Schaalbaarheid – Het belang van schaalbaarheid

Wellicht heb je nog nooit van de term schaalbaarheid gehoord? Daarom zullen we als eerst beginnen met de definitie van schaalbaarheid. Verder wordt in dit artikel ingegaan op het belang van schaalbaarheid en waar ik het zelf toepas.

De definitie van de term schaalbaarheid

Schaalbaar of schaalbaarheid is de mogelijkheid om een configuratie eenvoudig groter te maken. Schaalbaar kan betrekking hebben op een lokaal systeem, maar wordt tegenwoordig ook vaak in een globale bedoeling gebruikt. Het begrip wordt veelgebruikt in de IT-wereld, maar ook in de transportwereld.

Bron: Wikipedia

In mijn vakgebied als Business Analist kom ik schaalbaarheid veel tegen. Het wordt o.a. toegepast in werkmethodes maar ook binnen systemen en strategieën. Bijvoorbeeld binnen een ontwikel project van software is soms noodzakelijk om op te ontwikkel capaciteit van een team op te schalen.  In het Engels zie je vaak de term “Scalability” terugkomen. Soms in combinatie met “Agile”, wat staat voor wendbaarheid.

Waarom schaalbaarheid?

Wij als mensen worden vaak grootgebracht met het idee, dat we ons zelf moeten specialiseren in een bepaald vak. Op school ga je een bepaald vak leren en dit ga je later uitoefenen als werk. Hier is eigenlijk niks mis mee. Persoonlijk vind ik het namelijk ook wel fijn, om ergens een specialist in te zijn en hier mijn geld mee te kunnen verdienen. Maar aan dit geld verdienen zit een maximum. Ik zie dit bijvoorbeeld ook terug binnen mijn werk. Als consultant wordt ik momenteel voor 80 euro per uur weggezet bij de klant. Ik ben nu nog een medior, maar zodra ik een senior ben kan ik ongeveer voor maximaal 120 euro per uur worden weg gezet bij de klant. Dit is dan ongeveer ook het maximum en is niet verder schaalbaar. Kortom een specialisme is niet schaalbaar.

We gaan dit verder toelichten met een ander voorbeeld, waarin het belang van schaalbaarheid zichtbaar wordt.

Als voorbeeld nemen we de kapper.

Scenario 1: Ik ben een kapper

Stel ik ben een kapper en ik huur mijn knipstoel bij een bedrijf. Dit is een winkel met meerdere knipstoelen die worden verhuurd aan zelfstandige kappers. In het begin verdien ik weinig als beginnende kapper, maar zodra ik meer ervaren wordt kan ik meer geld vragen voor een knipbeurt.

Jaren werkzaam als kapperAantal knipbeurten per dagPrijs per knipbeurtOmzet per dag
11210 euro120 euro
21215 euro180 euro
31220 euro240 euro

Je ziet in dit voorbeeld terug, dat 240 euro omzet per dag ongeveer het maximum is, dat ik als kapper kan gaan verdienen. Is dit scenario schaalbaar? Antwoord nee. In dit voorbeeld wordt een specialisme ingezet (knippen) en dit is niet schaalbaar.

Scenario 2: Ik heb een kapperswinkel en ik verhuur knipstoelen

Stel ik ben geen kapper en ik doe voor rest ook helemaal niks (ik pas geen specialisme toe). Ik heb alleen een winkel met knipstoelen die ik verhuur aan zelfstandige kappers. In deze winkel zijn 6 stoelen beschikbaar voor verhuur. Voor het huren van een knipstoel wordt 50 euro per dag gevraagd. Op 1 dag kan ik maximaal 300 euro aan omzet verdienen.

Is dit voorbeeld schaalbaar? Het antwoord is ja. Er wordt namelijk geen specialisme ingezet. Hoe is dit dan schaalbaar? Zie het volgende scenario.

Scenario 3: Ik open nog een tweede kapperswinkel met verhuurbare knipstoelen

In deze winkel staan ook 6 stoelen die ik verhuur voor 50 euro per dag. Ik kan nu in totaal 600 euro aan omzet per dag verdienen. Kan ik dit verder opschalen? Ja, door nog een 3e winkel te openen.

Waar pas ik schaalbaarheid toe?

Helaas heb ik nog niet het geld om een kapperswinkel te openen met verhuurbare knipstoelen. Wellicht is dit iets voor later. Schaalbaarheid pas ik nu toe binnen mijn beleggingsstrategie. Ik ben dit gaan toepassen vanwege de volgende redenen:

  • Mijn maandelijkse inkomen wisselt
  • Verandering in leefsituatie (nu huur, later een koopwoning, kinderen etc)

Ik heb dus maandelijkse een wisselend budget om te kunnen investeren. Daarom pas ik schaalbaarheid toe. Binnen mijn strategie maakt het niet uit, als ik de ene maand 100 euro of 1000 euro investeer. Ik heb schaalbaarheid toegepast, waardoor ik makkelijk kan opschalen of kan terug schalen. Hoe mijn totale beleggingsstrategie eruit ziet, zal ik in een ander artikel toelichten (to be continued). Vaak lees, ik dat vele maandelijks investeren in één ETF. Hier zit een risico in. Bijvoorbeeld je verliest je baan en je hebt een tijdje geen geld om te investeren. Klopt je beleggingsstrategie dan nog wel?

Verder denk ik er over na om een aanhanger aan te schaffen voor de verhuur. Wordt dit een succes? Dan schaal ik op en koop ik een tweede aanhanger. Wordt dit een flop? Dan verkoop ik de aanhanger.

 

Schaalbaarheid in side hustle

Binnen een side hustle zou je bijvoorbeeld ook schaalbaarheid kunnen toepassen. Een simpel voorbeeld is een webshop. Begin eerst met het verkopen van 10 verschillende artikelen. Is dit een succes, voeg dan andere artikelen toe aan je webshop (opschalen). Zijn deze artikelen artikelen geen succes. Verwijder deze artikelen aan uit je webshop (terugschalen).

 

Conclusie

Je specialisme inzetten als werk, dat betekend in vrijwel elke situatie dat er een maximum zit aan inkomsten wat je kan genereren. Hier is natuurlijk niks mis mee. Door schaalbaarheid toe te passen zit er in principe geen maximum op het geld wat kan je verdienen. Vaak kan je dit realiseren door juist niet een specialisme in te zetten, maar door bijvoorbeeld zaken te verhuren of te verkopen.

 

Verder lezen?

Lees hoe je in 2019 geld kunt verdienen.

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Wat is nu de reden waarom het belangrijk is in je werk? Ik heb een beroep wat absoluut niet schaalbaar is en vind t prima hoor 😉 dat er een max aan mn inkomsten zit vind ik niet erg

Geef een reactie