt. Bij een ETF is het niet zinvol om alle losse aandelen te gaan analyseren. Dit is namelijk niet de bedoeling van het product. Doordat je een ETF koopt, investeer je in vele bedrijven te gelijk en dit resulteert in een grote spreiding en daardoor laag risico. Heb je wel veel tijd om te spenderen en vindt je het leuk om analyses te maken. Dan kan je er voor kiezen om te gaan beleggen in individuele bedrijven. Dit kan resulteren in leuke rendementen. Maar pas op, het bijhouden van de bedrijfsresultaten kan veel tijd kosten.

  Starten met beleggen

  Goed. Je weet hoeveel geld je per maand kan missen en hoeveel tijd je kunt investeren in beleggen. Nu kan je daadwerkelijk beginnen met beleggen. In de onderstaande stappen leggen we je uit, hoe je kunt beleggen.
  1. Open een beleggingsaccount
  2. Bepaal waarin je wilt beleggen
  3. Bepaal je beleggingsstrategie
  4. Maak geld over na je beleggingsaccount
  5. Koop een beleggingsproduct
  Het openen van een beleggingsaccount Open een beleggingsaccount bij een broker, zoals Binck Bank of de Giro. Bepaal waarin je wilt beleggen Er zijn verschillende beleggingsproducten waarin je kunt beleggen, zoals:
  • Aandelen
  • Obligaties
  • ETF’s
  Bepaal vooraf het product (of een mix van) en strategie. Bepaal je beleggingsstrategie Er zijn verschillende strategieën. Zoals eerder beschreven in dit artikel, lukt het niemand om de markt goed te kunnen timen. Een veel toegepaste strategie is periodiek beleggen. Bijvoorbeeld elke maand de zelfde ETF kopen. Wanneer je deze strategie toepast, verlaag je het risico doordat je niet in één keer veel geld belegd met de kans dat je net op het verkeerde moment instapt. Maak geld over naar je beleggingsaccount De meeste brokers bieden aan dat je met IDEAL geld kunt overmaken naar je account. Je kunt beginnen met het overmaken van een klein bedrag. Zo kun je dan ervaren hoe dit in zijn werk gaat. Koop een beleggingsproduct Nu je geld hebt overgemaakt naar je account, kan je beginnen met beleggen. Jeej! Het feest kan dan beginnen.  

  Belangrijke tips:

  Ik heb zelf een aantal beleggingsboeken gekocht, om mijzelf in te lezen in de wereld van beleggen. Ik heb erg veel gehad aan deze boeken en met enige regelmaat lees ik ze nog eens door. Door het met regelmaat opnieuw te lezen, krijg ik toch steeds nieuwe inzichten. Door boeken te lezen krijg je o.a. inzicht in:
  • Hoe werkt de beurs
  • Welke beleggingsproducten zijn er allemaal
  • Welke beleggingsstrategieën zijn er
  Mr Geldboom raadt aan iedereen die wilt gaan beginnen met beleggen of meer wilt weten van beleggen (dus ook voor de ervaren belegger) het volgende boek aan: var bol_pml={“id”:”bol_1566746188913″,”baseUrl”:”partner.bol.com”,”urlPrefix”:”https://aai.bol.com/openapi/services/aai/”,”productId”:”productid=9200000060402879&”,”site_id”:”1006204″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”Beleggen voor dummies”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#9AFF8F”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#000038″,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};   Verder lezen? Lees meer over mijn eigen beleggingsstrategie.    
 • Gestart met Investeren op Bondora en EstateGuru en in Flow Traders
  Dag allemaal. Ik hoop dat jullie een fijne zomervakantie hebben en dit artikel lezen met een koud biertje of een lekker glaasje wijn onder een palmboom! Vanuit mijn kant een korte update, die ik graag met jullie wil delen. De afgelopen maand heb ik drietal nieuwe investeringen gedaan:
  • Gestart met investeren op het P2P platform Bondora!
  • Gestart op het vastgoed crowdfunding platform EstateGuru
  • En een nieuwe positie ingenomen in het aandeel Flow Traders
  Als jullie nog tips hebben qua andere platforms, laat een reactie achter met jullie tip en ervaring!

  Bondora

  Bondora is een P2P platform, waarbij je simpel gezegd kunt investeren in leningen. De rentes zijn bizar hoog (soms wel +50%). Alleen de keerzijde is dat Bondora geen buy back garantie heeft zoals bij Mintos. Ofwel investeren op Bondora resulteert in meer risico dan bij Mintos. Aan de andere kant is het potentieel aan rendement veel hoger. Ik ben begonnen met het overmaken van 100 euro en dat is nu geïnvesteerd in verschillende leningen. Verschillende functionaliteiten van het platform heb ik al kunnen uitproberen.

  EstateGuru

  EstateGuru is een crowdfunding platform gericht op vastgoed. Binnen mijn investeringsportefeuille mist nog de categorie Vastgoed. Dus het werd tijd om daarin te gaan investeren. Investeren in vastgoed kan op verschillende manieren, wat ik heb toegelicht in dit artikel. Vanwege de laagdrempeligheid en potentieel aan rendement ben ik begonnen met investeren d.m.v. crowdfunding. Ik ben begonnen met 50 euro. Binnenkort zal ik een review schrijven over mijn eerste ervaringen!

  Een nieuw aandeel, Flow Traders!

  Eigenlijk tegen mijn principes in van mijn beleggingsstrategie heb ik een nieuw aandeel gekocht. Het aandeel heeft een sterkte correlatie met de VIX index. De volatiliteitsindex index (VIX) weerspiegelt de bewegelijkheid van aandelen in een index. Als er paniek is, dan staat de Index hoog. Momenteel staat de VIX index laag en daarmee in het aandeel Flow Traders ook gedaald. Als de volatiliteit stijgt (stijging in VIX index), dan verdient Flow Traders veel geld. VIX index Verder keert Flow Traders een behoorlijk dividend uit.
  Flow Traders plans to pay dividends annually in two instalments, with a target aggregate dividend payout ratio of at least 50% of our net profits realized during the financial year.  (bron Flowtraders.com)
  Ik heb een kleine positie ingenomen. Hopelijk pakt het goed uit!
 • Mijn beleggingsstrategie
  In dit artikel ga ik in op een gedeelte van mijn beleggingsstrategie. Ik hoop dat het jullie nieuwe inzichten biedt en feel free om op mijn strategie te schieten. Wellicht dat ik daar weer van kan leren.  

