Mijn beleggingsstrategie

In dit artikel ga ik in op een gedeelte van mijn beleggingsstrategie. Ik hoop dat het jullie nieuwe inzichten biedt en feel free om op mijn strategie te schieten. Wellicht dat ik daar weer van kan leren.

 

Leerpunten van de afgelopen jaren

De afgelopen 5 jaar heb ik veel geleerd qua beleggen. Door de verschillende ervaringen en kennis wat ik heb opgedaan heb ik een eigen strategie weten te vormen. Mijn key leerpunten van de afgelopen jaren zijn:

 • In het begin vond ik het geweldig om individuele bedrijven te analyseren. Jaarverslagen lezen, marketen en sectoren analyseren. Super leuk om te doen. Maar goed ik kom er steeds meer achter dat dit vrij zinloos is. Ik heb leuke rendement behaald, maar ook flinke klappers opgelopen.
  • Ik heb namelijk niet de analyse tijd en capaciteit van een Analist, die dagelijks voor zijn werk bedrijven analyseert.
  • Ik zit niet dicht genoeg op het vuur. Voordat een bedrijf met informatie naar buiten treed en het mij bereikt, zijn er al beleggers die dichter op het vuur zitten en ben ik te laat. Ofwel als Piet de particulier ben je vrijwel altijd te laat op de hoogte. En dit kost rendement
  • Het management van een bedrijf is niet altijd eerlijk toe richting de aandeelhouders. Dit heb ik vooral ervaren met Beter Bed.
 • Spreiding aanbrengen in een portefeuille is belangrijker, dit resulteert namelijk in een lager risico. Als je bijvoorbeeld belegd in 10 bedrijven en één daarvan gaat failliet, dan kost dit waarschijnlijk veel rendement. Investeer je bijvoorbeeld in 100 bedrijven en daarvan gaat er één failliet, dan kost dit minder rendement. Als je alleen investeert in individuele bedrijven is spreiding met een kleine beleggingsportefeuille lastig te realiseren.
 • Periodiek je beleggingsportefeuille analyseren en her balanceren is belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet overwogen gaat zitten in bijvoorbeeld één sector. Dit resulteert ook in een lager risico. En verder levert perodiek analyseren ook nieuwe inzichten op en kan je bijvoorbeeld je beleggingsstrategie bijstellen.

Mijn beleggingsstrategie

Ik heb mijn beleggingsportefeuille opgedeeld in een 80%/20% gedeelte.

 • 80% – Bevat investeringen voornamelijk in ETF’s en verder in een paar veilige aandelen die veel dividend uitkeren, zoals bijvoorbeeld Shell.
 • 20% – Het risicovolle gedeelte. Dit gedeelte bevat meer risicovolle beleggingen. Waarschijnlijk ga ik dit verder afbouwen naar 10%.

 

In dit artikel ga ik verder in op het 80% gedeelte.

Beleggingsstrategie voor ETF’s

Ik zie mijn investeringen in ETF’s als het investeren in geldbomen. Uitgangspunten hierbij zijn:

 • Ik beleg perodiek
 • Ik probeer de gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk te houden
 • Ik investeer voornamelijk in ETF’s die meer als 2,5% aan dividend uitkeren.

Door de gemiddelde aankoopprijs zo laag mogelijk te houden, levert het dividend rendement ten opzichte van het geïnvesteerd vermogen steeds meer op.

Jullie hebben vast gelezen, dat markt timing onmogelijk is. Toch probeer ik dit wel een beetje te doen. In mijn aanpak ga ik er namelijk vanuit, dat marketen altijd op en neer bewegen. Dit is een gegeven.

Mijn beleggingsstrategie leg ik uit aan de hand van de ETF Vanguard All World UCITS (VWRL)

Bij mijn aankoop strategie kijk ik altijd naar de hoogste koers ooit van een ETF. Dit ga ik vervolgens in delen in verschillende bandbreedten. En vervolgens pas ik een aankoopbeleid toe op de verschillende bandbreedten.

Momenteel (13-7-2019) is de hoogste koers ooit van deze ETF 77,84 Euro.

Uitleg beleggingsstrategie

Ik probeer dus de timen aan de hand van de huidige koers.

Beleggingsstrategie voor aandelen

Voor het 80% gedeelte van mijn beleggingsportefeuille, probeer ik te investeren in minder risicovolle aandelen die veel dividend uitkeren. Qua aankoopbeleid heb ik de volgende hoofd criteria:

 • Maximale koerswinstverhouding (KW) = 12 of lager
 • Het bedrijf keert minimaal 4% dividend uit. Hierbij kijk ik verder naar:
  • Wat heeft het bedrijf de afgelopen jaren aan dividend uitgekeerd. Is dit stabiel en zit hier een groei in? Soms keert een bedrijf eenmalig veel dividend uit. Deze bedrijven zijn dus niet interessant.
 • Wat is de verwachte Winst per aandeel (WPA) voor de komende jaren. Dit moet stabiel zijn, maar het liefst moet hier een groei inzitten.
 • Ik wil spreiding in mijn portefeuille. Dus ik beleg zo min mogelijk in de zelfde sectoren
 • Ik kijk naar het management. Is het management stabiel? Wat is het trackrecord van het management? Zijn er wijzigingen geweest in het management?

 

Beleggingsportefeuille her balanceren

Elk half jaar balanceer en evalueer ik mijn beleggingsportefeuille. Dit geeft een beter balans en biedt vooral nieuwe waardevolle inzichten.

 

Verder wens ik jullie allemaal een fijne zomervakantie toe. Geniet ervan! Ik merk dat ik nu in de zomer ook iets minder aan bloggen toekom. Ik ben echt een buitenmens en zit in deze periode niet veel achter de computer. Goed, veel plezier allemaal!

Geef een reactie