Mintos ervaringen, review en handleiding (update oktober)

De afgelopen periode heb ik veel ervaring opgedaan met Mintos. Tijd voor een artikel over mijn ervaringen met Mintos. In dit artikel wordt behandeld wat Mintos voor P2P platform is. Verder lees je de meer over de verschillende investeer opties. Daarnaast is er ook een Mintos handleiding, die je kunt gebruiken als je wilt gaan beginnen met investeren. Wil je net als ik, ook 12% rendement op een veilige manier behalen? Lees dan mijn review met mijn Mintos ervaringen.

Wat is Mintos?

Mintos is een online platform voor leningen. Op het platform zijn leen partijen aangesloten (loan organisators), die verschillende soorten leningen aanbieden. Mintos speelt dus een faciliterende rol tussen investeerders en aanbieders van leningen. Het platform is op gebied van Peer 2 Peer leningen de Europese leider. In 2018 is het bedrijf van 43.457 naar bijna 100.000 investeerders gegroeid. Mintos groeit dus erg hard! Aan het einde van 2018 is er voor 1,5 biljoen geïnvesteerd in leningen, wat erg indrukwekkend is.

Het platform blijft goed in ontwikkeling. Er worden constant updates uitgevoerd om de user expierence te verhogen. Gebruikers worden goed up to date houden met alle nieuwe ontwikkelingen en functionaliteiten.

Verder blijft het platform ook flink groeien, doordat er nieuwe leen partijen aansluitingen op het Mintos platform. Vrijwel elke maand is er een nieuwe leenpartij die zich aansluit. Dit is natuurlijk positief en goed nieuws. Zeker omdat het aantal investeerders toeneemt op Mintos en er dus genoeg leningen beschikbaar moeten zijn om aan de vraag te kunnen voldoen.

Leningen en mogelijke rendementen

Zoals hierboven staat beschreven, kan je via Mintos investeren in verschillende soorten leningen bij verschillende loan organisators. Grofweg zijn de leningen te onderscheiden in:

 • Risico rating (A+ tot en met D)
 • Soort lening (Persoonlijk, Business, Agrarisch, Auto lening etc)
 • Valuta (EUR, GBP etc)
 • Land
 • Met Buy back garantie

Zoals je kunt lezen in deze Mintos review, kan de investeerder kiezen uit verschillende leningen. Dit heeft als groot voordeel, dat de investeerder een gespreide portefeuille kan opbouwen en zo het risico kan verlagen.

Het rente percentage van leningen verschild. De meeste leningen hebben een rente percentage tussen de 10 en 12%.

Je kunt investeren in leningen tot wel 20% rente

Wat is Buy Back garantie en het grote voordeel ervan?

De meeste leningen op Mintos hebben een Buy Back garantie. Je zult je wellicht afvragen wat dit betekend.

Wanneer een lening een buy back garantie heeft, betaald de leen organisator de lening en de misgelopen rente terug, wanneer de lener zijn betaalverplichtingen niet nakomt.

Dit is echt super, want hierdoor loopt de investeerder weinig risico op zijn of haar investering.

Investeren in leningen – De verschillende opties

Met Mintos kan je dus investeren in verschillende leningen. In deze Mintos review beschrijven we de verschillende investeringsopties.

Binnen Mintos zijn er twee verschillende marktplaatsen met leningen, waarin je kunt investeren.

 • Primaire marktplaats
 • Secundaire marktplaats

Op de Primaire marktplaats, kan je investeren in nieuwe leningen.

Leningen verkopen en investeren in te koop staande leningen, kan op de Secundaire marktplaats.

Het voordeel van de secundaire marktplaats, is dat je kunt investeren in leningen met een korting. Dit resulteert in een extra hoog rendement.

Er zijn verschillende investeringsopties binnen Mintos. Dit zijn:

 1. Handmatig investeren
 2. Auto invest
 3. Invest & Accesses

Lees in deze review verder, hoe deze opties werken en wat mijn ervaringen ermee zijn.

Optie 1 : Handmatig investeren

Zoals hiervoor staat beschreven, kan je investeren in leningen in de primaire en secundaire marktplaats. In beiden marktplaatsen zijn er verschillende selectie criteria, waarop je leningen kunt filteren. Zo kun je filteren op:

 • Rente
 • Duur lening (aantal maandelijkse termijnen)
 • Valuta
 • Lening type
 • Land
 • Mintos rating (risico)
 • Buyback garantie

Het voordeel van handmatig investeren is, dat je volledig in controle bent. Zo kan je zelf bepalen hoeveel geld je investeert. Een nadeel is, dat het tijd kost om leningen te selecteren.

Mijn ervaringen met Handmatig investeren in Mintos, zijn overigens wel positief. Zelf pas ik het wel eens toe, om te kijken of er “bepaalde” koopjes zijn qua leningen.

Optie 2: Auto invest

Met Auto Invest kan je geautomatiseerd investeren in leningen op basis van ingestelde selectie criteria.