  Leerpunten van de afgelopen jaren

  De afgelopen 5 jaar heb ik veel geleerd qua beleggen. Door de verschillende ervaringen en kennis wat ik heb opgedaan heb ik een eigen strategie weten te vormen. Mijn key leerpunten van de afgelopen jaren zijn:
  • In het begin vond ik het geweldig om individuele bedrijven te analyseren. Jaarverslagen lezen, marketen en sectoren analyseren. Super leuk om te doen. Maar goed ik kom er steeds meer achter dat dit vrij zinloos is. Ik heb leuke rendement behaald, maar ook flinke klappers opgelopen.
   • Ik heb namelijk niet de analyse tijd en capaciteit van een Analist, die dagelijks voor zijn werk bedrijven analyseert.
   • Ik zit niet dicht genoeg op het vuur. Voordat een bedrijf met informatie naar buiten treed en het mij bereikt, zijn er al beleggers die dichter op het vuur zitten en ben ik te laat. Ofwel als Piet de particulier ben je vrijwel altijd te laat op de hoogte. En dit kost rendement
   • Het management van een bedrijf is niet altijd eerlijk toe richting de aandeelhouders. Dit heb ik vooral ervaren met Beter Bed.
  • Spreiding aanbrengen in een portefeuille is belangrijker, dit resulteert namelijk in een lager risico. Als je bijvoorbeeld belegd in 10 bedrijven en één daarvan gaat failliet, dan kost dit waarschijnlijk veel rendement. Investeer je bijvoorbeeld in 100 bedrijven en daarvan gaat er één failliet, dan kost dit minder rendement. Als je alleen investeert in individuele bedrijven is spreiding met een kleine beleggingsportefeuille lastig te realiseren.
  • Periodiek je beleggingsportefeuille analyseren en her balanceren is belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet overwogen gaat zitten in bijvoorbeeld één sector. Dit resulteert ook in een lager risico. En verder levert perodiek analyseren ook nieuwe inzichten op en kan je bijvoorbeeld je beleggingsstrategie bijstellen.

  Mijn beleggingsstrategie

  Ik heb mijn beleggingsportefeuille opgedeeld in een 80%/20% gedeelte.
  • 80% – Bevat investeringen voornamelijk in ETF’s en verder in een paar veilige aandelen die veel dividend uitkeren, zoals bijvoorbeeld Shell.
  • 20% – Het risicovolle gedeelte. Dit gedeelte bevat meer risicovolle beleggingen. Waarschijnlijk ga ik dit verder afbouwen naar 10%.
    In dit artikel ga ik verder in op het 80% gedeelte.

  Beleggingsstrategie voor ETF’s

  Ik zie mijn investeringen in ETF’s als het investeren in geldbomen. Uitgangspunten hierbij zijn:
  • Ik beleg perodiek
  • Ik probeer de gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk te houden
  • Ik investeer voornamelijk in ETF’s die meer als 2,5% aan dividend uitkeren.
  Door de gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk te houden, levert het dividend rendement ten opzichte van het geïnvesteerd vermogen steeds meer op.
  Jullie hebben vast gelezen, dat markt timing onmogelijk is. Toch probeer ik dit wel een beetje te doen. In mijn aanpak ga ik er namelijk vanuit, dat marketen altijd op en neer bewegen. Dit is een gegeven.
  Mijn beleggingsstrategie leg ik uit aan de hand van de ETF Vanguard All World UCITS (VWRL) Bij mijn aankoop strategie kijk ik altijd naar de hoogste koers ooit van een ETF. Dit ga ik vervolgens in delen in verschillende bandbreedten. En vervolgens pas ik een aankoopbeleid toe op de verschillende bandbreedten. Momenteel (13-7-2019) is de hoogste koers ooit van deze ETF 77,84 Euro. Uitleg beleggingsstrategie Ik probeer dus de timen aan de hand van de huidige koers.

  Beleggingsstrategie voor aandelen

  Voor het 80% gedeelte van mijn beleggingsportefeuille, probeer ik te investeren in minder risicovolle aandelen die veel dividend uitkeren. Qua aankoopbeleid heb ik de volgende hoofd criteria:
  • Maximale koerswinstverhouding (KW) = 12 of lager
  • Het bedrijf keert minimaal 4% dividend uit. Hierbij kijk ik verder naar:
   • Wat heeft het bedrijf de afgelopen jaren aan dividend uitgekeerd. Is dit stabiel en zit hier een groei in? Soms keert een bedrijf eenmalig veel dividend uit. Deze bedrijven zijn dus niet interessant.
  • Wat is de verwachte Winst per aandeel (WPA) voor de komende jaren. Dit moet stabiel zijn, maar het liefst moet hier een groei inzitten.
  • Ik wil spreiding in mijn portefeuille. Dus ik beleg zo min mogelijk in de zelfde sectoren
  • Ik kijk naar het management. Is het management stabiel? Wat is het trackrecord van het management? Zijn er wijzigingen geweest in het management?
   

  Beleggingsportefeuille her balanceren

  Elk half jaar balanceer en evalueer ik mijn beleggingsportefeuille. Dit geeft een beter balans en biedt vooral nieuwe waardevolle inzichten.   Verder wens ik jullie allemaal een fijne zomervakantie toe. Geniet ervan! Ik merk dat ik nu in de zomer ook iets minder aan bloggen toekom. Ik ben echt een buitenmens en zit in deze periode niet veel achter de computer. Goed, veel plezier allemaal!
 • H1 2019 de resultaten
  Bij een blog zoals mijngeldboom.nl horen zo nu en dan ook cijfertjes die mijn resultaten weerspiegelen. Ik ben er nog niet over uit of ik alles in detail ga publiceren. Ik vind dat namelijk nog een beetje eng. Verder ben ik er nog niet over uit om elk half jaar, kwartaal of elke maand mijn resultaten te gaan publiceren. Elke maand lijkt mij een beetje overkill. Anyway genoeg gezever, tijd voor de keiharde resultaten!  

  Resultaten beleggingen

  Portefeuille balans Ik heb mijn portefeuille verdeeld in een 80%/20% gedeelte. Het 80% deel bevat ETF’s en minder risicovolle aandelen. Het 20% deel is het meer risicovol gedeelte en bevat alleen aandelen. Voor beide gedeeltes heb ik aankoop criteria’s opgesteld. In een toekomstig artikel zal ik verder ingaan op mijn beleggingsstrategie.
  • In het 80% deel (laag risico) is aan het einde van H1 voor 73,39% belegd
  • In het 20% deel (hoger risico) is aan het einde van H1 voor 26,61% belegd
  Zoals jullie kunnen lezen is mijn portefeuille nog niet in de juiste balans. Het 80% gedeelte is namelijk te laag (73,39%). Om mijn portefeuille in de juiste balans te krijgen, blijf ik periodiek beleggen in ETF’s, zodat het 80% deel meer in balans komt. H1 beleggingsresultaten De resultaten zijn:
  • YTD 19,61% rendement (benchmark AEX GR 17,75%) jeeej benchmark verslagen!!!
  • Dividend inkomsten in H1 134,96 euro
  • Dividend rendement ten opzichte van geïnvesteerd vermogen 3% in H1
  Pijnlijke lessen: Ik zit al een lange tijd in het aandeel BeterBed. Diverse keren bijgekocht om te middelen (nooit doen!). Uiteindelijk uitgekomen op een gemiddelde aankoopprijs 12,89 euro. Ik had gehoopt dat het goed zou komen met het aandeel. Het management was namelijk vrij hoopvol over de voortgang van de implementatie van de nieuwe strategie en de resultaten ervan. Uit eindelijk bleken dit loze beloften. Het aandeel noteert momenteel 2,26. Ik zit nu opgeschept met een mega verlies. Mijn lessen:
  • Pas op met middelen. Waarom zou je verder investeren in een bedrijf wat slecht presteert?
  • Eerder afscheid durven nemen van een aandeel
  • Oppassen met aandelen die voor een groot gedeelte in handen zijn van grote aandeelhouders. Zo blijft er weinig free float over en kunnen shortpartijen een aandeel makkelijk kapot shorten.
     

