H1 2019 de resultaten

Bij een blog zoals mijngeldboom.nl horen zo nu en dan ook cijfertjes die mijn resultaten weerspiegelen. Ik ben er nog niet over uit of ik alles in detail ga publiceren. Ik vind dat namelijk nog een beetje eng. Verder ben ik er nog niet over uit om elk half jaar, kwartaal of elke maand mijn resultaten te gaan publiceren. Elke maand lijkt mij een beetje overkill. Anyway genoeg gezever, tijd voor de keiharde resultaten!

 

Resultaten beleggingen

Portefeuille balans

Ik heb mijn portefeuille verdeeld in een 80%/20% gedeelte. Het 80% deel bevat ETF’s en minder risicovolle aandelen. Het 20% deel is het meer risicovol gedeelte en bevat alleen aandelen. Voor beide gedeeltes heb ik aankoop criteria’s opgesteld. In een toekomstig artikel zal ik verder ingaan op mijn beleggingsstrategie.

 • In het 80% deel (laag risico) is aan het einde van H1 voor 73,39% belegd
 • In het 20% deel (hoger risico) is aan het einde van H1 voor 26,61% belegd

Zoals jullie kunnen lezen is mijn portefeuille nog niet in de juiste balans. Het 80% gedeelte is namelijk te laag (73,39%). Om mijn portefeuille in de juiste balans te krijgen, blijf ik periodiek beleggen in ETF’s, zodat het 80% deel meer in balans komt.

H1 beleggingsresultaten

De resultaten zijn:

 • YTD 19,61% rendement (benchmark AEX GR 17,75%) jeeej benchmark verslagen!!!
 • Dividend inkomsten in H1 134,96 euro
 • Dividend rendement ten opzichte van geïnvesteerd vermogen 3% in H1

Pijnlijke lessen:

Ik zit al een lange tijd in het aandeel BeterBed. Diverse keren bijgekocht om te middelen (nooit doen!). Uiteindelijk uitgekomen op een gemiddelde aankoopprijs 12,89 euro. Ik had gehoopt dat het goed zou komen met het aandeel. Het management was namelijk vrij hoopvol over de voortgang van de implementatie van de nieuwe strategie en de resultaten ervan. Uit eindelijk bleken dit loze beloften. Het aandeel noteert momenteel 2,26. Ik zit nu opgeschept met een mega verlies. Mijn lessen:

 • Pas op met middelen. Waarom zou je verder investeren in een bedrijf wat slecht presteert?
 • Eerder afscheid durven nemen van een aandeel
 • Oppassen met aandelen die voor een groot gedeelte in handen zijn van grote aandeelhouders. Zo blijft er weinig free float over en kunnen shortpartijen een aandeel makkelijk kapot shorten.

 

 

Passieve inkomsten H1

 • Rente inkomsten uit Crowdfunding in verschillende zonnepaneel projecten –> 44,04 euro
 • P2P inkomsten (net gestart) 1,48 euro
 • Dividend inkomsten 134,06 euro
 • Boeken verkopen via bol.com 40 euro

 

Saving rate

Gemiddelde saving rate H1 31,27%

Door mijn ziekte ben ik helaas 700 euro per maand netto achteruit gegaan. Dit bedrag kan ik normaal altijd sparen of investeren.

Verder heb ik ook redelijk wat medische kosten gemaakt (medicijnen, supplementen, CBD olie).

Dus gezien mijn situatie ben ik niet geheel ontevreden met het resultaat.

Geef een reactie