Starten met beleggen – Hoe begin je met beleggen?

In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt starten met beleggen. We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt en niet weet hoe je kunt beginnen met beleggen. Of wellicht ben je erg bang en twijfel je of het wel het juiste moment is om te beleggen. Na het lezen van dit artikel, kan je zelf bepalen of beleggen iets voor jou is. En verder weet je hoe je kunt beginnen met beleggen.

Wel of niet starten met beleggen?

Voordat je gaat starten met beleggen, dien je aan je zelf een aantal vragen te stellen.

 • Kan je het geld missen?
 • Wat is je beleggingsdoel?
 • Kun je het geld voor een lange tijd missen?
 • Kan je in moeilijke tijden rust bewaren?

Kan je het geld missen?

Ga niet beleggen als je het geld niet kunt missen. Leen ook geen geld om te kunnen beleggen. Dit is niet slim, want menige zijn hierdoor zwaar in de problemen gekomen. Ga dus alleen beleggen als je het geld kunt missen.

Heb je veel geld nodig om te starten met beleggen. Nee, je kunt al beginnen met beleggen als je elke maand bijvoorbeeld 20 euro overhoudt.

Dus simpel gezegd, kan je het geld missen? En antwoord op deze vraag is Ja. Ga dan door naar de volgende vraag.

Wat is je beleggingsdoel?

Is je doel om volgend jaar een leuke auto te kunnen kopen. Stop dan maar met lezen. Beleggen heeft dan voor jou weinig zin. Je kan dan beter naar het casino. Beleggen doe je namelijk in de meeste gevallen voor de lange termijn. Veel winst maken op korte termijn is mogelijk, maar dan moet je een specialist zijn in beleggen. Als beginner ben je dit dus niet.

Beleg je dus voor de lange termijn. Dan mag je door naar de volgende vraag.

Kan je het geld voor een lange tijd missen?

Beleggen doe je dus voor de lange termijn. Het geld moet je dan ook een lange tijd missen. Kan je dat niet? Dan is beleggen niks voor jou.

Kan je het geld voor een lange tijd missen? Dan mag je door naar de laatste vraag.

Kan je in moeilijke tijden rust bewaren?

Wanneer je gaat beleggen, zul je helaas gaan ervaren dat het soms minder goed gaat op de beurs. Het kan voorkomen dat je beleggingsportefeuille zwaar in de min staat. Je zult dan de rust moeten bewaren en vooral niet in paniek alles gaan verkopen.

Kun je dus in moeilijke tijden de rust bewaren. Dan is beleggen wellicht iets voor jou.

Alle vragen met ‘JA’ beantwoord?

Dan is beleggen wellicht iets voor jou. Lees het artikel verder hoe je kunt starten met beleggen

 

 

Is het op dit moment het juiste moment om te starten met beleggen?

Je zult wellicht wel eens een reclame hebben gezien, waarin wordt aangeraden om nu te starten met beleggen. Of je zult wel eens in het nieuws hebben gehoord dat het niet goed gaat op de beurs. Wanneer het juiste moment is om te starten met beleggen, dat weet niemand. Geen enkel persoon kan de toekomst voorspellen of de markt timen. Wat wel een feit is:

Het beste moment om te starten met beleggen, was 25 jaar geleden. Het één na beste moment is vandaag!

Beleggen draait om de lange termijn. Het kan voorkomen, dat als je vandaag begint met beleggen, het komend jaar op verlies staat. De markt timen kan niemand. Er is wel een beleggingsstrategie die omgaat met markt bewegingen. Deze strategie lees je verder in dit artikel.

Ik wil starten met beleggen – Waar begin ik?

Goed je wilt starten met beleggen. Je zult wellicht afvragen, waar moet ik beginnen? Om te kunnen starten, hebben we een aantal hulp vragen geformuleerd die je op weg helpen.

 • Hoelang is mijn beleggingshorizon?
 • Hoeveel geld kan ik per maand missen?
 • Hoeveel tijd kan ik wekelijks spenderen aan beleggen?

Hoelang is mijn beleggingshorizon?

De duur van je beleggingshorizon, is namelijk van invloed op het risico wat je kunt nemen. Stel je bent 55 en je wilt extra rendement maken voor je pensioen. Dan heb je een beleggingshorizon van 10 jaar (65-55 jaar). Iemand van 20 die extra rendement wilt maken voor zijn pensioen heeft een beleggingshorizon van 45 jaar. Wanneer je een korte beleggingshorizon hebt, wil je zo min mogelijk risico lopen op verlies. Iemand met een lange beleggingshorizon heeft veel meer jaar de tijd om verlies om te zetten in winst.