  Passieve inkomsten H1

  • Rente inkomsten uit Crowdfunding in verschillende zonnepaneel projecten –> 44,04 euro
  • P2P inkomsten (net gestart) 1,48 euro
  • Dividend inkomsten 134,06 euro
  • Boeken verkopen via bol.com 40 euro
   

  Saving rate

  Gemiddelde saving rate H1 31,27% Door mijn ziekte ben ik helaas 700 euro per maand netto achteruit gegaan. Dit bedrag kan ik normaal altijd sparen of investeren. Verder heb ik ook redelijk wat medische kosten gemaakt (medicijnen, supplementen, CBD olie). Dus gezien mijn situatie ben ik niet geheel ontevreden met het resultaat.
 • Beleggingsportefeuille beschermen tegen koersdalingen
  In dit artikel wordt gekeken naar de mogelijkheden, om een beleggingsportefeuille te beschermen tegen koersdalingen. Er wordt rekening gehouden met verschillende beleggingsportefeuilles, zoals: • Een mix tussen aandelen of ETF’s • Alleen ETF’s • Alleen aandelen In dit artikel worden beleggingen in obligaties en grondstoffen buiten beschouwing gelaten. Simpelweg omdat Mr Geldboom er zelf niet in investeert. Een note vooraf: Mr Geldboom is zelf geen financieel expert. Wel is Mr Geldboom opzoek naar mogelijkheden tot het behalen van meer rendement. Dit artikel bevat dan ook geen adviezen richting de lezers, maar wel het resultaat van mijn onderzoek naar mogelijkheden tot het behalen van meer rendement met mijn beleggingsportefeuille.  

  Bescherming beleggingsportefeuille wat is dat eigenlijk?

  Wanneer posities binnen jouw beleggingsportefeuille dalen, dan maak je verlies (duhh). Tegen dit verlies kan een beleggingsportefeuille worden beschermd. Door rendement te behalen kan bij dalende koersen, kan dit bijvoorbeeld worden gedaan. Er zijn verschillende mogelijkheden om een beleggingsportefeuille te beschermen tegen dalende koersen. Welke opties er zijn, lees je verder in dit artikel.

  Bescherming beleggingsportefeuille, waarom is dat nodig?

  Laten we als eerst voorop stellen, dat bescherming helemaal niet noodzakelijk is. Het is aan jou om te kiezen voor bescherming. Een feit is dat we momenteel in de langste bull market ooit zitten en dat markten altijd op en neer bewegen. Hetgeen betekend dat er ooit een einde komt aan de huidige bull market. Wanneer het einde van de bull market is, kunnen weinigen voorspellen. Het kijken naar mogelijkheden om een beleggingsportefeuille te beschermen, kan wel alvast worden gedaan.

  Wat doet Mr geldboom momenteel zelf?

  Ik heb ING sprinters Short op de AEX markt, met een hoog stop loss niveau van 583,70. Alleen weet Mr Geldboom niet, of dit een juiste manier is om mijn portefeuille te beschermen tegen dalingen. Omdat ik twijfel aan mijn keuze, heb ik gekeken naar de mogelijkheden om mijn beleggingsportefeuille te beschermen tegen dalingen.

  Welke opties zijn er om een beleggingsportefeuille te beschermen?

  De volgende opties heb ik gevonden bij het bestuderen van online materiaal en mijn boeken: • Het kopen van de Turbo’s of Sprinters short op bepaalde markten (ETF’s) of aandelen • Het kopen van opties De onderstaande opties zijn vrij van vanzelfsprekend, maar worden in dit artikel toch even kort benoemd. • Breng spreiding aan in jouw beleggingsportefeuille • Risico beheersing ten opzichte van beleggingshorizon • Periodiek beleggen • Positie(s) verkopen binnen de beleggingsportefeuille

  Bescherming met Turbo of Sprinter

  Sprinters of ook wel Turbo’s, zijn producten die door verschillende financiële dienstverleners worden uitgegeven. Bij de meeste dienstverleners heten deze producten Turbo’s, alleen bij de ING heten deze financiële producten Sprinters. In dit artikel wordt verder gesproken over Turbo’s.

  Wat is een turbo?

  Een Turbo is ontwikkeld om met een kleine investering, te kunnen profiteren van koersstijging of daling. De Turbo is gebaseerd op een onderliggende waarde, zoals een aandeel of een index. Bij een Turbo investeert de belegger, maar in een klein gedeelte van de onderliggende waarde. De uitgever van de Turbo investeert in de rest van de waarde. Dit wordt ook wel financieringsniveau genoemd. Over dit gedeelte wordt een klein rentepercentage betaald. Het rente percentage is zichtbaar, wanneer de Turbo of Sprinter wordt gekocht via de uitgever. Voorbeeld financieringsniveau:
  • Aandeel A noteert 20 euro.
  • De Turbo kost 2 euro.
  Het financieringsniveau is dan 20 – 2 = 18 euro. Wanneer er dividend wordt uitgekeerd, dan wordt dit ten gunste van de belegger verwerkt in het financieringsniveau. De Turbo bezit een hefboom effect. Voor elk onderliggende waarde (aandeel of index), zijn er verschillende sprinters te koop met ook verschillende hefboomeffecten. Hoe hoger de hefboom (hoe hoger het risico), hoe hoger het rendement of verlies. Voorbeeld hefboom effect: Stel er wordt gekozen voor een Turbo met een hefboom 10. De onderliggende waarde, bijvoorbeeld van aandeel A stijgt met 10%. Dan stijgt de waarde van aandeel A met hefboom 10 * 10% koersstijging = 100% Alle Turbo’s hebben een stop loss niveau. Als het stop loss niveau wordt bereikt, dan komt de Turbo te vervallen en ontvangt de investeerder eventueel een restwaarde. De restwaarde kan nooit lager liggen, dan 0 euro. Hetgeen betekend dat er nooit meer verlies kan worden geleden dan de oorspronkelijk inleg. Het risico op een groot verlies wordt hiermee dus voorkomen.

  Beleggingsportefeuille beschermen met een Turbo of Sprinter

  Door een Turbo of Sprinter short te kopen, kan met een relatief klein bedrag de positie binnen een portefeuille worden ingedekt tegen een koersdaling. Wanneer de onderliggende waarde van de Turbo daalt, dan stijgt de waarde van de Turbo. Bij een koers stijging daalt de waarde Turbo. Echter de waarde daalt nooit meer dan de oorspronkelijke inleg in de Turbo. Het investeringsbedrag dat wordt betaald voor een Turbo of Sprinter, kan dus ook worden als een verzekeringspremie dit wordt betaald voor de bescherming.

  Bescherming met Opties

  Een Optie is het recht of de plicht om een belegging te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. De prijs wordt ook wel uitoefen prijs genoemd. De Optie kent verder een doorlooptijd. Er zijn verschillende strategieën die kunnen worden toegepast met Opties. Waaronder een strategie ter bescherming van de beleggingsportefeuille. Er zijn 2 soorten Opties, namelijk Call en Put opties.
  • Call optie = Kooprecht
  • Put optie = Verkooprecht
  De schrijver van een Optie ontvangt een premie voor het risico dat hij de aandelen moeten leveren of verkopen. Bij een ongunstige waarde, maakt de Optie schrijver namelijk verlies. De Optie kan als het ware worden gezien als een contract. Onderliggend bestaat dit contract vaak uit een pakket van 100 aandelen. Waardoor het al snel om serieuze geldbedragen kunt gaan. Vanwege de benodigde kennis, hoog risico en benodigd geld (onderpand contract 100 aandelen), zie ik voor nu dat dit voor mij geen geschikte optie is. Daarom wordt een Optie strategie als bescherming tegen koersdalingen, in dit artikel niet verder behandeld. Beleggen met Opties is enorm risicovol. Het is daarom alleen geschikt voor de ervaren belegger. Wie meer wilt weten over Opties, raad ik aan om meer te lezen op de website van VEB.