Deze optie is ideaal als je niet veel omkijken wilt hebben. In principe stel je de regels één keer in en vervolgens heb je er weinig omkijken meer naar. Wanneer je opzoek bent naar een manier om op een Passief Inkomen te generen, dan is dit een geschikte methode.

Wanneer je een Auto Invest regel wil instellen, dan heb je bijvoorbeeld de volgende mogelijkheden.

 • Leningen met A en B rating
 • Alleen investeren in leningen in de landen Zweden, Letland, Denemarken, Finland, Spanje
 • Leningen gedekt met Buyback garantie
 • Minimale rente 9 % en max rente 12%
 • Looptijd maximaal 12 maanden
 • Minimaal 15 euro investeringen en maximaal 50 euro

Het voornaamste voordeel van Auto Invest is, dat het investeren weinig tijd meer kost. Je stelt het 1 keer in en dan ben je in principe klaar. Je kan bij wijze van spreken na het instellen van de regels, 1x per jaar inloggen om te kijken hoeveel rendement je hebt behaald.

Een ander voordeel is dat je zelf kunt bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Wil je bijvoorbeeld alleen investeren in kort lopende leningen, omdat je dan snel kunt uitstappen, dan is dit gemakkelijk in te stellen.

Auto invest Mintos
Voorbeeld van Auto Invest instellingen in Mintos

In de bovenstaande afbeelding, zie je een voorbeeld van mijn ingestelde Auto Invest regels. De prioriteit geeft de volgorde aan.Als er dus geld vrij is om te investeren, dan wordt als eerst de eerste regel toegepast. Wanneer er geen leningen beschikbaar zijn, die voldoen aan de eerste regel, dan wordt de tweede regel toegepast.

Mijn ervaringen met deze investeer optie in Mintos zijn zeer positief.

Optie 3: Invest & Access

In juni 2019 introduceerde Mintos “Invest & Access”. Invest & Access is een nieuw auto invest functionaliteit.

Met Invest & Access kan de gebruiker net als met “Auto Invest” op een geautomatiseerde manier investeren. In principe is het zo, dat je als gebruiker Invest & Acccess aanzet en je er verder geen omkijken meer naar hebt. Alleen ten opzichte van “Auto Invest” hoeft de gebruiker geen selectie criteria op te stellen. Een andere eigenschap is, dat je ten alle tijden kan uitstappen (cash out). Ofwel als de gebruiker zijn geld nodig heeft, dan kan hij direct uitstappen en krijgt vervolgens de beschikking over zijn geld. Dit is een grote wijziging binnen Mintos. Bij de andere investeer opties, moet je namelijk al je leningen eerst zien te verkopen, wanneer je de beschikking over je geld wilt hebben. De vraag is wel of deze “cash out” functionaliteit gaat werken, als veel gebruikers ineens willen stoppen. Maar goed, niemand kan in de toekomst kijken.

Mintos Invest & Access Overview - Infographic
Infographic Invest & Access Mintos

Verder is er ook een pauze functionaliteit ingebouwd. Ofwel de investeerder kan zijn “Invest & Access” portfolio tijdelijk op pauze zetten. Het geïnvesteerde deel blijft dan wel rente ontvangen. Maar de ontvangen rente en terugbetalingen worden dan niet opnieuw geïnvesteerd.

Voordelen:

 • Invest & Access zorgt voor diversificatie in je portfolio, omdat er wordt geïnvesteerd in verschillende leningen.
 • Invest & Access investeert ook met kleine bedrage. Auto invest (andere manier van investeren) investeert pas vanaf 10 euro in leningen. Met Invest & Access blijven kleine bedragen dus niet lang op de plank liggen.
 • Je kan snel uitstappen (cash out).
 • De investeerder kan zijn of haar investeringen tijdelijk pauzeren.
 • Mintos geeft aan dat het gemiddelde rendement 12,09% bedraagt.

Nadelen:

 • Het minimale portfolio limiet is pas vanaf 500 euro instelbaar. Ik had het fijner gevonden, als ik vrij was geweest in deze keuze.

Echter Mintos heeft het volgende aangegeven:

In the upcoming period, the minimum investment amount for Invest & Access will be changed. Instead of EUR 500, the minimum starting amount for investment with Invest & Access will be EUR 10.

Zoals je hier boven kunt lezen zijn er naar mijn meningen meer voor als nadelen. Ik gebruik Invest & Access na alle tevredenheid en zal het ook blijven gebruiken, naast mijn Auto Invest regels.

Hoe stel je Invest & Access in?

Het is heel simpel om Invest & Access in te stellen. Het enigste wat je moet doen is het “portfolio target” instellen.

Portfolio target instellen Mintos

Bonus tip

In deze Mintos review heb ik een een tip voor jullie wat resulteert in een hoger rendement met invest & access. Deze werkwijze kost wel iets meer tijd. Maar goed rendement komt niet altijd van zelf aanwaaien. .

Ik pas de volgende werkwijze toe voor een hoger rendement.

