Hoeveel ben je waard? – Bereken je netto en markt waarde

Hoeveel ben ik waard? Deze vraag kun je op verschillende manieren beantwoorden. Om dit in kaart te brengen, kan er worden gekeken naar verschillende aspecten. Zo kan je kijken naar je netto waarde maar ook naar jouw marktwaarde. In dit artikel ga ik in op de vraag, hoeveel ben ik waard?. Aan de hand van dit artikel kunnen jullie zelf bereken hoeveel je waard bent. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan snel verder.

Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel je waard bent?

Tjah waarom zou je willen weten hoeveel je waard bent? Persoonlijk vind ik het wel interessant om te weten. Het is namelijk een gegeven, wat mij helpt bij:

 • Om te bepalen of ik qua waarde groei.
 • Het helpt mij bij het bepalen hoe ik mijn waarde kan laten groeien
 • Of ik recht heb op loonopslag

Hoeveel ben ik waard – De verschillende methodes

Om te bepalen hoeveel je waard bent, kun je verschillende methodes toepassen. Zelf pas ik twee methodes toe. Met de eerste methode bereken ik mijn netto waarde. Met de twee methode bereken ik mijn marktwaarde.

De twee methodes worden hier onder verder behandeld. Wanneer je geïnteresseerd bent in het bepalen hoeveel je waard bent, kun je de onderstaande methodes toepassen.

Methode 1: Het bereken van jouw netto waarde

Met deze methode bereken je, jouw netto waarde uit. Het is slim om dit periodiek te doen, om zo een netto waarde stijging of daling te kunnen vaststellen. Het zou mooi zijn, als dit een waarde stijging zou zijn:). Zelf bereken ik mijn netto waarde, maandelijks uit. Ik ben nou eenmaal dol op cijfertjes en Excel sheets.

Om de netto waarde te kunnen berekenen heb je de volgende gegevens nodig.

Bezittingen:

 • Waarde spaarrekening
 • Waarde beleggingsrekening
 • Waarde auto
 • Waarde huis
 • Waarde sieraden

Schulden:

 • Restant hypotheek
 • Restant studieschuld
 • Lening auto

Formule netto waarde berekening

Netto waarde = Bezittingen – schulden

Wanneer je echt wilt weten hoeveel je waard bent, dan is het nogmaals goed om dit periodiek te berekenen. Het bijhouden en uitrekenen kan makkelijk in Excel.

Methode 2: Het bereken van jouw markt waarde

Deze methode wordt helaas te weinig toegepast en dat is zonde. Het is namelijk belangrijk om te weten wat jouw markt waarde is. Stel je verdiend per maand 4000 euro bruto. Alleen jouw collega’s verdienen 5000 euro bruto. Hierdoor loop je per jaar 12.000 euro bruto aan inkomsten mis. Dit echt een enorm bedrag.

Wat ik met het bovenbenoemde voorbeeld wil aangeven is, dat het belangrijk is om jouw markt waarde te weten. Het helpt namelijk bij

 • Het bepalen of je in aanmerking komt voor loonopslag
 • Of je misschien een cursus/opleiding moet gaan volgen om jouw marktwaarde te vergroten (indien je hier behoefte aan hebt natuurlijk)

Om jouw marktwaarde te berekenen, kan je onderstaande methode toepassen.

Via deze website kan je jouw C.V. uploaden. De website bekijkt vervolgens naar jouw ervaring en opleidingen. Aan de hand van deze gegevens, wordt jouw marktwaarde berekend.

Wil je jouw kennis verhogen en daarmee je marktwaarde? Dan kan je eens kijken op de website van NTI om een thuis cursus te gaan volgen. NTI biedt nu gratis proeflessen aan.

Geef een reactie