  Bescherming door te spreiding aan te brengen

  Door spreiding aan te brengen, verspreid je het risico in je beleggingsportefeuille. Als je bijvoorbeeld alleen investeert in aandeel A en dit bedrijf gaat failliet. Dan ben je in principe je gehele investering kwijt. Koop je 10 verschillende aandelen en er gaat 1 bedrijf failliet, dan ben je niet je gehele investering kwijt. Veel beleggers investeren daarom in een ETF met een wereldwijde spreiding. Een ETF kan je bijvoorbeeld bestaan uit 300 bedrijven. Dit zorgt voor veel spreiding en hierdoor kan je dus je portefeuille beschermen tegen dalingen van individuele bedrijven.

  Bescherming door risico beheersing ten opzichte van beleggingshorizon

  Stel je bent 60 jaar en je bent een buy and hold belegger. Wanneer je wilt stoppen op je 65ste is je beleggingshorizon dus nog meer 5 jaar. Wanneer er een daling van een markt of een individueel bedrijf wordt verwacht, kan het raadzaam zijn om een gedeelte van de posities in je beleggingsportefeuille te verkopen. Dit vanwege het feit, dat bij een koersdaling er nog maar weinig tijd over is om het verlies weer goed te maken. Kortom kijk bij het beschermen van je beleggingsportefeuille dus ook altijd naar je beleggingshorizon.

  Bescherming door perodiek te beleggen

  Een beleggingsportefeuille kan worden beschermd door periodiek te investeren. Het is namelijk gebleken dat geen enkele belegger te wereld goed is met het voorspellen van koersdalingen of stijgingen. Het is dus lastig om te voorspellen wanneer de volgende markt stijging of daling is. Om dit tegen te gaan, is perodiek investeren een goede manier om je portefeuille te beschermen tegen koersdalingen.

  Bescherming door positie(s) verkopen binnen de beleggingsportefeuille

  Wanneer een daling wordt verwacht, is de meeste simpele methode van bescherming het verkopen van posities. Het klinkt wellicht stom, maar het kan zeker wanneer het einde van de beleggingshorizon nadert geen verkeerde keuze zijn. Al het geld kan je dan bijvoorbeeld veilig stoppen in een spaarrekening. Lees op deze website, waar je de hoogste spaarrente kunt krijgen en geld kunt verdienen door over te stappen.

  Conclusie en vervolgstappen

  Na het bestuderen van de mogelijkheden ben ik tot de volgende conclusie gekomen. Ik heb nog een beleggingshorizon van 35 jaar, waardoor ik geen posities hoeft te verkopen in mijn portefeuille. Ik heb namelijk genoeg tijd om eventuele verliezen goed te maken in mijn beleggingsportefeuille. In mijn portefeuille zorg ik al voor spreiding, door dat ik in investeer in verschillende bedrijven, sectoren en markten. Verder investeer ik ook periodiek. Wat volgens mijn onderzoek dus ook zorgt voor bescherming. Het investeren in Opties vind ik voor nu te risicovol. Ik mis namelijk Optie kennis en de bedragen die er in om gaan zijn niet in de verhouding tot mijn beleggingsportefeuille ( +/- 7.000 euro). Het investeren in Turbo’s of Sprinter klinkt wel als een geschikte optie om mijn beleggingsportefeuille te beschermen tegen dalingen. De risico’s zijn namelijk redelijk beperkt en de benodigde kennis is iets wat ik mij goed eigen kan maken. En verder heb ik al ervaring met het investeren in Sprinters! Op korte termijn, zal ik het investeren in Turbo’s en Sprinters verder uitzoeken en ga ik het ook waarschijnlijk (verder) toepassen binnen mijn portefeuille. Jullie kunnen dus binnenkort een nieuw artikel van verwachten :). In dit artikel zal ik verder ingaan op Turbo’s en Sprinters en hoe ik het toepas als bescherming tegen koersdalingen. Beleggen met Opties is wel iets wat mij enorm interesseert. Ik wil mij hier in verder gaan verdiepen, maar ik ga dit op korte termijn niet toepassen. Bedankt voor het lezen!
 • Passief inkomen door te Verkopen op bol.com
  Een passief inkomen genereren door te verkopen op bol.com. Veel mensen zullen waarschijnlijk niet weten, dat je een passief inkomen kunt genereren door te verkopen op bol.com. Wel weten veel mensen bol.com te vinden als ze een product online willen bestellen. Wellicht vraag je af wat een passief inkomen is? Op dit blog staat een uitgebreid artikel geschreven, waarin wordt uitgelegd wat een passief inkomen is. Een passief inkomen is fijn, want dit komt toch aardig in de buurt van slapend rijk worden en wie wil dit tenslotte nou niet! Door te gaan verkopen op bol.com, kan je letterlijk slapend rijk worden. Dus lees snel verder hoe jij slapend rijk kunt worden!

  Verkopen op bol.com – Wat houdt dat in?

  Bol.com is een grote online webshop, wat zich zelf  “de winkel van ons allemaal” noemt. Bij de webshop kan je vrijwel alles online bestellen. Van spijkers tot make up setjes, je vind het er allemaal. Steeds meer andere webshops gaan ook spullen verkopen op bol.com. Dit doen ze omdat bol.com inmiddels erg bekend is bij de meeste Nederlanders en daardoor krijgen ze beschikking over een grotere afzet markt. Als webshop profiteer je dus van de naamsbekendheid van bol.com. Sommige webshops halen voor de helft hun omzet, uit het verkopen van producten op bol.com. Wat dus de potentie toont van het platform. De aangesloten webshops op bol.com hebben wel nog steeds hun eigen webshop beheer, inkoop, voorraad beheer en logistiek. Ofwel als webshop eigenaar ben je vaak fulltime bezig met verschillende taken, heb je personeel in dienst en heb je allerlei kosten. Gelukkig kan dit allemaal slimmer. Maar de vraag is hoe?

  Op een slimme manier verkopen op bol.com

  Gelukkig is er een manier waar je zonder al te veel inspanningen kunt verkopen op bol.com. Als verkoper op bol.com kan je namelijk je voorraad overbrengen naar het distributiecentrum van bol.com en verder zorgt bol.com voor de logistieke handelingen. Onder logistiek wordt verstaan het verzenden van pakketten en het ontvangen van retour pakketten. Verder heb je helemaal geen eigen webshop nodig. Wanneer je kiest voor deze oplossing, dat neemt bol.com ook de klantenservice taken over. Hoe fijn is dat. Het enigste wat je moet doen als verkoper is:
  • Marktonderzoek, om de juiste producten te vinden om te verkopen
  • Spullen inkopen. Bijvoorbeeld in China.
  • Voorraad verzenden naar het distributie centra van bol.com
  • Artikelen aanbieden op de website van bol.com
  Nadat je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, kan je rustig gaan slapen en wachten tot dat de spullen van jouw worden verkocht. Hoe passief is dat? Dit klinkt uiteraard wel heel simpel. In de praktijk zijn er toch wat voor en nadelen.

