Bondora review en ervaringen – Investeren in leningen met bizarre rentes

Bondora review, ervaringen en tips. Zoals jullie wellicht hebben gelezen investeer ik mijn geld in verschillende platforms. Dit doe ik o.a. om diversificatie aan te brengen in mijn investeringsportefeuille. Maar ook om ervaringen op te doen met verschillende platformen en deze met jullie te delen. De afgelopen 4 maanden heb ik ervaringen opgedaan met het P2P platform Bondora. In deze periode heb ik de verschillende investeer opties in Bondora uitgeprobeerd en gekeken wat werkt. Deze ervaringen heb ik verwerkt in de onderstaande review.

Veel lees plezier!

Wat is Bondora?

Als eerst wat is Bondora? Bondora is een Peer to Peer (P2P) platform wat is gevestigd in Estland. Na Mintos is het één van de grootste P2P platformen in Europa.Op het platform kan je als investeerder, investeren in leningen. Het bedrijf is in 2009 opgericht en bestaat dus al vrij lang voor fintech bedrijf.

Op de website van Bondora staat, dat er momenteel 86.060 investeerders zijn die gezamenlijk voor 301 miljoen euro hebben geïnvesteerd en 34 miljoen euro aan rente hebben ontvangen. Dat is op zich een indrukwekkend aantal.

Wat voor leningen zijn er?

In Bondora investeer je in persoonlijke leningen. Wat het doel van iemand is om een lening aan te gaan, is echter niet bekend. Hiermee bedoel ik dat het niet duidelijk voor de investeerder is om wat voor type lening het gaat (bijvoorbeeld een hypotheek of in een lening voor een auto).

Leningen in Bondora hebben een rating van A tot en met HR. Hiermee wordt het risico van een lening aangeduid. Leningen met een A rating, zijn op papier het meest veiligst.

Verder kan je alleen investeren in leningen uit Spanje, Finland en Estland.

Beschikbaarheid van achtergrond informatie lener

Zoals hierboven staat beschreven, kan je alleen investeren in persoonlijke leningen. Om een juiste keuze te kunnen maken of je wil investeren in een lening is het handig om wat achtergrond informatie te weten van de lener. Als je bijvoorbeeld aanklopt bij de bank voor een lening, wil de bank ook het één en ander van je weten. Zoals bijvoorbeeld je inkomen en schulden.

Bondora helpt investeerders bij het maken van de keuze om wel of niet te investeren in een lening, door achtergrond informatie van een lener te publiceren. Zo worden de volgende gegevens gedeeld.

 • Geslacht, leeftijd en woonplaats van de lener
 • Opleidingsniveau
 • Of de lener een huis bezit
 • Wat het inkomen is
 • Wat de schulden zijn
 • En wat de geregistreerde betalingsproblemen zijn

Bondora - achtergrond informatie lener

Wat zijn de rente percentages van leningen in Bondora?

De rente percentages op leningen lopen sterk uit één. Er zijn leningen beschikbaar met bizarre rentes. Gemiddeld lopen de rentes uit één van 7 tot wel 90%.

Bondora hoge rente

Je kan je natuurlijk wel afvragen of het veilig is om te investeren in leningen met hoge rente percentages. Ik kan mij goed indenken, dat een lener al snel in de betalingsproblemen komt met zulke hoge rentes.

Investeer opties in Bondora

Het Bondora P2P platform biedt verschillende investeer mogelijkheden. De opties worden één voor één toegelicht.

Bondora Go & Grow

De Go & Grow is de meeste simpele en veilige investeer mogelijkheid op het platform. Deze optie kun je zien als een spaarrekening. Je zet er namelijk geld op en je ontvangt rente. Je investeert dus niet direct in leningen. Een ander voordeel is, dat je direct kan uitstappen. Je hoeft dus niet eerst leningen te verkopen.

Wanneer je kiest voor deze veilige optie, dan ontvang je 6,76% rente. In vergelijking met een spaarrekening is dit zeker niet verkeerd.

