Heftig weekje op beurs biedt koopkansen

  • Berichtcategorie:Algemeen
  • Bericht reacties:0 Reacties

De AEX sloot deze week op -12,6%. Het Coronavirus slaat om zich heen en heeft een steeds grotere impact op de wereldeconomie. Zo is er in de Rotterdamse haven 20% minder afvaart van uit China. De Chinese inkoopmanagersindex is naar beneden gekelderd.

Kortom paniek paniek en nog eens paniek op de beurs.

Een bekende beurs uitspraak is: “koop wanneer de bloed door de straten loopt”. Zelf hanteer ik de volgende uitspraak.

Je maakt pas verlies als je verkoopt.

Ofwel laat je niet gek maken. Relativeer en bepaal wat er nu echt aan de hand is. Hou vast aan je eigen beleggingsstrategie. En koop wanneer er zich een kans voordoet.

Om te kunnen kopen heb je natuurlijk een cash buffer nodig. Wat ik veel zie is dat mensen periodiek (bijv. elke maand) bij kopen, maar niet elke maand wat extra cash opzij leggen en zo dus niet werken aan een cash buffer. Periodiek investeren is zoals de meeste inmiddels wel weten verstandig, maar zorg dus ook voor een cash buffer om te kunnen toeslaan als het bloed door de straten loopt.

Om het beurssentiment te bepalen, kijk ik met regelmaat naar de Fear & Greed in Index. Een leuke graadmeter om paniek op te speuren.

De Fear & Greed index staat momenteel op ‘Extreme Fear’. Ofwel het bloed loopt door de straten…..

Wat heb ik zelf gedaan?

  • Vasthouden aan mijn eigen beleggingsstrategie. Ofwel ik heb mij niet laten gek maken, door de koersschommelingen in mijn beleggingsportefeuille.
  • Ik heb naar koopkansen gekeken.

In de zoektocht naar koopkansen kwam ik uit bij Shell.

In de afgelopen periode is Shell van 27,37 gezakt naar 19,21. Ofwel een daling van bijna 30%. Shell is een groot stabiel bedrijf, wat niet zomaar zal omvallen. In slechte tijden blijft de dividend uitkering overeind. Shell kan namelijk in slechte tijden dividend blijven uitkeren door assets te verkopen.

Met een huidige dividend rendement van 8,8%, vind ik Shell koopwaardig. Verder ga ik ervan uit dat het Coronavirus wel een keertje stopt en dat we weer massaal gaan vliegen en dus de brandstof consumptie weer toeneemt. Wat dus weer goed is voor Shell. De afgelopen weken heb ik mijn positie in Shell dan ook vergroot.


TuinTuin

Geef een reactie