  Kan ik ook verkopen op bol.com?

  Ja iedereen kan verkopen op bo.com. Het enigste wat je nodig hebt is een KvK nummer. Deze kan je aanvragen bij de Kamer van Koophandel. Verder heb je natuurlijk ook doorzettingsvermogen nodig. In het begin, zal niet alles soepel verlopen en zul je waarschijnlijk tegenslagen ervaren. Maar goed, je leert er wel veel van. Om te verkopen op bol.com heb je verder geen specifieke kennis nodig. Letterlijk iedereen kan gaan verkopen op bol.com.

  Passief inkomen

  Is dit een vorm van passief inkomen? Waarschijnlijk wel, het komt in ieder geval heel dicht in de buurt. Er is geen definitie van passief inkomen. Maar mijn definitie is dat je begin in iets investeert (tijd en of geld) en later de vruchten er van plukt. Nou komt het business model van het verkopen van producten op bol.com aarding in de buurt van mijn definitie. Je verricht namelijk in het begin werk, zoals het inkopen van artikelen. Zodra jouw voorraad is over geplaatst naar het distributiecentrum van bol.com en je artikelen online staan begint het wachten op de eerste inkomsten (het verkopen van producten). Wanneer je slaapt, kunnen mensen bijvoorbeeld nog steeds jouw producten bestellen op bol.com.

  De voor en nadelen

  Laten we beginnen met de voordelen:
  • Je hebt geen eigen webshop en magazijn nodig
  • Veel handelingen hoef je niet meer uit te voeren, zoals fysiek voorraadbeheer en het verzenden en ontvangen retour producten
  • Je hebt een enorm groot bereik en je maakt gebruik van de naamsbekendheid van bol.com
  • Je hebt geen marketing kosten. Bij een webshop in eigen beheer zal je marketing kosten moeten maken om klanten te trekken naar je webshop
  De nadelen zijn:
  • Er is veel concurrentie op het bol.com platform. Het kost dus tijd om te onderzoeken wat een goed product is om te verkopen
  • Bol.com brengt diverse kosten in rekeningen, zoals bemiddelingskosten bij verkoop
  • Je hebt een KVK nummer nodig. Je bent tenslotte een ondernemer

  Meer weten over het Business Model?

  Online zijn er dure trainingen beschikbaar die jou leren om spullen te verkopen op bol.com. Dit is natuurlijk zonde van je geld. Ik heb het volgende boek gelezen, die je kan gebruiken als handleiding en de zelfde informatie biedt als de dure trainingen. Start ook met het verkopen op bol.com
 • Schaalbaarheid – Het belang van schaalbaarheid
  Wellicht heb je nog nooit van de term schaalbaarheid gehoord? Daarom zullen we als eerst beginnen met de definitie van schaalbaarheid. Verder wordt in dit artikel ingegaan op het belang van schaalbaarheid en waar ik het zelf toepas.

  De definitie van de term schaalbaarheid

  Schaalbaar of schaalbaarheid is de mogelijkheid om een configuratie eenvoudig groter te maken. Schaalbaar kan betrekking hebben op een lokaal systeem, maar wordt tegenwoordig ook vaak in een globale bedoeling gebruikt. Het begrip wordt veelgebruikt in de IT-wereld, maar ook in de transportwereld.
  Bron: Wikipedia In mijn vakgebied als Business Analist kom ik schaalbaarheid veel tegen. Het wordt o.a. toegepast in werkmethodes maar ook binnen systemen en strategieën. Bijvoorbeeld binnen een ontwikel project van software is soms noodzakelijk om op te ontwikkel capaciteit van een team op te schalen.  In het Engels zie je vaak de term “Scalability” terugkomen. Soms in combinatie met “Agile”, wat staat voor wendbaarheid.

  Waarom schaalbaarheid?

  Wij als mensen worden vaak grootgebracht met het idee, dat we ons zelf moeten specialiseren in een bepaald vak. Op school ga je een bepaald vak leren en dit ga je later uitoefenen als werk. Hier is eigenlijk niks mis mee. Persoonlijk vind ik het namelijk ook wel fijn, om ergens een specialist in te zijn en hier mijn geld mee te kunnen verdienen. Maar aan dit geld verdienen zit een maximum. Ik zie dit bijvoorbeeld ook terug binnen mijn werk. Als consultant wordt ik momenteel voor 80 euro per uur weggezet bij de klant. Ik ben nu nog een medior, maar zodra ik een senior ben kan ik ongeveer voor maximaal 120 euro per uur worden weg gezet bij de klant. Dit is dan ongeveer ook het maximum en is niet verder schaalbaar. Kortom een specialisme is niet schaalbaar. We gaan dit verder toelichten met een ander voorbeeld, waarin het belang van schaalbaarheid zichtbaar wordt. Als voorbeeld nemen we de kapper. Scenario 1: Ik ben een kapper Stel ik ben een kapper en ik huur mijn knipstoel bij een bedrijf. Dit is een winkel met meerdere knipstoelen die worden verhuurd aan zelfstandige kappers. In het begin verdien ik weinig als beginnende kapper, maar zodra ik meer ervaren wordt kan ik meer geld vragen voor een knipbeurt.
  Jaren werkzaam als kapperAantal knipbeurten per dagPrijs per knipbeurtOmzet per dag
  11210 euro120 euro
  21215 euro180 euro
  31220 euro240 euro
  Je ziet in dit voorbeeld terug, dat 240 euro omzet per dag ongeveer het maximum is, dat ik als kapper kan gaan verdienen. Is dit scenario schaalbaar? Antwoord nee. In dit voorbeeld wordt een specialisme ingezet (knippen) en dit is niet schaalbaar. Scenario 2: Ik heb een kapperswinkel en ik verhuur knipstoelen Stel ik ben geen kapper en ik doe voor rest ook helemaal niks (ik pas geen specialisme toe). Ik heb alleen een winkel met knipstoelen die ik verhuur aan zelfstandige kappers. In deze winkel zijn 6 stoelen beschikbaar voor verhuur. Voor het huren van een knipstoel wordt 50 euro per dag gevraagd. Op 1 dag kan ik maximaal 300 euro aan omzet verdienen. Is dit voorbeeld schaalbaar? Het antwoord is ja. Er wordt namelijk geen specialisme ingezet. Hoe is dit dan schaalbaar? Zie het volgende scenario. Scenario 3: Ik open nog een tweede kapperswinkel met verhuurbare knipstoelen In deze winkel staan ook 6 stoelen die ik verhuur voor 50 euro per dag. Ik kan nu in totaal 600 euro aan omzet per dag verdienen. Kan ik dit verder opschalen? Ja, door nog een 3e winkel te openen.

  Waar pas ik schaalbaarheid toe?