Portfolio manager

De Portfolio manager is een andere investeer optie binnen Bondora. Wanneer je van deze optie gebruik maakt investeer je geautomatiseerd in leningen. Het enigste wat je moet doen, is het risicoprofiel selecteren.

Bondora Portfolio manager

Wanneer je dus kiest voor het ‘Ultra conservatief’ profiel, dan wordt er alleen geïnvesteerd in lage risico leningen. Deze investeer optie is dus ideaal voor investeerders die niet veel tijd kwijt willen zijn aan het zoeken naar geschikte leningen.

Portfolio Pro

Wanneer kiest voor de Portfolio Pro optie, dan kan je ook geautomatiseerd investeren in leningen. Ten opzichte van de Portfolio Manager, heb je met deze optie wel meer instel mogelijkheden.

Secundaire Markt

Op de secundaire markt kan je handmatig investeren in leningen die te koop staan. Het voordeel hiervan is, dat je vaak leningen kan kopen met een korting. Wanneer je dus een lening koopt met een korting, resulteert dit in extra rendement.

Buy Back garantie

In tegenstelling tot Mintos, hebben leningen in Bondora geen buy back garantie. Dit is op zich een gemiste kans voor het platform. Echter hierdoor zijn er waarschijnlijk wel leningen beschikbaar met hoge rentes.

Leningen verkopen

Wanneer je wil stoppen met investeren in leningen, dan kun je leningen verkopen op de secundaire markt. Wanneer een lening geen betalingsachterstand heeft, dan lukt het vaak om een lening binnen een paar minuten te verkopen. Wanneer er wel een betalingsachterstand is, is het helaas moeilijk om een lening te verkopen.

Mijn ervaringen met Bondora

Zoals gezegd heb ik de afgelopen 4 maanden gebruik gemaakt van Bondora. Ik heb alle investeer opties uitgeprobeerd. Ik ben begonnen met Go & Grow en dit werkte fantastisch. Zoals hiervoor staat beschreven, werkt Go & Grow als een spaarrekening met als voordeel dat je ten alle tijden direct kan stoppen.

Daarna ben ik de andere investeer opties gaan uitproberen. Het geautomatiseerd investeren in leningen werkt super. Wanneer ik had geïnvesteerd in een lening, controleerde ik altijd de achtergrond informatie van een lener. Zo controleerde ik op de volgende punten:

 • Ik verkocht direct de lening, wanneer de lener in het verleden betalingsproblemen heeft gehad
 • Ik verkocht direct de lening, wanneer de lener ouder was dan 60 jaar (ivm met gezondheidsrisico’s etc)
 • Ik verkocht direct de lening, wanneer iemand met zijn inkomen – schulden weinig geld per maand overhield.

De bovenbenoemde aanpak werkte op zich prima.

Alleen merkte ik, dat ik toch elke dag ging inloggen op mijn account en de aangekochte leningen ging controleerde. Dit past niet helemaal binnen mijn doel en plaatje van het generen van een passief inkomen. Ik ben daarom weer terug gegaan naar de Go & Grow investeer optie. Met deze optie hoef ik in principe nooit in te loggen op mijn account. En dat ik ten alle tijden kan stoppen met Bondora voelt voor mij goed.

Conclusie

Je kan met Bondora twee kanten uit.

 • Je kan met Go & Grow voor de veilige weg gaan
 • Je kan hoge rendementen behalen door te investeren in leningen met hoge rentes (resulteert wel in een hoger risico op verlies)

Wanneer je kiest voor veel risico, dan zul je actief de achtergrond van een lener moeten controleren, wil je geen geld verliezen. Gelukkig biedt Bondora hier enige hulp bij.

Tijdelijk kan je via de onderstaande link  profiteren van een leuke actie. Je ontvangt namelijk 5 euro bonus als je aanmeld via deze link. Dus meld je nu aan om te profiteren en ontvang 5 euro.

Geef een reactie