Hoe kan je minder risico lopen met beleggen? Door bijvoorbeeld meer in obligaties te zitten dan in aandelen. Obligaties hebben normaal gesproken een lager risico profiel dan een aandeel.

Een voorbeeld. Stel je hebt een beleggingshorizon van 30 jaar. Dan heb je alle tijd om verliezen op de beurs goed te maken. Je kunt dan voor 100% in aandelen zitten. Wanneer je een beleggingshorizon van 15 jaar hebt, kan je er voor kiezen om voor 50% in aandelen en voor 50% in obligaties te gaan beleggen.

Hoeveel geld kan je per maand missen?

Hoeveel geld je per maand kunt beleggen, hangt natuurlijk af wat je kunt missen en dus van je financiële situatie. Onder missen verstaan we geld dat je voor een langere tijd niet nodig hebt. Mr Geldboom legt zelf 100 euro per maand op zij om te beleggen.

Hoeveel tijd kan je spenderen aan beleggen?

Het is belangrijk om stil te staan bij het feit hoeveel tijd je spenderen aan beleggen. Heb je weinig tijd, investeer dan bijvoorbeeld alleen in ETF’s. Een ETF is een beleggingsproduct, waarbij je als het ware een mandje vol verschillende aandelen koopt. Bij een ETF is het niet zinvol om alle losse aandelen te gaan analyseren. Dit is namelijk niet de bedoeling van het product. Doordat je een ETF koopt, investeer je in vele bedrijven te gelijk en dit resulteert in een grote spreiding en daardoor laag risico.

Heb je wel veel tijd om te spenderen en vindt je het leuk om analyses te maken. Dan kan je er voor kiezen om te gaan beleggen in individuele bedrijven. Dit kan resulteren in leuke rendementen. Maar pas op, het bijhouden van de bedrijfsresultaten kan veel tijd kosten.

Starten met beleggen

Goed. Je weet hoeveel geld je per maand kan missen en hoeveel tijd je kunt investeren in beleggen. Nu kan je daadwerkelijk beginnen met beleggen. In de onderstaande stappen leggen we je uit, hoe je kunt beleggen.

 1. Open een beleggingsaccount
 2. Bepaal waarin je wilt beleggen
 3. Bepaal je beleggingsstrategie
 4. Maak geld over na je beleggingsaccount
 5. Koop een beleggingsproduct

Het openen van een beleggingsaccount

Open een beleggingsaccount bij een broker, zoals Binck Bank of de Giro.

Bepaal waarin je wilt beleggen

Er zijn verschillende beleggingsproducten waarin je kunt beleggen, zoals:

 • Aandelen
 • Obligaties
 • ETF’s

Bepaal vooraf het product (of een mix van) en strategie.

Bepaal je beleggingsstrategie

Er zijn verschillende strategieën. Zoals eerder beschreven in dit artikel, lukt het niemand om de markt goed te kunnen timen. Een veel toegepaste strategie is periodiek beleggen. Bijvoorbeeld elke maand de zelfde ETF kopen. Wanneer je deze strategie toepast, verlaag je het risico doordat je niet in één keer veel geld belegd met de kans dat je net op het verkeerde moment instapt.

Maak geld over naar je beleggingsaccount

De meeste brokers bieden aan dat je met IDEAL geld kunt overmaken naar je account. Je kunt beginnen met het overmaken van een klein bedrag. Zo kun je dan ervaren hoe dit in zijn werk gaat.

Koop een beleggingsproduct

Nu je geld hebt overgemaakt naar je account, kan je beginnen met beleggen. Jeej! Het feest kan dan beginnen.

 

Belangrijke tips:

Ik heb zelf een aantal beleggingsboeken gekocht, om mijzelf in te lezen in de wereld van beleggen. Ik heb erg veel gehad aan deze boeken en met enige regelmaat lees ik ze nog eens door. Door het met regelmaat opnieuw te lezen, krijg ik toch steeds nieuwe inzichten. Door boeken te lezen krijg je o.a. inzicht in:

 • Hoe werkt de beurs
 • Welke beleggingsproducten zijn er allemaal
 • Welke beleggingsstrategieën zijn er

Mr Geldboom raadt aan iedereen die wilt gaan beginnen met beleggen of meer wilt weten van beleggen (dus ook voor de ervaren belegger) het volgende boek aan:

 

Verder lezen?

Lees meer over mijn eigen beleggingsstrategie.

 

 

Geef een reactie