  Helaas heb ik nog niet het geld om een kapperswinkel te openen met verhuurbare knipstoelen. Wellicht is dit iets voor later. Schaalbaarheid pas ik nu toe binnen mijn beleggingsstrategie. Ik ben dit gaan toepassen vanwege de volgende redenen:
  • Mijn maandelijkse inkomen wisselt
  • Verandering in leefsituatie (nu huur, later een koopwoning, kinderen etc)
  Ik heb dus maandelijkse een wisselend budget om te kunnen investeren. Daarom pas ik schaalbaarheid toe. Binnen mijn strategie maakt het niet uit, als ik de ene maand 100 euro of 1000 euro investeer. Ik heb schaalbaarheid toegepast, waardoor ik makkelijk kan opschalen of kan terug schalen. Hoe mijn totale beleggingsstrategie eruit ziet, zal ik in een ander artikel toelichten (to be continued). Vaak lees, ik dat vele maandelijks investeren in één ETF. Hier zit een risico in. Bijvoorbeeld je verliest je baan en je hebt een tijdje geen geld om te investeren. Klopt je beleggingsstrategie dan nog wel? Verder denk ik er over na om een aanhanger aan te schaffen voor de verhuur. Wordt dit een succes? Dan schaal ik op en koop ik een tweede aanhanger. Wordt dit een flop? Dan verkoop ik de aanhanger.  

  Schaalbaarheid in side hustle

  Binnen een side hustle zou je bijvoorbeeld ook schaalbaarheid kunnen toepassen. Een simpel voorbeeld is een webshop. Begin eerst met het verkopen van 10 verschillende artikelen. Is dit een succes, voeg dan andere artikelen toe aan je webshop (opschalen). Zijn deze artikelen artikelen geen succes. Verwijder deze artikelen aan uit je webshop (terugschalen).  

  Conclusie

  Je specialisme inzetten als werk, dat betekend in vrijwel elke situatie dat er een maximum zit aan inkomsten wat je kan genereren. Hier is natuurlijk niks mis mee. Door schaalbaarheid toe te passen zit er in principe geen maximum op het geld wat kan je verdienen. Vaak kan je dit realiseren door juist niet een specialisme in te zetten, maar door bijvoorbeeld zaken te verhuren of te verkopen.   Verder lezen? Lees hoe je in 2019 geld kunt verdienen.
 • Overstappen van Energieleverancier loont! Lees 5 tips.
  Overstappen van energieleverancier kan behoorlijk wat geld besparen, omdat de energietarieven per leverancier behoorlijk verschillen. Het hoeft echter niet altijd te lonen. Soms komt de huidige leverancier tegen het einde van de contractperiode met een leuke aanbieding. Stap dus niet te snel over! Maar het is dus wel zinvol om te onderzoeken of het zinvol is om over te spannen van energieleverancier. Het kan je tenslotte +/- 100 per jaar aan energiekosten schelen. Een simpele besparing dus die weinig energie kost (lichamelijke energie haha).

  Wel of niet overstappen van energieleverancier?

  Zoals eerder opgemerkt kan het zinvol zijn om over te stappen. Maar hoe kan je nou bepalen of het zinvol is om over te stappen? Gelukkig zijn er vergelijkingssites die jou kunnen helpen bij het bepalen of het zinvol is om wel of niet overstappen van energieleverancier. Een ander voordeel is, dat deze vergelijkingssites de overstap voor jou kunnen regelen.

  Vergelijkingssites om energieleveranciers te kunnen vergelijken

  Vergelijkingssites kunnen jou dus helpen bij:
  • Bepalen of het zinvol is om over te stappen van energieleverancier (energie prijzen vergelijken)
  • De overstap regelen
  Verder (dit klinkt gek) is het ook zinvol om de vergelijkingssites met elkaar te vergelijken. Het valt op dat de tarieven soms per site verschillen. Sommige vergelijkingssites geven zelfs ook cadeaus weg. Wat een een leuke extraatje is dus.

  Welke energie vergelijkingssites zijn er?

  Om je energie kosten te vergelijken, is het handig om je actuele jaarverbruik bij de hand te hebben. Dit resulteert namelijk in een accuraat aanbod.

  De tips voor het overstappen van energieleverancier

  Samengevat volgens het bovenstaande, hebben we de volgende tips:
  • Vergelijk je huidige energieleverancier met andere leveranciers op een vergelijkingssite en bepaal of je bij een andere leverancier goedkoper uit kan zijn
  • Gebruik bij de vergelijking je actuele jaarverbruik
  • Vergelijk ook de vergelijkingssites met elkaar. Het aanbod kan namelijk verschillen en soms ontvang je ook een leuk welkomstcadeau
  • Soms komt je huidige energieleverancier tegen het einde van de looptijd van het contract, met een beter aanbod. Het kan lonen om hier ook naar te kijken
  • Laat de overstap regelen door een vergelijkingssite
    Verder lezen? Lees hoe jij geld kunt verdienen in 2019.  
 • Tips om extra geld te verdienen in 2020
  Er zijn verschillende manieren om extra geld te verdienen naast je baan. In dit artikel worden tips en methodes beschreven om extra geld te verdienen. Deze methodes zijn door iedereen toepasbaar :). Het hebben van een extra inkomen is inmiddels steeds meer normaal aan het worden. Het hebben van een extra inkomen, wordt ook wel een “side hustle” genoemd. Het hebben meerdere inkomstenbronnen is fijn, want zorgt namelijk voor een grote bestedingsruimte, waardoor je bijvoorbeeld extra kan sparen of beleggen. Daarnaast zorgt extra inkomen ook voor meer risicospreiding, omdat je minder afhankelijk bent van één inkomstenbron.

  Extra geld verdienen – Waar moet je op letten?

  Een extra inkomstenbron is leuk, maar er zijn ook zaten waarop je moet letten.
  • Tijd
  • Risico
  • Kamer van Koophandel inschrijving
  Tijd Tijd is een belangrijk factor om over na te denken. Heb je bijvoorbeeld wel genoeg tijd om naast je baan een side hustle op te starten? Extra geld verdienen kan leuk zijn, maar als je geen vrije tijd overhoudt is het hebben van een extra inkomen het dan wel waard? Extra geld verdienen is vaak gerelateerd aan het aantal uur wat je ergens kan instoppen. Maar wees niet getreurd. Gelukkig zijn er ook methodes om een passief inkomen op te bouwen. Op Mijngeldboom.nl is een uitgebreid artikel (klik) geschreven, over hoe je een passief inkomen kunt opbouwen. In het artikel zijn methodes bewezen methodes beschreven die iedereen kan toepassen. Dus jij ook! Risico Een side hustle opstarten kan ook resulteren in meer risico. De vraag is kan je deze risico wel dragen? Het is verstandig om vooraf na te denken over de risico’s die mogelijk kunnen optreden en om hier beheersmaatregelen voor te benoemen. Gelukkig zijn er de meeste side hustles niet zo risicovol en kan je deze opstarten vanaf je veilige zolderkamer. Er zijn bijvoorbeeld veel methodes om passief inkomen te genereren, die je kan uitvoeren vanaf jouw laptop. Denk bijvoorbeeld aan het maken van advertenties voor bedrijven. Een passief inkomen hebben is echt magisch!   Kamer van Koophandel inschrijving Wanneer je gaat ondernemen, dan dien jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Op de website van de KvK staan aan de hand van drie criteria beschreven, wanneer jezelf dient in te schrijven.  