 1. Ik controleer om de paar dagen, in welke leningen er is geïnvesteerd met Invest & Access.
 2. Heeft de lening een lagere rente dan 10%?
  1. Zo ja verkoop de lening
  2. Zo nee, niks doen

Handleiding om te investeren via Mintos

Wil je ook beginnen met investeren? Dan kan je de onderstaande stappen volgen in deze Mintos review:

Wanneer je een bankrekening wilt open, dan heb een ID kaart of Paspoort nodig. Ook bij Mintos heb je dit nodig. Zorg dat je een ID kaart of Paspoort bij de hand hebt.

 1. Maak een account aan (via deze LINK profiteer jij van 1% extra rendement op het bedrag dat je overmaakt naar Mintos)
  1. Volg aan de aanmeld procedure. Bij dit proces heb je jouw ID kaart of Paspoort nodig
 2. Maak vervolgens geld over met IDEAL
 3. Vervolgens kan je gaan investeren in leningen

Nadat jouw account is aangemaakt, begint je weg naar rendement :).

Mintos aanmelden

Stap 1: Het openen van een account

Voordat je kan beginnen met investeren, dien je een account aan te maken. Dit gaat erg gemakkelijk en snel. Net als bij elke andere bank of investeringsplatform, moet je een kopie maken van je ID. Dit is namelijk nodig voor persoonsverificatie. Mintos heeft hier een super handig stukje software voor gebouwd, waardoor dit proces soepel en snel verloopt.

Stap 2: Geld storten

Je kan op verschillende manieren geld storten. Ik heb ervoor gekozen om geld te storten met IDEAL. Mijn ervaring hiermee is positief. Het overgemaakte geld staat binnen 24 uur op je account. Verder zijn er nog andere opties om geld over te maken. Maar die zijn voor de meeste Nederlanders niet zo interessant :).

Mintos geld overmaken

Stap 3: Investeren in leningen

Nadat je account is aangemaakt bij Mintos kan je investeren in leningen. Lees in de volgende hoofdstukken, welke investeer mogelijkheden er zijn.

Mintos overzicht leningen

Mijn ervaringen met Mintos tot nu toe

Mijn ervaringen met Mintos zijn zeer positief. Het platform oogt heel modern en professioneel. In het begin heb ik wat gespeeld met auto invest investeer optie en heb ik geïnvesteerd in minder risicovolle leningen. Na een tijdje heb ik gekozen om meer risico te nemen. Dit vanwege het feit dat ik veel vertrouwen heb en alleen investeer in leningen met een buy back garantie. Mocht de lener zijn betalingen dan niet nakomen, dan krijg ik met buy back garantie, mijn investering plus achterstallige rente inkomsten terugbetaald. In principe loop ik zo dus geen risico met investeringen in risicovolle leningen.

Tot op heden zijn mijn Mintos ervaringen zeer positief en gaat alles geweldig, zoals je hebt kunnen lezen in deze Mintos review. Zie mijn behaald rendement.

Rendement bij Mintos

Mijn huidige Mintos instellingen

Dit hoofdstukje zal ik met regelmaat update. Ik vind het namelijk leuk om te spelen met met verschillende instellingen. Zo doe ik verschillende ervaringen op en probeer ik een zo goed mogelijk rendement te behalen.

Update 27-10-2019:

De rentes op leningen lopen momenteel een beetje terug. Ik heb er nu voor gekozen om 2 Auto Invest regels toe te passen.

Mintos review – Conclusie

Ben je ook opzoek naar meer rendement? Dan is Mintos een ideaal platform. Door geautomatiseerde investeer opties zoals “Auto Invest” en “Invest en Access” ben je weinig tijd kwijt als investeerder. Verder loop je als investeerder weinig risico, omdat veel leningen zijn gedekt met een buy back garantie. Ook als je dus opzoekt bent, naar een methode om een Passief Inkomen te genereren, dan is Mintos een ideaal wijze om dit te realiseren.

Een jaarlijks rendement van 12% is makkelijk te behalen. En dit is meer dan een gemiddeld rendement van  7% op aandelen.

Tot op heden heeft Mijngeldboom geen negatieve ervaringen met Mintos. Daarom geeft Mijngeldboom Mintos een dikke voldoende!

Wil je ook profiteren van een hoog rendement?

Klik hier en profiteer nu van 1% bonus

Mijngeldboom geeft Mintos een waardering van
5/5

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Janneke

  Mijn minimum is 12% op Mintos, het is absoluut niet zo dat de hogere percentages altijd meer risico geven. Zeker bij Mintos is dat niet het geval met de buyback guarantee.

  Ik investeer ook alleen in A en B ratingen en neem ook de ratingen van explorep2p mee en de statistieken van Mintos.

  Tot nu toe nog geen problemen gehad en alles loopt perfect. Ik heb ook een deel van mijn geld omgezet in Roebels, aangezien je daarbij zelfs 18% rente krijgt en ook daar geen problemen. (alleen in dit geval wel rekening houden met exchange fees en de wisselkoers)

  1. Mr.Geldboom

   Interessant. Ik had er al over nagedacht, om het minimum van 9% te verhogen. Maar daarvoor wou ik nog wat meer onderzoek verrichten. Voor nu kijk ik het voor 2 maandjes eerst even aan. In ieder gevalt bedankt voor je reactie.

Geef een reactie