  Tips voor extra inkomen in 2019 (side hustles)

  • P2P lending met Mintos
  • Start een Dropship webshop
  • Start een blog en verdien met reclame en affiliate inkomsten
  • Maak een online cursus
  • Verkoop spullen
  • Verhuur je huis of andere bezittingen
  • Begin een moestuin

  P2P lending met Mintos (investeer in leningen)

  Bij Peer two Peer lenen (P2P lending) leen je geldt, aan een andere partij. Vaak investeer je met meerdere leners in één lening. Om P2P lenen te faciliteren zijn er verschillende online platforms. De bekendste is Mintos. Met Mintos is het goed mogelijk om hoge rendementen te behalen, zelfs tot wel 19 % procent. Door geld te investeren in leningen, ben je eigenlijk een soort van bank en dat is hartstikke leuk om te doen! Op dit blog staat een artikel geschreven over onze ervaringen met Mintos.  

  Start een Dropship webshop

  Het Dropship business model wordt steeds vaker toegepast. Bij Dropshipping plaats jij als webshop eigenaar de order van jou klant rechtstreeks bij de producent. De producent stuurt vervolgens het pakketje naar de klant. Als webshop eigenaar hoef je dus geen voorraad aan te houden. Hierdoor loop je dus als ordernemer weinig risico, je hebt tenslotte geen voorraad en voorraad ruimte nodig. Wel blijf je verantwoordelijk voor het leveren van de order aan de klant. Dropshipping wordt steeds populairder in Nederland. In Amerika bestaat het al langer. Ik zou zeggen check youtube eens. Er zijn geen tutorials te vinden over het opzetten van een Dropship webshop.

  Start een blog en verdien met reclame en affiliate inkomsten

  Wanneer je een hobby hebt of veel van een bepaald onderwerp af weet, kan het een leuk idee zijn om een blog te starten. Een blog opzetten is redelijk simpel en er zijn talloze handleidingen te vinden hoe je een blog kan opzetten.  Nadat je een blog hebt opgezet is het zaak om artikelen te schrijven van goede kwaliteit. Kijk vooral naar SEO, om zoveel mogelijk verkeer te trekken naar je blog. Wanneer je veel verkeer trekt, kan je vervolgens starten met het publiceren van reclame op je blog of starten met met affiliate marketing. Bij affiliate marketing, maak je reclame voor bijvoorbeeld anders winkels. Bijvoorbeeld als je een boek aanraad op je blog kan je daarvoor een link plaatsen naar een webshop. Als een bezoeker van jouw blog vervolgens klikt op de link en het boek koopt. Dan ontvang jij een deel commissie. Dit laatste is dus ook wel een vorm van passief inkomen.

  Maak een online cursus

  Een andere vorm van passief inkomen is het maken en verkopen van een cursus. Stel je bent goed in het maken van apps voor de telefoon. Jouw specialisme (programmeren), kan je dan bijvoorbeeld omzetten in een cursus. Het maken van een cursus kost in eerste instantie tijd. Echter wanneer de cursus af is, kan je deze gaan verkopen. En vanaf dan gaat de verkoop teller lopen. Voor het publiceren en verkopen van cursussen zijn er verschillende online platformen. De bekendste is Udemy.com. Verder kan je bijvoorbeeld ook zelf een website  maken met een trainingsmodule waarin de cursus wordt gegeven.

  Verkoop spullen

  Deze methode is uiteraard heel simpel, maar voor veel mensen toch een obstakel. Stel je hebt huur vol met gereedschap wat je nooit gebruikt of een kast vol met boeken. Je kan uiteraard alle spullen of boeken weggooien, maar je kan ze ook verkopen. Het verkopen kost wellicht tijd maar kan een leuk extra centje opleveren. In dit artikel staat mijn ervaring beschreven met het verkopen van boeken.

  Verhuur je huis of andere bezittingen

  Het verhuren van je bezittingen kan ook resulteren in extra inkomen. Een vrij simpele methode die eigenlijk weinig energie kost. Het bekendste platform om je huis te verhuren is Airbnb. Je auto verhuren kan bijvoorbeeld via Mywheels. Het verhuren van spullen is natuurlijk wel spannend en levert ook risico op. Iets om goed over na te denken dus.

  Begin je eigen moestuin

  Het beginnen van een eigen moestuin klinkt redelijk oldschool, maar is wel super leuk en gezond. Ten eerste je kweekt je eigen groente hoe leuk is dat. Ten tweede je bent lekker buiten bezig. Je kweekte groente hoef je zelf niet te kopen in de winkel en dat bespaart natuurlijk geld. Ook kan je groente verkopen.  In het najaar zie je bijvoorbeeld mensen die langs de weg pompoenen verkopen. Een eigen moestuin is dus een leuke en een gezonde manier om extra geld te besparen of te verdienen.  

  Extra geld verdienen –  Meer inspiratie nodig?

  Hierboven staan een aantal methodes genoemd om extra geld te verdienen. Ik zelf focus mij om het opbouwen van een passief inkomen. Wil je ook meer weten wat een passief inkomen is en heb je inspiratie nodig? Lees dan mijn uitgebreid artikel over het genereren van een passief inkomen.    
 • Investeren in vastgoed. Welke opties zijn er?
  Investeren in vastgoed kan zorgen voor een extra bron van inkomsten. Veel miljonairs zijn actief in vastgoed en dat doen ze natuurlijk niet voor niets! Investeren in vastgoed kan bijdrage aan een  diversificatie in jouw beleggingsportefeuille. En dit zorgt vervolgens meer voor meer spreiding en dus een lager risico. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillende investeringsopties. De opties bestaan uit.

  Mede eigenaar worden vast een vastgoed object met P2P

  Sinds kort bestaat er een nieuwe methode om te investeren in vastgoed. Met deze methode kan je voor een gedeelte mede eigenaar worden van een vastgoed object en profiteren van maandelijkse huurinkomsten en waardestijging van het object. Het voordeel deze methode is, dat je als investeerder niet opzoek hoeft te gaan naar een object. Dit doet namelijk het platform. Verder hoef je als investeerder ook niet bezig te houden met het vinden van een huurder of het uitvoeren van onderhoud. Ideaal toch? Het platform Reinvest24 past deze methode toe. Op Mijngeldboom is er een uitgebreid review geschreven over het platform Reinvest24. Een ander groot voordeel van deze methode en het investeren op Reinvest24, is dan je investering is gedekt met een onderpand.

  Investeren in vastgoed aandelen

  Op de Nederlandse markt worden verschillende vastgoed aandelen verhandeld. Investeren in deze vastgoed aandelen biedt als voordeel dat je aandeelhouder wordt van een bedrijf wat expertise heeft in vastgoed. De meeste van deze bedrijven keren een zeer hoog dividend uit. Hoog dividend kan echter ook een slechte raadgever zijn. Bijvoorbeeld als een bedrijf niet weet wat het met haar geld moet doen en dus niet verder kan groeien. Let hier dus op. Verder valt op dat sommige van deze bedrijven alleen investeren in winkelcentrums. Dit vergt naar mijn mening wel extra aandacht, omdat steeds meer mensen online hun aankopen doen. En hierbij kan je dus de vraag stellen of winkelcentrums nog wel passen binnen het toekomstplaatje. Voor de dividend geïnteresseerde:
  AandeelDividend rendement % 19*
  Eurocommercial Properties8,4%
  NSI5,6%
  Unibail Rodamco Westfield7,7%
  Vastned Retail6,7%
  Warehouses De Pauw3,9%
  Wereldhave10%
    Voordelen:
  • Weinig start kapitaal nodig
  • Dividend rendement
  Nadelen:
  • Weinig spreiding
  Persoonlijk investeer ik niet in individuele vastgoed aandelen. Ik verwacht dat er in de komende jaren veel gaat veranderen op gebied van werken (kantoren) en winkelen (winkelcentra). En dit heeft grote gevolgen voor de vastgoed portefeuilles van de bovengenoemde aandelen. Ik blijf voorlopig weg bij vastgoed aandelen!

  Investeren in vastgoedfondsen

  Binnen dit segment is er een enorm aanbod aan mogelijkheden. Zo zijn er opties om te investeren in vastgoedfondsen die zijn genoteerd op de beurs. En daarnaast zijn er ook mogelijkheden om te investeren in vastgoedfondsen buiten de beurs. Verder zijn er fondsen die investeren in verschillende vastgoed bedrijven in Nederland of wereldwijd. Er zijn ook individuele bedrijven die fondsen hebben opgezet voor  eigen vastgoed. Ook de verwachte rendementen lopen behoorlijk uiteen. Dus kortom er zitten veel verschillende in de vastgoed fondsen. Voordelen:
  • Weinig start kapitaal nodig
  • Redelijke dividend rendement
  • Spreiding in vastgoed (afhankelijk van het fonds)
  Nadelen:
  • Vastgoed fonds kosten
   

  Investeren in vastgoed ETF’s

  Er zijn ook mogelijkheden om te investeren in vastgoed ETF’s. Wat een ETF is wordt niet behandeld in dit artikel. Maar een ETF zorgt wel voor spreiding binnen je portefeuille en dat is fijn. Spreiding verlaagt namelijk het risico op je investering. Er zijn verschillende vastgoed ETF’s waarin je kunt investeren. Klik op de volgende LINK voor een overzicht van vastgoed ETF’s. Bij het kiezen van een ETF is het raadzaam om te kijken naar de verschillende kenmerken van een ETF:
  • Wat zijn de kosten van de ETF
  • Spreiding van de ETF (posities)
  • Allocatie ETF (wereldwijd of regiogebonden)
  • Dividend uitkering of wordt dividend geherinvesteerd
  Voordelen:
  • Weinig start kapitaal nodig
  • Redelijke dividend rendement
  • Veel spreiding mogelijk
  Nadelen:
  • ETF beheer kosten

  Investeren in Nederlandse en Buitenlandse crowdfunding vastgoed

  Wanneer je niet veel geld hebt om te investeren in vastgoed, kan crowdfunding een optie interessante optie zijn. Vaak kan je met een laag bedrag instappen.  Ook hierbij is onderzoek belangrijk. Wat gebeurd er namelijk met je geïnvesteerd bedrag als het pand afbrand? Kijk dus vooral ook naar de risico’s en staar je niet blind op het rendement. Voordelen:
  • Weinig start kapitaal nodig
  • Gemiddeld rendement
  Nadelen:
  • Geen spreiding
  • Risico’s. Bijvoorbeeld bij schade aan pand

  Investeren in eigen vastgoed

  De laatste en meest van zelfde sprekende optie is het kopen van eigen vastgoed. Vastgoed in persoonlijk bezit kan je namelijk verhuren en dit resulteert in maandelijkse cashflow. Verwachte rendementen hierbij zijn 10% op jaarbasis. Daarnaast kan je vastgoed natuurlijk meer waard worden en dit levert ook rendement op!  Deze investering optie vergt natuurlijk wel bepaalde kennis. Je moet namelijk op huizenjacht. En wellicht moet je na het aankoop ook nog gaan verbouwen. Voordelen:
  • Hoog rendement
  Nadelen:
  • Veel specialistische kennis nodig
  • Veel start kapitaal nodig
 • Spaarrente – Waar krijg je de hoogste spaarrente?
  De spaarrente standen staan momenteel erg laag. Ofwel je maakt bijna geen rendement op je geld in jouw spaarrekening. De verwachting is dat de rente op korte termijn ook laag blijft en dus niet zal stijgen.

  Overzicht rente standen op spaarrekening bij Nederlandse banken

  BankSpaarrente %
  LeasePlan Bank0,25%
  NIBC Direct0,25%
  Knab0,22%
  Moneyou0,20%
  Nationale Nederlanden0,20%
  ING0,03%
  ABN AMRO0,03%
  AEGON0,03%
  Rabobank0,03%
      In Nederland krijg je dus maximaal 0,25% rente op je spaarrekening. Dat is helaas niet veel. De verwachting is dat de rente standen voorlopig ook laag blijven. Helaas valt er op dit moment weinig rendement te behalen op met een spaarrekening. Het is dus wachten op hogere rentestanden. Er zijn echter wel kleine verschillen in rente bij de verschillende Nederlandse banken en hier kan je van profiteren. Hou de rentestanden dus in de gaten. Verder geven sommige banken ook wel eens een leuk welkomstgeschenk, waar je dus gebruik van kan maken.

  Meer spaarrente ontvangen?

  Wil je meer spaarrente ontvangen? Open dan een deposito rekening. Bij een deposito rekening, zet je een bedrag voor langere tijd vast. Je kan hierbij kiezen uit verschillende looptijden, zoals 3, 6 en 9 maanden of 1, 2, 3 en 5 jaar. Wanneer je kiest voor een deposito rekening, ben het ingelegd geld dus voor een langere tijd kwijt. Hierbij dien jezelf de vraag te stellen, of je het geld voor een langere tijd kunt missen. Wanneer je dit kunt, kan je met een deposito rekening een hogere rente ontvangen en dus meer rendement behalen.     Meer rendement? Wil je zelf als bank spelen en geld uitlenen? Dan kan met Mintos. Lees meer over mijn ervaringen met Mintos en zie hoe je zelf hoge rendement tot wel +12% kan behalen.    
 • Extra inkomen – De voordelen
  Extra inkomsten naast je loon. Wie wilt dat nou niet? Wist je dat miljonairs meerdere inkomensbronnen hebben?
  • 65% van de miljonairs heeft 3 inkomstenbronnen
  • 45% van de miljonairs heeft 4 inkomstenbronnen
  • 29% van de miljonairs heeft 5 of meer inkomstenbronnen
  Het is sowieso fijn dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van één inkomstenbron. Dat zorgt namelijk voor meer vrijheid en minder risico. Stel je bent ZZPér en je hebt maar één inkomstenbron en dat zijn je opdrachten, nou dat lijkt mij een behoorlijk stressvol leven. Misschien ga je dan ook opdrachten uitvoeren die je liever niet wilt doen, om toch geld binnen te harken. Kortom het is dus in mijn ogen belangrijk om meerdere inkomstenbronnen te hebben. Alleen hoe kom je nou aan meerdere inkomstenbronnen? Wanneer je gaat kijken naar het opbouwen van meerdere inkomstenbronnen, dan is het verstandig om rekening te houden met tijd. Iedereen heeft tenslotte maar 24 uur in een dag zitten en deze uren kan je niet alleen spenderen aan werken. Het opbouwen van een passief inkomen biedt hierin de uitkomst. Op dit blog heb ik een uitgebreid artikel geschreven over passief inkomenIn dit artikel vertel in ik precies wat een passief inkomen is en hoe je dit opbouwt.